Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ο Κάϊλ Χάϊνς στο gazzetta.gr!

Ο Αμερικανός σέντερ... “τσέπης” της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Κάϊλ Χάϊνς, δηλώνει στο gazzetta.gr ότι ο Παναθηναϊκός του 2014 δεν διαφέρει από τον εφετινό και αναλύει τα υπόλοιπα ζευγάρια των πλέϊ-οφ. Τι λέει για Ιτούδη και Κιριλένκο.
Το καλοκαίρι του 2008, όταν ο Αντρέα Τρινκιέρι τον ανακάλυψε στην Αμερική και τον έπεισε να υπογράψει στην ιταλική Βερόλι, που αγωνιζόταν στην Α2 Κατηγορία της Ιταλίας, ούτε που μπορούσε να φανταστεί ότι επτά χρόνια αργότερα, θα είχε ήδη αναδειχθεί φορές πρωταθλητής Ευρώπης, θα αμειβόταν πλουσιοπάροχα και θα στόχευε στην 4η συνεχόμενη συμμετοχή σε φάϊναλ-φορ. Η πραγματικότητα πλέον, όμως, είναι τελείως διαφορετική και ο Κάϊλ Χάϊνς, αποτελεί ένα βασικότατο γρανάζι στην “καλοκουρδισμένη μπασκετική μηχανή” που λέγεται ΤΣΣΚΑ, καθοδηγείται από τονΔημήτρη Ιτούδη και στοχεύει να δώσει το παρών και φέτος στο ετήσιο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 
 
Από το 2003 και εντεύθεν, ο σύλλογος της Μόσχας έχει λείψει μόλις από ένα φάϊναλ-φορ (το 2011 στη Βαρκελώνη) και φέτος, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 43,9 εκατομμύρια δολάρια (41,5 εκ. Ευρώ), θέλει να δώσει ένα τέλος στην “κατάρα” που τον ακολουθεί από το 2008 - όταν και κατέκτησε το τελευταίο του ευρωπαϊκό τρόπαιο - για να επιστρέψει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης. Τελευταίο του εμπόδιο πριν από την πρόκριση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της "γηραιάς Ηπείρου", είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά ο πρωταθλητής Ελλάδας, Παναθηναϊκός, τον οποίο ο 28χρονος Αμερικανός “ημίψηλος” σέβεται και υπολογίζει απεριόριστα. 
 
Το gazzetta.gr επικοινώνησε μαζί του και λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ της σειράς που θα “ανοίξει” την αυλαία των εφετινών πλέϊ-οφ της Ευρωλίγκα, σας παρουσιάζει τις απόψεις του για την εφετινή δυναμικότητα της ΤΣΣΚΑ, τις διαφορές του 45χρονου Έλληνα προπονητή με τον προκάτοχό του,Έτορε Μεσίνα, τα οφέλη της ρωσικής ομάδας από την προσθήκη του Αντρέϊ Κιριλένκο και την εκτίμησή του για τις υπόλοιπες τρεις προημιτελικές σειρές της διοργάνωσης. 
 
Κατ' αρχήν, θα θέλαμε τον απολογισμό σου για την έως τώρα πορεία της ομάδας σου... Η ΤΣΣΚΑ μπήκε στην αφετηρία της εφετινής Ευρωλίγκα με στόχο να κατακτήσει το τρόπαιο που κυνηγάει από το 2008 και ένα βήμα πριν από το φάϊναλ-φορ, έχετε πλεονέκτημα έδρας με το καλύτερο ρεκόρ της διοργάνωσης (22-2). Είστε ικανοποιημένοι;
 
«Νομίζω ότι φέτος τα πήγαμε καλύτερα από πέρυσι και έχουμε προοδεύσει αρκετά! Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε σε πολλές δύσκολες καταστάσεις, όπως η αλλαγή προπονητή και η προσθήκη πολλών νέων παικτών. Από το ξεκίνημα της διοργάνωσης είχαμε σταθερή απόδοση και δεν χάσαμε το ρυθμό μας, παρ' ότι αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα τραυματισμών. Επομένως, είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι απόλυτα ικανοποιημένοι, γιατί τώρα έρχονται τα σημαντικά παιχνίδια που θα κρίνουν την πορεία μας. Είμαστε “πεινασμένοι” και δεν σκεφτόμαστε τίποτε άλλο από την κατάκτηση της κορυφής!»
 
 
Η πρόκριση στο φάϊναλ-φορ περνάει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από το εμπόδιο του Παναθηναϊκού. Θεωρείς ότι η εφετινή σειρά των αγώνων με τους “πράσινους”, δείχνει πιο βατή για σας, σε σχέση με πέρυσι, που χρειαστήκατε πέντε παιχνίδια (3-2 στις νίκες) για να “σφραγίσετε” το εισιτήριό σας για το φάϊναλ-φορ του Μιλάνου;
 
«Μην περιμένεις να πω ότι ο εφετινός Παναθηναϊκός θα είναι πιο εύκολος! Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο που θα μας βάλει πολύ δύσκολα, όπως έκανε και πέρυσι. Η ελληνική ομάδα έχει ορισμένους πολύ έμπειρους παίκτες σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις και είμαι σίγουρος ότι θα μπει στο γήπεδο με την πνευματική συγκέντρωση που απαιτούν τα πλέϊ-οφ...»
 
Δηλαδή, δεν βλέπεις διαφορές ανάμεσα στον περυσινό και τον εφετινό Παναθηναϊκό;
 
«Όχι ιδιαίτερες! Απλά, έχει πλαισιώσει την εμπειρία του Διαμαντίδη και του Φώτση, με τον ενθουσιασμό, την δίψα και τα αθλητικά προσόντα που διαθέτουν οι νεαροί Έλληνες “πρωτάρηδες” και κάποιοι βετεράνοι ξένοι παίκτες, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν δεύτερο ρόλο στην Ευρωλίγκα. Σε γενικές γραμμές, αποτελούν ένα αθλητικό και πειθαρχημένο σύνολο που παίζει δυνατά, βγάζει πολύ ενέργεια στον αγωνιστικό χώρο και έχουν έναν αξιόλογο και πεπειραμένο προπονητή. Παρ' ότι φέτος, δεν έχουμε ξανασυναντηθεί σε επίσημο παιχνίδι (σ.σ.: έπαιξαν αντίπαλοι στο τουρνουά “Αλεξάντερ Γκομέλσκι”), είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με τους παίκτες και τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού.»
 
Οι αριθμοί πάντως, άλλα λένε και γι' αυτό ίσως, οι ουδέτεροι παρατηρητές, θεωρούν ότι από τα τέσσερα ζευγάρια των πλέϊ-οφ, η ΤΣΣΚΑ προβάλλει έως το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση, ίσως και χωρίς να χρειαστούν πέντε παιχνίδια... Άλλωστε, ο Παναθηναϊκός πρέπει να “σπάσει” την έδρα σας και φέτος, έχει μόλις 3 νίκες σε 12 παιχνίδια μακριά από την Αθήνα και αυτές επί της Τουρόφ, της Άλμπα και της “μισής” Γαλατασαράϊ...
 
«Δεν μας ενδιαφέρει τι έχουν κάνει οι αντίπαλοί μας έως τώρα, αλλά ούτε τι λένε οι “ειδικοί” αναλυτές και οι ουδέτεροι παρατηρητές. Εμείς ξέρουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και αυτή τη στιγμή η συγκέντρωσή βρίσκεται αποκλειστικά στο πρώτο παιχνίδι της σειράς στη Μόσχα.»
 
Ποιες είναι οι διαφορές της ΤΣΣΚΑ, υπό τις οδηγίες του Έτορε Μεσίνα σε σχέση με εκείνη που καθοδηγεί ο Δημήτρης Ιτούδης; Είναι αλήθεια ότι ο Έλληνας τεχνικός έφερε στην ομάδα μεγαλύτερη ισορροπία, ηρεμία και σταθερότητα κι έκανε τους παίκτες να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;  
 
«Προσωπικά αισθάνομαι πολύ πιο άνετα μαζί του, τόσο μέσα στο γήπεδο, όσο και έξω απ' αυτό! Οπότε θα συμφωνήσω απόλυτα. Απολαμβάνω τη συνεργασία με τον coach και τους συνεργάτες του και θεωρώ ότι δίπλα τους, έχω μάθει πολλά! Γενικά, θεωρώ ότι φέτος η ομάδα μας έχει καλύτερη “χημεία” και αυτό φαίνεται από την εικόνα που παρουσιάζουμε μέσα στο γήπεδο.»
 
Πόσο καλύτερη κάνει την ΤΣΣΚΑ η προσθήκη του Κιριλένκο; Αρχικά φάνηκε να σας μπερδεύει λίγο, αλλά στα τελευταία ματς η παρουσία του έχει κάνει την διαφορά...
 
«Ο Αντρέϊ μας ανεβάζει δύο επίπεδα, κατά την άποψή μου! Είναι από τους λίγους παίκτες που έχει τόσο αποτελεσματικό ένστικτο στην άμυνα και τόσο σπουδαία αθλητικά προσόντα, ενώ ταυτόχρονα δίνει άλλη διάσταση στο επιθετικό μας παιχνίδι, λόγω του μπασκετικού του IQ και των δυσκολιών που προκαλεί το μακρύ κορμί του στον προσωπικό του αντίπαλο! Αν σ' όλα αυτά, προσθέσετε πόσο σημαντική είναι η παρουσία του στα αποδυτήρια, λόγω του σπάνιου χαρακτήρα του, θα καταλάβετε ότι η προσθήκη του αποτελεί ανεκτίμητη αξία για την ομάδα μας.»
 
Κλείνοντας, θα θέλαμε τα προγνωστικά σου για τα υπόλοιπα τρία ζευγάρια των πλέϊ-οφ...
 
«Και οι τρεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες σειρές! Ως πιο αμφίρροπο βλέπω το ζευγάρι Φενέρμπαχτσέ-Μακάμπι, γιατί οι δύο ομάδες έχουν πολλές ομοιότητες και η πρόκριση θα είναι υπόθεση λεπτομερειών! Στη σειρά Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακού, πιστεύω ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει, το κατά πόσο η πρώην ομάδα μου, θα παραταχθεί απολύτως υγιής... Η Ρεάλ θεωρώ ότι έχει ένα προβάδισμα απέναντι στην Εφές, αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμήσει τους Τούρκους γιατί όλες οι ομάδες του coach Ίβκοβιτς παίζουν δυνατά και δεν παραδίνονται εύκολα.»

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: