Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Το… Baskexit του Κοντονή!!


Αργά και βασανιστικά κυλούν από το βράδυ του Σαββάτου, αμέσως μετά τη λήξη του περίφημου ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, τα λεπτά. Ακόμα και τα δευτερόλεπτα.
Γράφει ο Άγγελος Αρτελάρης.
Το… Baskexit του Κοντονή
Κυρίως, για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ηττήθηκε δίκαια μέσα στο ΟΑΚΑ και κατ’ επέκταση για το ελληνικό μπάσκετ. Ορισμένοι εκ του ποδοσφαίρου, διαπιστώνοντας ότι το άθλημά τους βρέθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα στη «μέση του κυκλώνα», ελέω νομοσχεδίου Κοντονή, προσπάθησαν να βγουν από το κάδρο. «Για το μπάσκετ δεν υπάρχει Grexit; Δεν είδατε τι έγινε στο ΟΑΚΑ;» αναρωτιόντουσαν με …ανεβασμένο ηθικό από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Όχι, βέβαια, δεν ευθύνονται αυτοί για το διχασμό που προκαλεί το νομοσχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή. Αντέδρασαν ως γνήσιοι παράγοντες, οι οποίοι θέλουν να «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» για να μην πλεονεκτεί. Περίμεναν, εν προκειμένω, με το τουφέκι και μόλις την είδαν να περνάει αμέριμνη, την πυροβόλησαν. Εκμεταλλεύτηκαν ένα ντέρμπι ειδικών συνθηκών, το οποίο για περίπου 39 λεπτά ήταν σχεδόν άριστο από αγωνιστικό επίπεδο αλλά και από θέμα συμπεριφοράς των φιλάθλων στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Δυστυχώς, όταν δίνουν το «παρών» σε μια αναμέτρηση 20.000 φίλαθλοι θα βρεθούν και οι 20-30 που θα διαταράξουν το κλίμα. Βεβαίως και δεν δικαιολογούμε τα όσα είδαμε στο ματς του ΟΑΚΑ, καθ’ ότι ποινικά ελεγχόμενοι είναι όσοι πέταξαν αντικείμενα στο παρκέ με συνέπεια να κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των παικτών και των προπονητών, εν τούτοις, στην πολιτεία πρέπει να επιρρίψουμε τη βασική ευθύνη των επεισοδίων.
Όταν ο Σταύρος Κοντονής θεωρεί «φέουδο» το χώρο το οποίο διοικεί, εν προκειμένω του αθλητισμού, όταν ο ίδιος και οι συνεργάτες του αποφασίζουν την ποινή αλλά και το ύψος αυτής σε συλλόγους ακόμα και Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως, όταν από τον «εξονυχιστικό έλεγχο» της αστυνομίας περνούν κροτίδες και αντικείμενα, όταν αυτοί οι 20-30 δεν συλλαμβάνονται επί τόπου, για ποια πολιτεία μιλάμε; Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στην κοινωνία και το οποίο εύλογα μεταφέρεται στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Η πολιτική παράγει, αλλά όχι ο αθλητισμός. Απλά βρίσκει «στέγη» στον αθλητισμό, που είναι μαζικός. Οι μπαχαλάκηδες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, καθώς διατηρούν την ανωνυμία τους.
Υπό κατάληψη, επί παραδείγματι, βρίσκονταν επί 17 συνεχόμενες ημέρες η πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών και οι αστυνομικοί, εισαγγελείς και υπουργοί κοίταζαν απαθέστατα 14 άτομα να καταλαμβάνουν το εσωτερικό του κτιρίου, ζητώντας την ικανοποίηση αιτημάτων, που ουδεμία σχέση έχουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα! Ή περίπου 20 άτομα έβαλαν πριν από ένα μήνα φωτιές σε κάδους στην οδό Πατησίων και προξένησαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ. Κι όμως, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη μόλις δύο!
Συνεπώς, το πρόβλημα είτε το θέλουμε είτε όχι, επικεντρώνεται στην πολιτεία και πάντως, σε καμία περίπτωση στον υφυπουργό Αθλητισμού, ο ρόλος του οποίου είναι να οργανώνει και να χρηματοδοτεί τον αθλητισμό. Να δίνει κίνητρα, εν ολίγοις, για την αναβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και να συμπαρίσταται, ως ένα σημείο, στους επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στο επαγγελματικό μπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Αν, επί παραδείγματι, οι τελευταίοι δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν τα υπουργεία Ανάπτυξης, αν αφορά την εταιρία (ΚΑΕ, ΠΑΕ) και Δικαιοσύνης αν πρόκειται για νομικό κώλυμα των προέδρων και παραγόντων. Κι αν αναφερόμαστε στα κρούσματα βίας εντός ή εκτός γηπέδων, τότε θα επιληφθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή ακόμα και αυτό της Εθνικής Άμυνας. Όχι, όμως ο υφυπουργός Αθλητισμού… Επειδή, όμως, ο υφυπουργός δεν έχει τα τελευταία χρόνια τη δυνατότητα αυτή λόγω και της έλλειψης ρευστού, προσπαθεί να μας δηλώσει την παρουσία του με άλλους τρόπους. Τα θέματα, άλλωστε, της σύγκρουσης με παράγοντες σωματείων αλλά και της βίας «πουλάνε».
Φθάνοντας, λοιπόν, στο αρχικό ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει Grexit για τις ομάδες του μπάσκετ ή αν θέλετε και του ποδοσφαίρου, νομίζουμε ότι ουδείς νομιμοποιείται να το αποφασίσει, πολλώ δε μάλλον ο Σταύρος Κοντονής. Ο υφυπουργός, δηλαδή, του Αθλητισμού. Το αν ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ συμμετάσχει σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι δικό της θέμα και βέβαια του ιδιοκτήτη που θα καταβάλει τα χρήματα για τις μεταγραφές και την οργάνωση του συλλόγου, όπως και των αξιωματούχων της Ευρωλίγκας και της ΦΙΜΠΑ. Κανενός άλλου. Αν έχουν, όμως, δικαίωμα οι Αγγελόπουλοι και Γιαννακόπουλοι να αγωνιστούν στην Α1, τότε αφορά τα αρμόδια όργανα που θα δουν το φάκελο συμμετοχής και θα λάβουν την απόφαση. Σε καμία περίπτωση και πάλι ο Κοντονής.
Η Ελλάδα υστερεί σε ένα και μόνο σημείο, στη νοοτροπία. Νόμοι υπάρχουν πάμπολλοι και δεν χρειάζονται νέοι. Το ζητούμενο είναι ότι δεν εφαρμόζονται. Ο Σταύρος Κοντονής ως δικηγόρος, άλλωστε, το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, όμως θέλει να αφήσει το «πολιτικό του αποτύπωμα» στον αθλητισμό. Πόσο θα προΐσταται; Πήρε το νομοσχέδιο του προκατόχου του, το διάνθισε με στολίδια και το πρόσφερε για να πει ότι έβαλε κι αυτός ένα «λιθαράκι». Δυστυχώς, όμως, το αποτέλεσμα είναι «μηδέν εις το πηλίκον»… Διότι, αντί να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και κατ’ επέκταση την προαγωγή της υγείας των μαθητών, φοιτητών και των οικογενειών τους, αντί να δώσει κίνητρα σε όλα τα παιδιά να ασχοληθούν από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό, αντί να συνεννοηθεί με τον υπουργό Παιδείας να τοποθετήσει περισσότερους γυμναστές – προπονητές στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, αντί να συμφωνήσει τόσο με τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη ένα σχέδιο πρόληψης της βίας με μάθημα που θα διδάσκεται, αντί να καταλήξει με τον υπουργό Υγείας σ’ ένα πλάνο για την καταπολέμηση των ασθενειών που προκαλούνται από την έλλειψη άσκησης και καλής διατροφής (παιδική παχυσαρκία, υποσιτισμός), ο υφυπουργός αναλώνεται σε ανούσιες κορώνες και σε ζητήματα που, ουσιαστικά, δεν τον αφορούν.
Διότι, αν θα τιμωρηθεί ή όχι ο Παναθηναϊκός για τα έκτροπα του ΟΑΚΑ αφορούν, εν πρώτοις, τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ και εν συνεχεία το δευτεροβάθμιο όργανο. Τώρα, αν του αρέσει τόσο πολύ το exit, τότε το καλύτερο είναι να το πράξει ο ίδιος από το υφυπουργείο Αθλητισμού…

Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: