Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Και αυτό το ντέρμπι, έχει την ιστορία του...!!

Σε λίγες ώρες στο «Ολντ Τράφορντ» θα μονομαχήσουν δύο ομάδες που τα τελευταία χρόνια έχουν χαρίσει κάποιες από τις ενδιαφέρουσες μονομαχίες στο Νησί. Το england365.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και σας θυμίζει πέντε αγώνες μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ που έβαλαν το λιθαράκι τους στη δημιουργία μιας κόντρας, η οποία έχει γεννήσει πολλές και ιδιαίτερες ιστορίες…
20 Οκτωβρίου 1990: Ο καυγάς
Πριν από αυτό το παιχνίδι οι σχέσεις των δύο ομάδων ήταν πολύ καλές, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχαν συναντηθεί πολλές φορές διεκδικώντας κάποιο κοινό στόχο, όπως για παράδειγμα στον τελικό κυπέλλου το 1979. Από εκείνη τη μέρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Η Άρσεναλ πήρε το προβάδισμα χάρη σε τέρμα του Σουηδού Άντερς Λίμπαρ στο 42΄, σε έναν αγώνα που κυριαρχούσαν τα νεύρα. Ακριβώς με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, ο Μπράιαν Μακ Κλερ των γηπεδούχων κλώτσησε τον πεσμένο στο έδαφος αντίπαλο του Νάιτζελ Γουίντερμπερν προκαλώντας γενική σύρραξη μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων. Οι πρωταγωνιστές του καυγά μπορεί να αντίκρυσαν απλά την κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή της αναμέτρησης, όμως οι δύο ομάδες τιμωρήθηκαν με αφαίρεση βαθμών. Πιο συγκεκριμένα από τη Γιουνάιτεντ αφαιρέθηκε ένας βαθμός, ενώ οι «κανονιέρηδες» έχασαν δύο, αλλά στο τέλος της χρονιάς κατέκτησαν το πρωτάθλημα.


8 Μαϊου 2002: Πρωτάθλημα μέσα στην έδρα του αντιπάλου
Τέσσερις μέρες νωρίτερα η Άρσεναλ είχε κερδίσει τη συμπολίτισσα Τσέλσι στον τελικό κυπέλλου στο Κάρντιφ και ταξίδευε στο Μάντσεστερ για να πάρει τον ένα βαθμό που χρειαζόταν για να στεφθεί και πρωταθλήτρια. Η Γιουνάιτεντ έψαχνε τη νίκη που θα την κρατούσε ζωντανή στο κυνήγι του τίτλου εν όψει της τελευταίας αγωνιστικής. Οι «κανονιέρηδες» παρατάχτηκαν στο «θέατρο των ονείρων» χωρίς τους Άνταμς, Μπέργκαμπ και Ανρί, αλλά κατάφεραν να πάρουν τη νίκη χάρη σε ένα τέρμα του Βιλτόρ και να πανηγυρίσουν το νταμπλ μέσα στη έδρα της ομάδας που μετρούσε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα.


21 Σεπτεμβρίου 2003: Η μάχη του «Ολντ Τράφορντ»
Εκείνη τη χρονιά η Άρσεναλ ήταν εξαιρετική και κατάφερε κάτι το μοναδικό στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ: την κατάκτηση του πρωταθλήματος χωρίς να γνωρίσει την ήττα ούτε μία φορά. Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά αν εκείνο το απόγευμα στο «Ολντ Τράφορντ» οι «κανονιέρηδες» δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους. Στο 80΄μετά από μια μονομαχία του Φαν Νίστελροϊ με τον Πατρίκ Βιεϊρά, ο Γάλλος μέσος της Άρσεναλ βρέθηκε στο έδαφος και επιχείρησε να χτυπήσει τον αντίπαλο χωρίς τελικά να υπάρξει επαφή. Παρ’όλα αυτά ο Βιεϊρα τιμωρήθηκε με κόκκινή κάρτα, με τους συμπαίκτες του να κατηγορούν τον Νίστελροϊ για θέατρο. Λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, η Γιουνάιτεντ κέρδισε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι την εκτέλεση του οποίου ανέλαβε ο Ολλανδός, στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Δευτερόλεπτα αργότερα το παιχνίδι τελείωσε και οι παίκτες του Αρσέν Βενγκέρ πανηγύρισαν προκλητικά μπροστά στον Νίστελροϊ, ενώ μερικοί από αυτούς δεν έμειναν στις φωνές και άρχισαν να χειροδικούν εναντίον του. Λόγω της συμπεριφοράς των παικτών της η Άρσεναλ τιμωρήθηκε με πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 175.000 λιρών, ενώ ο Λαουρέν που έσπρωξε τον Ολλανδό έχασε τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια και πλήρωσε 40.000 λίρες!


24 Οκτωβρίου 2004: Η μάχη του μπουφέ
Η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν επεισοδιακή όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ενενηντάλεπτου, αλλά κυρίως μετά τη τέλος του. Στο γήπεδο η νίκη της Γιουνάιτεντ με 2-0 σήμανε το τέλος του περίφημου αήττητου σερί της Άρσεναλ που κρατούσε 49 αγώνες. Οι φιλοξενούμενοι πάντως είχαν έντονα παράπονα από τη διαιτησία του Μάικ Ράιλι, καθώς το πρώτο τέρμα των «κόκκινων διαβόλων» προήλθε από ανύπαρκτο πέναλτι. Με τη λήξη του αγώνα ο Σολ Κάμπελ αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Γουέιν Ρούνεϊ, κίνηση που «άναψε τα αίματα» και οδήγησε σε σύρραξη στα αποδυτήρια. Κάποια στιγμή μάλιστα, ένα κομμάτι πίτσα προσγειώθηκε στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με τις φήμες να θέλουν τον άσημο τότε Σεσκ Φάμπρεγκας να είναι υπεύθυνος για το περιστατικό. Στην αυτοβιογραφία του ο Σκωτσέζος επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε επίθεση αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν ξέρει ποιος ήταν ο δράστης!


28 Αυγούστου 2011: Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Άρσεναλ
Στα 19 χρόνια που κάθεται στον πάγκο των «κανονιέρηδων» ο Αρσέν Βενγκέρ έχει γνωρίσει πολλές ήττες, άλλες σημαντικές και άλλες όχι τόσο. Αυτή όμως που θέλει να βγάλει από το μυαλό του όσο καμία άλλη, τη γνώρισε στο «Ολντ Τράφορντ». Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διέλυσε με 8-2 την Άρσεναλ και υποχρέωσε τον Γάλλο στην πιο βαριά ήττα της καριέρας του στο Νησί! Οι «κόκκινοι διάβολοι» προηγήθηκαν στο ημίχρονο με 3-1 παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά στην επανάληψη ήταν καταιγιστικοί και τιμώρησαν την αμυντική ανυπαρξία της Άρσεναλ σκοράροντας άλλες πέντε φορές. Αξίζει να σημειωθεί οι Ρόμπιν Φαν Πέρσι και Ντάνι Γουέλμπεκ ανήκαν ακόμα στις Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ αντίστοιχα και σκόραραν εναντίον των μελλοντικών τους ομάδων.



*Πηγή: England365.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: