Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Πεδουλάκης: «Να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα ο Ολυμπιακός»

Τα σημεία που θα κρίνουν ενδεχομένως τον αποψινό τελικό της Ευρωλίγκας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ Μαδρίτης ανέλυσε ο Αργύρης Πεδουλάκης, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Πεδουλάκης: «Να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα ο Ολυμπιακός»
Τα σημεία που θα κρίνουν ενδεχομένως τον αποψινό τελικό της Ευρωλίγκας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ Μαδρίτης ανέλυσε ο Αργύρης Πεδουλάκης, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και της Ούνιξ Καζάν τόνισε ότι οι Πειραιώτες πρέπει να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ακόμα και αν χάνουν με μικρή διαφορά από τους Ισπανούς, θα μπορέσουν να φτάσουν στην πολυπόθητη νίκη.

Ο λόγος είναι ότι οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν μάθει να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις, είναι στο DNA τον Ελλήνων αθλητών, που μπορούν να παίξουν με μυαλό σε σχέση με τους ξένους.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Πεδουλάκης στην εκπομπή «Δυτικά του πέκος» με τον Χρίστο Χαραλαμπόπουλο

Για εκείνο που του έκανε εντύπωση στον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

«Δεν μου έκανε εντύπωση κάτι ιδιαίτερα, αφού έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Ένα στοιχείο ήταν πως ο Σπανούλης ήταν σε πολύ κακή ημέρα, και στο τέλος έδειξε μεγάλη ψυχική δύναμη για να αλλάξει την εικόνα της ομάδας με το τρίποντο που πέτυχε. Τους εξηγούσε πως εκείνη τη στιγμή δεν τελείωσε τίποτα»

Για την εμφάνιση των Πειραιωτών κόντρα στους Ρώσους:

«Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός στο επιθετικό κομμάτι, δεν ήταν σε καλή ημέρα. Από τη μία, ο Ολυμπιακός και ο δημιουργός Σπανούλης δεν ήταν σε καλή ημέρα. Μετά ο δεύτερος δημιουργός ο Σλούκας δεν ήταν και εκείνος σε πολύ καλή μέρα. Επίσης, ο Κιριλένκο κάλυπτε γρήγορα τις επιστροφές της ΤΣΣΚΑ. Το παιχνίδι κρίθηκε στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ήταν συνέχεια μέσα στο παιχνίδι και φάνηκε αυτό που προετοιμάζονται όλοι οι Έλληνες παίκτες να βρίσκουν τα miss match (τις ανισορροπίες) και να πάρουν το ματς. Ο Ολυμπιακός μπήκε με τις τριπλές αλλαγές στο pick and roll. Υπήρχαν στιγμές που δεν τον διάβαζε η ΤΣΣΚΑ. Στα χθεσινά παιχνίδια έγιναν ας πούμε της Basket League».

Για τον τρόπο που δουλεύουν οι «ερυθρόλευκοι»:

«Υπάρχει ιεραρχία, υπάρχουν καλά αποδυτήρια και δουλεύει χρόνια στο πλάνο της. Ξέρουν όλοι πώς θα μοιράσουν την μπάλα. Έχουν παιδιά που κοιτούν την ομάδα και όχι τον εαυτό τους. Είναι αλτρουιστές και προσφέρουν με την δική τους απόσυρση για το καλό της ομάδας, κάτι που δεν ισχύει στη φυλή μας. Κανείς δεν θυμάται τον έξω, αλλά εκείνους που κάνουν επιτυχία. Αλλά ο μονόδρομος για να φτάσεις στην επιτυχία, είναι η ομαδική δουλειά».

Για τη δουλειά του προπονητή σε τέτοιο επίπεδο:

«Ο Σφαιρόπουλος δούλεψε στο αμυντικό κομμάτι πάρα πολύ και τις αλλαγές. Σε πάρα πολλά παιχνίδια έκανε αλλαγές. Ο Ολυμπιακός δεν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην άμυνα. Ο προπονητής συμμετέχει στο μπάσκετ, αφού κάνει συνέχεια αλλαγές. Είναι σαν το… σκάκι. Έχει δράση και αντίδραση και είναι συνεχόμενες κινήσεις. Αν διαβάζεις τον αντίπαλο, πρέπει να κάνεις την ανάλογη κίνηση. Το ελληνικό μπάσκετ έχει επενδύσει στο μυαλό, άσχετα αν εμείς το χρησιμοποιούμε λάθος. Στο μπάσκετ και στη ναυτιλία το έχουμε κάνει ευφυία, σε άλλα πρωταθλήματα το έχουμε κάνει πονηριά».

Για το πού θα κριθεί το ματς απόψε

«Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο ρυθμός. Η Ρεάλ παίζει στο γήπεδό της, έχει μεγάλο βάθος στο ρόστερ της. Το αρνητικό της είναι πως αν φτάσει στο τελευταίο τρίλεπτο, εκεί έχει πρόβλημα. Είναι ομάδα με πολλά χρήματα, αλλά αν κοιτάξουμε την πορεία της στη διοργάνωση παίζουν με το κορμί τους και από soft ομάδα σκληραίνει την άμυνά της. Μπορεί να παίξει πολύ καλά τον αιφνιδιασμό και να πάρει τη ροή του αγώνα. Το δύσκολο είναι να φτάσει στο 35-36’ και να είναι κοντά στο σκορ, θα διαβάσει το ματς και εκεί μπορεί να πάρει το πλεονέκτημα εκείνος. Η Ρεάλ δεν μπορεί να το κάνει αυτό, αφού μπορεί να σουτάρει συνέχεια τρίποντα. Ή θα ανοίξει το παιχνίδι ή θα είναι κοντά ο Ολυμπιακός».

Για το ελληνικό μπάσκετ

«Το ελληνικό μπάσκετ περνάει… μνημόνιο εδώ και δέκα χρόνια. Έχουμε όμως τεράστια τεχνογνωσία στο άθλημα και θέλουν πολύ να το μιμηθούν, επειδή έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Βλέπω μικρά παιδιά και δεν έχουν σχέση με όσα μαθαίνουν στο εξωτερικό. Εδώ μαθαίνουν να παίζουν με το μυαλό τους».

Για την εμπειρία του στην Ούνιξ Καζάν:

«Όλες οι εμπειρίες σε κάνουν σοφότερο. Το ρωσικό πρωτάθλημα είναι ένα πρωτάθλημα σαν το δικό μας το ’90, κάτι που αποδεικνύει γιατί αποτυγχάνει η ΤΣΣΚΑ. Όλοι κοιτούν τα χρήματα και δεν τους ενδιαφέρει να επενδύσουν στο άθλημα. Είναι θέμα χρόνου να γίνουν σοφότερο. Όπως και οι Τούρκοι έχουν το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί. Όταν παίρνεις έναν 18χρονο είναι σαν να έχει τελειώσει ένα πολύ καλό λύκειο και να πηγαίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με πολύ καλά εφόδια, ενώ εκείνοι είναι σαν να παίρνουν ένα παιδί από το Δημοτικό να το πάνε στο τελευταίο επίπεδο. Το Ισπανικό μπάσκετ είναι εξαιρετικό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μόνο δύο τίτλους σε συλλογικό επίπεδο. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την ξενομανία. Ο Γκάλης είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την ψυχολογία του ελληνικού αθλητισμού, από βαλκανικό επίπεδο να πάμε σε ευρωπαϊκό. Φύγαμε από το να ασχολούμαστε με το διαιτητή, το αν το διχτάκι ήταν στραβό και αναλύσαμε το παιχνίδι. Οι φίλαθλοι Έλληνες ξέρουν μπάσκετ και αυτή η τεχνογνωσία πρέπει να κρατηθεί. Οι Έλληνες προπονητές έχουν παραστάσεις και έχουν καταλάβει πού πρέπει να σταθούν».

Για το μέλλον του:

«Μέχρι τον Ιούνιο δεν μπορώ να κάνω κάτι, αφού δεσμεύομαι μέχρι τότε με συμβόλαιο. Μετά από εκεί θα δούμε αν θα υπογράψω σε κάποια άλλη ομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: