Την υιοθέτηση του διοικητικού μοντέλου της Μπαρτσελόνα και από ελληνικές ομάδες προτείνει το μέλος των «μπλαουγκράνα», Νίκος Μάλλιαρης, μιλώντας στο ΣΠΟΡ FM 94,6.
Όπως τόνισε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 οι ελληνικές ομάδες –ειδικότερα εν μέσω κρίσης- θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν από αυτόν τον τρόπο ελέγχου και συμμετοχής που βάζει τον οπαδό στο επίκεντρο, τον φέρνει παράλληλα προ των ευθυνών του και τον καθιστά επίκεντρο και όχι απλό πελάτη.
Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή Playball και τους Μάνο Ζερβάκη και Γιώργο Μαραθιανό:
Για τις εκλογές της Μπαρτσελόνα:
«Η Μπαρτσελόνα είναι ένα λαϊκό μέγεθος που έχει δεθεί με την κοινωνία μέσα από αγώνες και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που τη διαφοροποιεί από άλλες ομάδες. Είναι σαν να είναι κομματικές ή εθνικές εκλογές. Είναι υποψήφιοι τώρα που εξαγγέλλουν πρόγραμμα για μεταγραφές, για τα οικονομικά θέματα και πώς θα κινηθεί το σωματείο στα κοινωνικά ή πολιτιστικά θέματα και κυρίως το πώς θα διαφυλάξει το χαρακτήρα της ομάδας που θέλει να αναπτύσσουν οι ποδοσφαιριστές και την κοινωνική τους προσωπικότητα».
Για τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους:
«Εκπροσωπούν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Ο Λαπόρτα σύνδεσε το όνομά του με την αντιπαράθεση με τη Ρεάλ για να πάρει τα πρωτεία κάτι που είναι και εθνικός πόθος των Καταλανών, το να υπερισχύσουν των Καστιγιάνων, αλλά δημιούργησε και μεγάλα χρέη. Μην ξεχνάτε πως βάζοντας το λογότυπο της UNICEF ο σύλλογος έχανε 27 εκατ. ευρώ από τη διαφήμιση στη φανέλα, ένα κάστρο που έπεσε λόγω του financial fair play αλλά και των γερμανικών πιέσεων για τη χρηματοδότηση από τράπεζες. Ο Μπαρτομέου προτείνει να περιορίσουμε τα χρέη, είναι πιο ορθολογικός. Αυτοί είναι τα δύο φαβορί. Οριακά μπροστά είναι ο Μπαρτομέου, αλλά δεν έχει σημασία. Αυτή είναι η δύναμη του σωματείου. Αυτό το μοντέλο διοίκησης το έχουμε ανάγκη. Να πάρουμε παράδειγμα από το πώς λειτουργούν η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, η Οσασούνα ή η Μπλιμπάο. Το σωματείο που εκλέγει και ελέγχει τη διοίκηση και όχι του ιδιοκτήτη που λειτουργεί ανεξέλεγκτος».
Για να λειτουργήσει κάποιο αντίστοιχο μοντέλο στην Ελλάδα:
«Ανακόπηκε από τη γέννησή της η όποια η διάθεση. Από τότε που φτιάχτηκε ο θεσμός της ΠΑΕ αποκόπηκε από το σωματείο το ποδόσφαιρο, το πιο αγαπητό στον κόσμο κομμάτι. Ξαφνικά η ομάδα και το ποδόσφαιρο έγινε προϊόν που καλούσαν τον φίλαθλο να πληρώνει εισιτήριο και να αγοράζει φανέλες. Εκεί είναι διαφορετικά. Θυμηθείτε πως χάρη στον κόσμο αναγκάστηκαν δύο πρόεδροι να παραιτηθούν κόντρα στην ελληνική λογική του να μην μιλήσουμε για να μην κάνουμε κακό στην ομάδα. Αυτός είναι ο ρόλος του οπαδού και του φιλάθλου. Σε λαμβάνουν υπόψη τους οι διοικήσεις. Μέσα στην κρίση που περνάμε και την ηθική μας χρεοκοπία είναι ευκαιρία να προβάλουμε ξανά αυτή η ιδέα και να εγγραφούν φίλαθλοι μέλη στα σωματεία. Χρειάζεται, όμως, να είναι υπεύθυνα τα μέλη και να μην κάνουμε πατέντες ελληνικές όπως έγιναν στο παρελθόν. Κάποτε το έκανε ο Κόκκαλης και μάζεψε 100.000 μέλη ή ο Άρης αργότερα, αλλά δεν λειτούργησαν σωστά. Πρέπει να μπορείς να γίνεις μέλος στο σωματείο και να μπορείς να ελέγχεις και να ασκείς διοίκηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου