Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ο σίγουρος δρόμος προς την… αποτυχία!!

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τις προσδοκίες που δημιούργησε ο Τούντορ, τον «διαλυμένο» ΠΑΟΚ που παραλαμβάνει ο Κροάτης και τον μοναδικό τρόπο για να... εξασφαλισθεί η αποτυχία! 
Έφθασε η εβδομάδα της γνωριμίας με τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν να «τρέξουν» το νέο ποδοσφαιρικό πλάνο του ΠΑΟΚ. Πρόκειται για το πρώτο και σημαντικό βήμα αναφορικά με την σεζόν 2015-16. Να τους ακούσουμε να αναλύουν το τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν και ποιο δρόμο θα επιλέξουν για να φθάσουν στον στόχο. Κάτι που ΔΕΝ έγινε πέρυσι.

Πριν ακούσουμε τις βασικές αρχές του πλάνου που εκπονεί ο Άρνεσεν και θα δουλέψει εντός γηπέδου ο Τούντορ, θα σταθούμε σε κάποια πρώτα στοιχεία που αφορούν κυρίως τον Κροάτη προπονητή.

Αλήθεια είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί με λόγια ή με κείμενα να πείσει για το ότι ο Τούντορ έχει πιο πολλές πιθανότητες να πετύχει στον ΠΑΟΚ, παρά να αποτύχει. Και τι έγινε; Αυτό είναι και το πρώτο θετικό που συνοδεύει τον πρώην ποδοσφαιριστή της Γιουβέντους και πρώην προπονητή της Χάιντουκ. Το γεγονός δηλαδή ότι με την ανακοίνωση δεν  δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες, κάτι που παραδοσιακά «πληγώνει» τον ΠΑΟΚ , ο οποίος έχει αυτή την «αρρώστια» και δεν μπορεί να διαχειριστεί «μεγάλα» πράγματα.

Πάμε να δούμε και κάποια ακόμη θετικά:

Το πιο μεγάλο πλεονέκτημα του Τούντορ έχει να κάνει με το ότι ο φανατικότερος υποστηρικτής του είναι ο αθλητικός διευθυντής. Αυτό σημαίνει ότι ο Άρνεσεν θα κάνει τα ΠΑΝΤΑ ώστε αυτός ο προπονητής (η επιλογή που μόχθησε για να περάσει) να φθάσει σε επιτυχία.

Επί προσθέτως ο Τούντορ έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το δημιουργικό άγχος που λογικά θα έχει έτσι ώστε να αρπάξει την μεγάλη ευκαιρία που του δίνεται να αναδειχθεί ως προπονητής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει δηλαδή τεράστιο κίνητρο.

Το ότι ο Κροάτης παραλαμβάνει μία αποτυχημένη ομάδα, έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Θα είναι ξεκάθαρα θετικό όμως ότι δεν θα καταλαβαίνει, δεν θα ακούει και δεν θα διαβάζει τι λέγεται και τι γράφεται για εκείνον και την ομάδα του σε αυτή τη νέα χώρα που ήρθε για να δουλέψει.

Σίγουρα αρνητικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει χρόνο να δουλέψει ομαλά για να χτίσει ομάδα. Πρέπει να συνδυάσει προετοιμασία-γνωριμία-χτίσιμο φιλοσοφίας, καλή βάση σε φυσική κατάσταση και τα πρώτα κομμάτια τακτικής, με προκρίσεις στην Ευρώπη και όλα αυτά μέσα σε 20-30 μέρες.

Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα αμφισβητηθεί. Επειδή δεν έχει το προπονητικό «background» δεν θα πάρει πίστωση χρόνου και θα κρίνεται μέρα-μέρα. Εντός και εκτός ομάδας. Θα το αντέξει; Θα το διαχειριστεί;

Ότι και να γραφθεί όμως, ότι και να γίνει, υπάρχουν πολλές επιλογές και αρκετοί δρόμοι που μπορεί να οδηγήσουν σε επιτυχία. Αυτούς τους ξέρει κυρίως ο Άρνεσεν και εκεί θα προσπαθήσει να οδηγήσει  τον ΠΑΟΚ και τον προπονητή του.

Υπάρχει όμως και μία επιλογή που θα οδηγήσει 100% στην αποτυχία. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποτύχει ο Τούντορ, θα είναι να μην στηριχθεί από τον ΠΑΟΚ. Και τι σημαίνει στήριξη; Εμπιστοσύνη στις δύσκολες στιγμές, εκεί όπου κοινό-Τύπος-περίγυρος θα αμφισβητούν.  Εκεί θα δοκιμαστεί και ο Κροάτης, αλλά κυρίως ο ΠΑΟΚ. Γιατί και το πρόσωπο και το πλάνο δεν γίνεται να κριθεί σε 5-6 μήνες, αλλά σε 1,5-2 χρόνια.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα…

* Κι’ όμως υπάρχουν ομοσπονδίες που όχι μόνο δεν ντροπιάζουν το όνομα του Ελληνικού αθλητισμού, αλλά φροντίζουν να αναπτύσσονται σε καιρό κρίσης. Η εθνική ομάδα βόλεϊ γέμισε το Αλεξάνδρειο στο world league, εκεί όπου και με τις εμφανίσεις της έδειξε ότι μετά από χρόνια ανεβαίνει επίπεδο.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: