Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Σίγουρα είναι καλύτερα που ήρθε πρώτος;

Ο Κ. Νικολακόπουλος επισημαίνει στο blog του στο gazzetta τον κίνδυνο ο Παναθηναϊκός να…μετανιώσει που ήρθε πρώτος στα πλέϊ οφς!
Πριν αρχίσουν τα πλέϊ οφς, είχα κάνει την επισήμανση ότι, «όπως ο Ολυμπιακός παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, έτσι κι ο Παναθηναϊκός παίρνει κάθε χρόνο τα πλέϊ οφς». Ήταν κάτι σαν πρόβλεψη, εύκολη όμως.
ADVERTISEMENT
Απλά σχολίαζα ότι αν κάποια άλλη ομάδα μπορούσε να κάνει τη διαφορά αυτή ήταν ο Αστέρας-δεν υπολόγιζα τον ΠΑΟΚ. Όμως, ο Βεργέτης έκανε την πατάτα κι έβαλε στο πρώτο ματς στόπερ τον…Αλόκο κι έφαγε τέσσερα. Με τον Σανκαρέ στα επόμενα τρία ματς ο Αστέρας έχει μηδέν παθητικό…Όπως δεν καταλαβαίνω και γιατί ψιλοαχρηστεύει ο καλός αυτός προπονητής τον Γιαννιώτα, βάζοντάς τον από αριστερά.
Τέλος πάντων, θεωρώ ότι αν η διαιτησία δεν παίξει ΠΑΟΚ (και) τις δύο τελευταίες αγωνιστικές, τότε ο Αστέρας θα τερματίσει δεύτερος.
Κι απλά αναρωτιέμαι, για τον Παναθηναϊκό είναι καλύτερα που ήρθε πρώτος η, θα ήταν προτιμότερο να έρθει δεύτερος;
Να υπενθυμίσω ότι ο δεύτερος των πλέϊ οφς παίζει απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Κάνει προετοιμασία άνετα, χωρίς προκριματικά και βρέξει χιονίσει βάζει στο ταμείο του πάνω από 3 εκ. Ευρώ, ως μπόνους από την ΟΥΕΦΑ.
Ο πρώτος των πλέϊ οφς; Ζει με την προσδοκία να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν μπει, ασφαλώς κι είναι μεγάλη μαγκιά. Αλλά πως θα μπει; Πρώτα θα πρέπει να περάσει στα προκριματικά μία εκ των Μονακό, Σαχτάρ, Άγιαξ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπριζ-δεν τα λες και...εύκολα. Κι αν τα καταφέρει, λέμε τώρα, πρέπει να περάσει στα πλέϊ οφς και μία εκ των Γιουνάϊτεντ, Βαλένθια, Λέβερκουζεν, Λάτσιο, Σπόρτινγκ-εκεί κι αν δεν το λες εύκολα…
Βεβαίως, το να φτάσεις στα πλέϊ οφς, κι ας αποκλειστείς εκεί, είναι μεγάλη δουλειά, γιατί βάζεις 3 εκ. Ευρώ στο ταμείο. Και πας κι απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα για τα άλλα 3 εκ. Ευρώ. Όμως, πόσο…απλό είναι να περάσεις μία εκ των Μονακό, Σαχτάρ, Άγιαξ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπριζ;
Εγώ απλά να θυμίσω ότι εδώ και μία πενταετία οι ελληνικές ομάδες μένουν έξω από τα προκριματικά, δηλαδή δεν φτάνουν καν στα πλέϊ οφς. Ο ΠΑΟΚ έξω από τον Άγιαξ, ο Παναθηναϊκός έξω από την ΟΒ Δανίας, ο ΠΑΟΚ έξω από τη Μέταλιστ κι  ο Παναθηναϊκός έξω από την Σταντάρ Λιέγης. Μόνο ο Παναθηναϊκός πέρασε μία φορά τη Μάδεργουελ κι ο ΠΑΟΚ στα χαρτιά (τελικά) τη Μέταλιστ. Για να αποκλειστούν στη συνέχεια στα πλέϊ οφς από Μάλαγα και Σάλκε αντίστοιχα.
Κι όπως βλέπετε, οι αντίπαλοι φέτος του Παναθηναϊκού στα προκριματικά είναι δυσκολότεροι από τις αντιπάλους των ελληνικών ομάδων στα προκριματικά της προηγούμενης πενταετίας. Γιατί ο Παναθηναϊκός όσο πάει μένει και πιο πίσω στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Φέτος είναι 100ος, πέρσι ήταν 76ος. Έχασε λοιπόν 24 θέσεις!
Κοντολογίς, τι κίνδυνο αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός; Να κάνει μία προετοιμασία από πολύ νωρίς, για να δώσει τέλη Ιουλίου το πρώτο ματς, κάτι που ίσως τον επηρεάσει μέσα στη σεζόν και το κυριότερο να την πατήσει και να μην παίξει καν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ!
Διότι, αν αποκλειστεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, θα πάει να παίξει πλέϊ οφς στο Γιουρόπα Λιγκ, 20 και 27 Αυγούστου. Κι εκεί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα του κάτσει φέτος η πιο άπειρη ομάδα της Δανίας στην Ευρώπη, όπως του έτυχε πέρσι η Μίντιλαντ. Να υπενθυμίσω ότι πέρσι αντί της Μίντιλαντ μπορεί να έπεφτε με την ρώσικη Κράσνονταρ. Τελικά η Κράσνονταρ κληρώθηκε με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και πέταξε έξω τους Ισπανούς…
Τα δε οικονομικά οφέλη φτάνοντας στα πλέϊ οφς του Γιουρόπα Λιγκ είναι νομίζω μόλις 400 χιλ. Ευρώ…
Δηλαδή, μπορεί, όχι και τόσο δύσκολα, ο πρώτος των πλέϊ οφς του ελληνικού πρωταθλήματος να χάσει όχι μόνο τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και του Γιουρόπα Λιγκ! Και να υποστεί και ζημιά κάπου 3 εκ. Ευρώ.
Είναι μεγάλη η προσδοκία, αλλά καμία η βεβαιότητα. Ενώ ο δεύτερος των πλέϊ οφς του πρωταθλήματος, ο Αστέρας η, ο ΠΑΟΚ η, ο Ατρόμητος (αν φέρει τα πάνω κάτω), έχει τη σιγουριά των ομίλων του Γιουρόπα. Και τα εκατομμυριάκια στο ταμείο…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: