Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Η επόμενη μέρα της Αρσεναλ!!

Ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για την υποχρέωση-ανάγκη του Αρσέν Βενγκέρ για πρωταθλητισμό και τις αγορές που θέλει-οφείλει να κάνει. 
Πριν από λίγο καιρό ο Αρσέν Βενγκέρ αιφνιδίασε τους πάντες, όταν ξεστόμισε την εξής επική ατάκα: «Η αγαπημένη μου περίοδος στην Αρσεναλ είναι εκείνη από το 2007 έως και το 2013, επειδή καταφέραμε να κρατήσουμε την ομάδα ανταγωνιστική κόντρα στον πακτωλό χρημάτων των ξένων επενδυτών». Σίγουρα εκείνα τα χρόνια οι Λονδρέζοι προσπαθούσαν να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι, φέρνοντας παράλληλα ίσα βάρκα ίσα πανιά τα οικονομικά τους από την τεράστια επένδυση του «Εμιρεϊτς».
Εν μέρει τα κατάφεραν, μιας και ουδέποτε έχασαν το τρένο του Champions league, μα η ζόρικη συνέπεια ήταν η απουσία τους από κάθε τίτλο και το ακόλουθο σχετικό δούλεμα του Ζοσέ Μουρίνιο και γενικότερα των αντιπάλων τους. Και να λοιπόν που τα ασημικά επέστρεψαν. Τα δύο σερί Κύπελλα και το Σούπερ Καπ δείχνουν ότι οι Gunners αποκτούν και πάλι ζεστή επαφή με τις κούπες. Δεν γίνεται όμως να μείνουν ικανοποιημένοι μόνο με αυτές. Το πρωτάθλημα και γιατί όχι και το Champions League είναι έτοιμα να επιστρέψουν στα όνειρα διοίκησης, προπονητή, παικτών και οπαδών. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, οι δύο πρώτοι οφείλουν να κάνουν μερικές μεγάλες κινήσεις. Ποιες θα είναι αυτές;
Τα χρήματα πλέον υπάρχουν για τα καλά. Το παραδέχτηκε ακόμα και ο ίδιος ο κόουτς, ο οποίος όμως την αμέσως επόμενη ημέρα του τελικού, έσπευσε να χαμηλώσει τις προσδοκίες αναφορικά με τις μελλοντικές αγορές. «Φυσικά και μου αρέσουν αυτοί οι παίκτες, αλλά δεν πρόκειται να ξοδέψουμε στρατοσφαιρικά ποσά. Όχι γιατί δεν τα έχουμε, μα επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσεκτικές κινήσεις», ήταν η απάντηση του όταν των ρώτησαν για τους Μπέιλ και Πογκμπά.
Η ομάδα του όμως έχει αρκετά κενά αναφορικά με τον πρωταθλητισμό και θα πρέπει να καλυφθούν. Όλα μαζί, ταυτόχρονα σίγουρα δεν γίνεται να κλείσουν. Η λογική και τα δημοσιεύματα στο Νησί ορίζουν ότι οι βασικές αγορές θα πρέπει να είναι το λιγότερο τρεις. Τερματοφύλακας, αμυντικός μέσος και σέντερ φορ. Εκεί εστιάζουν άπαντες και εκεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παίξει μπάλα και ο Αρσέν. Τώρα το που έχει κεντράρει εκείνος και το εάν τελικά θα πληρώσει για χάρη τους, αυτό είναι άλλο θέμα.
Οι δικές του προτιμήσεις διαρρέει ότι είναι ο Πετρ Τσεχ, ο Αρτούρο Βιδάλ (και ας το διέψευσε πριν λίγες μέρες) και ένας εκ των Εντίνσον Καβάνι, Καρίμ Μπενζεμά. Ο Τσεχ όμως φέρεται να έχει δυνατή πρόταση από την Παρί και εάν πάει προς τα εκεί, θα χρειαστεί εναλλακτική που ακόμα δεν έχει ακουστεί. Εάν πάλι ο 33χρονος Τσέχος επιλέξει να μείνει στην Premier League, θα χρειαστούν λίγα (λήγει του χρόνου το συμβόλαιο του), για να αποκτηθεί από την Τσέλσι, η οποία τιμής ένεκεν θα τον αφήσει να πάει ακόμα και στην μεγάλη αντίπαλο.

Η περίπτωση του Βιδάλ ωστόσο, είναι τρομερά δύσκολη και δαπανηρή. Με λιγότερα από 45-50 εκατ. ευρώ αποκλείεται να τον πουλήσει η Γιουβέντους. Όχι ότι η Αρσεναλ δεν μπορεί να τα δώσει, αλλά θα μειώσει κατ’ επέκταση το μπάτζετ της για την επίθεση. Επομένως, εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το όνομα του Μόργκαν Σνάιντερλιν της Σαουθάμπτον, ο οποίος θα κοστίσει έως και 20 εκατ. ευρώ λιγότερα. Αυτή η θέση είναι η πιο νευραλγική για τη λειτουργία τη Αρσεναλ, κάτι που αποδείχτηκε με το πόσο την σουλούπωσε αγωνιστικά ακόμα και ο Κοκλάν. Φανταστείτε τι θα γινόταν με τον Βιδάλ.
Πάντα όμως η επίθεση είναι που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αποκλείεται ο Βενγκέρ να συνεχίσει μόνο με τον Ζιρού, τον οποίο αγαπάει, αλλά καταλαβαίνει ότι έχει ανάγκη από έναν σούπερ σταρ. Η περίπτωση του Καβάνι μοιάζει τέλεια, μιας και με 50 εκατ. ευρώ ή ίσως και λιγότερα, θα μπορούσε να τον πάρει από την Παρί, όπου δεν είναι ευτυχισμένος. Οι Γάλλοι εκτός των άλλων θέλουν τα χρήματα εξαιτίας του μπλοκαρίσματος τους από το «Financial Fair Play». Εδώ όμως υπάρχει μία εμπλοκή, καθώς υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο αποχώρησης του Ιμπραΐμοβιτς και σε αυτή την περίπτωση η Παρί θα περιμένει, κάτι που μάλλον δεν θα θέλει να κάνει η Αρσεναλ.
Οσον αφορά τον Μπενζεμά των επίσης 50 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρεάλ θα θελήσει να μπει σε κουβέντα πώλησης του. Οπότε εδώ το όνειρο μάλλον θα μείνει όνειρο για τον Βενγκέρ. Η πιο ρεαλιστική και άρα πιθανή περίπτωση για τη γραμμή κρούσης της είναι αυτή του Τζάκσον Μαρτίνες. Η τιμή του βρίσκεται στα 35 εκατ. και η Πόρτο είναι κατ’ εξοχήν ομάδα που πουλάει τον οποιονδήποτε παικταρά της χωρίς ενδοιασμούς. Επίσης, με δεδομένο τον πιο βαρύ και πιο κλασικό σέντερ φορ Ζιρού στο ρόστερ, ο ταχύτατος και δυνατός Κολομβιανός θα μπορέσει να γεμίσει τη φαρέτρα με διαφορετικά αγωνιστικά στοιχεία.
Εκτός όμως από τις βασικές αυτές ανάγκες, το καλοκαιρινό παζάρι άνοιξε και λογικό είναι να υπάρξει φουλ μεταγραφολογία. Στην Αγγλία γράφουν και για κεντρικό αμυντικό αν και εκεί η Αρσεναλ έχει κόσμο. Το όνομα του 26χρονου Τυνήσιου, Αϊμέν Αμπντενούρ της Μονακό (κοντά στα 12 εκατ.) βρίσκεται στο προσκήνιο ως βοηθητικό μέλος μίας μάλλον πλήρους γραμμής (Μέρτεσακερ, Κοσιελνί, Γκάμπριελ). Εκείνο όμως που ίσως και να μην είναι σενάριο, είναι για τα αριστερά της άμυνας. Ο Νάτσο Μονρεάλ δεν είναι σίγουρος και ο Κίεραν Γκιμπς έχει τρομερά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Κάπως έτσι βρέθηκε στο προσκήνιο ο 20χρονος παικταράς της Βαλένθια, Χοσέ Λουίς Γκαγιά (κοντά στα 20-25 εκατ.), ο οποίος είναι μία τέλεια μεταγραφή για πολλά χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως η Αρσεναλ βρίσκεται πλέον σε πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά το θησαυροφυλάκιο της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρχίσει να αγοράζει κατά συρροή: «Μην ξεχνάτε ότι πριν από λίγο καιρό πουλούσαμε τους καλύτερους παίκτες μας. Τώρα ενισχυόμαστε, αλλά το κάνουμε με σταθερότητα και όχι με τρέλες», δικαιολογήθηκε την περασμένη Κυριακή ο Αλσατός τεχνικός, ο οποίος παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις («δεν βρίσκομαι σε μεταγραφική διάθεση»), ξέρει ότι ήρθε η στιγμή να κάνει τις κινήσεις του και να χτίσει πάνω σε αυτό το εξαιρετικό φετινό του φίνις. Το προσμένουν σαν τρελοί οι οπαδοί και πάνω απ’ όλα το έχει ανάγκη εκείνος: για την υστεροφημία του και -γιατί όχι- για να κλείσει στόματα…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: