Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Το 4-2-3-1, τα δύο αμυντικά χαφ και ο Γιαννιώτας!!

Ποια είναι τα στοιχεία στα οποία έχει ρίξει το βάρος ο Μάρκο Σίλβα στο πρώτο τριήμερό προπονήσεων του Ολυμπιακού στο Ζέεφελντ.

Το 4-2-3-1, τα δύο αμυντικά χαφ και ο Γιαννιώτας

Ζέεφελντ: Αλέξανδρος Βιρβίλης

Παρόλα αυτά, κάποια πράγματα ως προς τη φιλοσοφία του τεχνικού τιμ σαν να φαίνεται πώς βγαίνουν από τις προπονήσεις, έστω κι αν το δείγμα δουλειάς - επαναλαμβάνουμε - είναι εξαιρετικά μικρό.

Ο Σίλβα έχει πειραματιστεί με τρία συστήματα: Το 4-3-3 με έναν καθαρό "κόφτη", το 4-2-3-1 με δύο αμυντικά χαφ στην ευθεία και 4-4-2 (για λίγο στην χθεσινή προπόνηση με δίδυμο τους Πουλίδο και Ολαϊτάν στην κορυφή).

Απ' ό,τι φαίνεται όμως, ένα ελαφρύ προβάδισμα φαίνεται πώς το έχει το σχήμα με τους δύο αμυντικούς χαφ μπροστά από τα στόπερ, ώστε να μην αφήνονται και πολλοί ανοικτοί διάδρομοι στα στόπερ σε συνθήκες άμυνας. Μπορεί μεθαύριο να αλλάξει αυτό με την έλευση των Μιλιβόγεβιτς και Κασάμι.

Ο Γιαταμπαρέ σε αυτές τις πρώτες προπονήσεις δεν έχει "ξεκολλήσει" από τη μία θέση των ανασταλτικών χαφ. Το ίδιο και ο Μπουχαλάκης. Αντιθέτως οι υπόλοιποι (Τζανδάρης, Ζντιέλαρ, Λάτσι) έχουν αλλάξει ένα σωρό θέσεις για να "μπαλώσουν" προσωρινά άλλες τρύπες. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ο Σίλβα θα κοιτάξει να δώσει την ευκαιρία στον Γιαταμπαρέ. Το θέμα είναι να την αρπάξει ο Αφρικανός, γιατί... τέταρτη ευκαιρία δύσκολα θα υπάρξει.

Τι άλλα ζητάει ο Πορτογάλος τεχνικός; Δεν ξεφεύγει γενικά από τις... αρχές τις οποίες είχε επιβάλει ο Ερνέστο Βαλβέρδε από τις πρώτες του μέρες στο λιμάνι, εκείνο το καλοκαίρι του 2008. Το αν θα του βγουν είναι άλλο θέμα. Για παράδειγμα το "πνίξιμο" του αντιπάλου με το ασφυκτικό πρέσινγκ ψηλά είναι ένα στοιχείο που το δουλεύει και θα συνεχίσει να το δουλεύει ο Σίλβα. Όπως επίσης και το ποδόσφαιρο κατοχής, αλλά και τις όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές για ταχύτερη κυκλοφορία της μπάλας. Αυτά έχει δείξει μέχρι στιγμής ο 38χρονος τεχνικός με το πέρας του πρώτου τριημέρου προετοιμασίας στο Ζέεφελντ.

inner

Βεβαίως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο κόσμος το εστιάζει στους καινούριους. Το ξαναλέμε κι ας γινόμαστε κουραστικοί. Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιαννιώτας έχει μπει κάπως φουριόζος και φαίνεται πώς πατάει καλύτερα από τα υπόλοιπα μεταγραφικά αποκτήματα (Πουλίδο, Μαρτίνες, Καραμάνο, Τζανδάρη). Ο Σίλβα τον χρησιμοποιήσει αποκλειστικά στη θέση του (αυτή του δεξιού εξτρέμ) και ο πρώην άσος του Αστέρας Τρίπολης και του Άρη δίνει την εντύπωση ότι έχει προσαρμοστεί σχεδόν αμέσως. Ωστόσο, ακόμα είναι στην αφετηρία. Έχει πολύ δρόμο ακόμα. Σίγουρα όμως είναι ενθαρρυντικό το ξεκίνημά του.

Ο δε Πουλίδο που πρωταγωνιστούσε εδώ και 18 μήνες στα ερυθρόλευκα ρεπορτάζ, φαίνεται ότι είναι ένας πολύ ποιοτικός επιθετικός. Το δείχνουν οι κινήσεις του χωρίς την μπάλα, ο τρόπος με τον οποίο τραβάει δύο αμυντικούς πάνω του για να ανοίξει διάδρομο σε συμπαίκτη του και το κυριότερο ότι είναι παίκτης ομάδας. Τον "φρενάρουν" λίγο οι δυνάμεις του. Θέλει δουλίτσα στη φυσική κατάσταση, κάτι το οποίο δεν ισχύει μόνο για τον Μεξικανό, αλλά και για αρκετούς ακόμα. Απολύτως φυσιολογικό, εδώ που τα λέμε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται μόλις στην τρίτη μέρα προετοιμασίας και οι πρώτες του επίσημες υποχρεώσεις είναι μετά από ενάμισι μήνα, με την έναρξη της Σούπερ Λίγκας το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: