Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Tόμας Τούχελ: Νέος Κλοπ ή «μικρός» Γκουαρντιόλα;

Μετράει 11 νίκες σε ισάριθμα ματς, έχει «σπάσει» ήδη τα πρώτα ρεκόρ και έχει κάνει μακρινό παρελθόν την περσινή άσχημη σεζόν της Ντόρτμουντ. Τα πρώτα εξαιρετικά δείγματα γραφής του νέου προπονητή των Βεστφαλών, Τόμας Τούχελ!
Ρεκόρ Νο 1: Ποτέ στο παρελθόν νέος προπονητής στη Ντόρτμουντ δεν είχε ξεκινήσει τη σεζόν με νίκη 4-0. Συνέβη φέτος. Ο Τόμας Τούχελ θα έχει να καμαρώνει γι’ αυτό το ξεκίνημα και το συγκεκριμένο σκορ απέναντι στην Γκλάντμπαχ.
Ρεκόρ Νο 2: Η Ντόρτμουντ του Τόμας Τούχελ έχει ξεκινήσει με πέντε νίκες στα πρώτα πέντε παιχνίδια, έχοντας σημειώσει 18 γκολ και έχοντας δεχτεί τρία. Ο συνδυασμός νικών – γκολ σε τέτοια επίπεδα δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ξανά στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα.
Ρεκόρ Νο 3: Η Ντόρτμουντ του Τόμας Τούχελ έχει 11 νίκες σε 11 επίσημα παιχνίδια φέτος. Πέντε στο πρωτάθλημα, πέντε στην Ευρώπη, ένα στο Κύπελλο. Η επίδοσή της στα γκολ είναι 39-9.
Είναι νωρίς; Ίσως. Είναι υπερβολή να ειπωθεί πως αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε θα ξεπεράσει και τον Κλοπ; Μπορεί. Η αλήθεια πάντως είναι πως πριν προλάβει να φύγει καλά – καλά ο Σεπτέμβρης, ο Τόμας Τούχελ έχει μπει για τα καλά στη… φόρμα του Γιούργκεν Κλοπ. Έχει κάνει τη Ντόρτμουντ και πάλι ελκυστική, την έχει στην κορυφή και μετά την περσινή πολύ άσχημη σεζόν, οι Βεστφαλοί μοιάζουν και πάλι έτοιμοι να επανέλθουν στην διεκδίκηση του τίτλου.
Λάτρης του Γκουαρντιόλα
Η πορεία του μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του στη Ντόρτμουντ. Κανείς απ’ τους δύο δεν υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Όταν ο Κλοπ έφευγε από τη Μάιντς, ο Τούχελ πήγαινε για να αναλάβει – σε ηλικία 35 ετών – τα τμήματα υποδομής και μάλιστα κατέκτησε το πρωτάθλημα των U-19. Την επόμενη σεζόν έκανε το άλμα στην πρώτη ομάδα, την οποία έφτασε μέχρι και την 5η θέση, την καλύτερη στην ιστορία της. Απεχθάνονται και οι δύο τα κοστούμια. Φόρμα και αθλητικό παπούτσι σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση της ομάδας του.
«Αν ήμουν υπάλληλος τράπεζας θα φορούσα κοστούμι, όχι τώρα που είμαι προπονητής», έχει πει ο Κλοπ. Της ίδιας σκέψης είναι και ο 41χρονος προπονητής, που σπούδασε μάνατζμεντ και δημόσιες σχέσεις.
Οι διαφορές έρχονται στον τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού. Ο Τούχελ έχει ως πρότυπο τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Την περσινή σεζόν, όταν δεν δούλεψε πουθενά και απέρριπτε τη μία πρόταση πίσω απ’ την άλλη (Αμβούργο, Στουτγκάρδη, Λειψία, Νιούκαστλ) πήρε την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, παρακολουθώντας για έναν μήνα στενά την δουλειά του Καταλανού προπονητή. Μάλιστα, η παρουσία του εκεί φούντωσε ακόμα και σενάρια που τον θέλουν να είναι ο αντικαταστάτης του Γκουαρντιόλα, όταν ο Πεπ θα φύγει από την Μπάγερν.
Ο ίδιος ο Γκουαρντιόλα είχε εντυπωσιαστεί όταν τον συνάντησε και διαπίστωσε πόσα γνώριζε ο συνάδελφός του από τον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα. Ο Τούχελ είχε δηλώσει ανοιχτά, ως προπονητής της Μάιντς, πως ήθελε να βάλει στο παιχνίδι της ομάδας πολλά από τα στοιχεία που θαύμαζε όλος ο πλανήτης στη Μπαρτσα του Πεπ.
Το ίδιο ίσως να προσπαθήσει να κάνει και στη Ντόρτμουντ. Εκεί που οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και πλέον το είδωλό του θα είναι ο μεγάλος του αντίπαλος στη μάχη για τον τίτλο.
Οι πρώτες αλλαγές
Η Ντόρτμουντ τον επέλεξε γιατί το προφίλ του ταιριάζει σε όλα αυτά που «δουλεύει» το κλαμπ τα τελευταία χρόνια. Είναι νέος (μόλις 41 ετών), στηρίζεται περισσότερο στη δουλειά παρά στα τεράστια μπάτζετ, έχει φιλοδοξίες να αναδειχθεί και μπορεί να εξελίξει νεαρούς ποδοσφαιριστές.
Το κάνει ήδη με τον Τόμας Γκίντερ, τον 21χρονο δεξιό μπακ, που είχε αποκτηθεί πέρσι από την Φράιμπουργκ αλλά ήταν σχεδόν… αόρατος για μία χρονιά. Στη φετινή Ντόρτμουντ έχει έως τώρα πρωταγωνιστικό ρόλο και εντυπωσιακά νούμερα: σε οχτώ συμμετοχές έχει ήδη δύο γκολ και πέντε (!) ασίστ.
Ο Τούχελ εγκατέλειψε το 4-2-3-1, που ήταν το σχήμα επί Κλοπ και το γύρισε σε 4-1-4-1. Στο «1» της μεσαίας γραμμής, ο Τζούλιαν Βάιγκλ. Μόλις 20 ετών (τα έκλεισε στις 8 του Σεπτέμβρη), φετινή μεταγραφή από την Μόναχο 1860.
Πήγε στο Ντόρτμουντ και ο Τούχελ του έδωσε τη φανέλα του βασικού αμυντικού χαφ στο… σπίτι. Έχει αγωνιστεί και στα 11 φετινά παιχνίδια, τρέχει όλο το γήπεδο, μαρκάρει παντού, συμμετέχει ενεργά στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Ποδοσφαιριστής που θα απασχολήσει τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης και δεδομένα θα αποτελέσει παίκτη της Εθνικής Γερμανίας τα επόμενα χρόνια.
Όλα όμως ξεκίνησαν από το «νούμερο 1». Ο Τούχελ με το που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ζήτησε τερματοφύλακα. Και «έδειξε» τον Τόμας Μπίρκι, τον 24χρονο Ελβετό τερματοφύλακα που αγωνιζόταν στην Φράιμπουργκ. Σ’ αυτό το ξεκίνημα της σεζόν ο Μπίρκι είναι εξαιρετικός και σίγουρα πολύ καλύτερος από τον Βάιντενφέλερ.
Η αλλαγή συστήματος και η είσοδος στην ενδεκάδα των τριών συγκεκριμένων είναι οι πρώτες «πινελιές» που βάζει ο νέος τεχνικός της Ντόρτμουντ στην ομάδα. Είναι φυσικά μεγάλη υπόθεση και η «επιστροφή» ουσιαστικά των Χούμελς και Γκουντογκάν.
Οι δυο τους ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ πέρσι από τους τραυματισμούς, με αποτέλεσμα η Ντόρτμουντ να χάσει αρκετή από την δύναμή της τόσο αμυντικά, με την έλλειψη του Χούμελς, όσο και μεσοεπιθετικά, με την απουσία του υπερπολύτιμου, για την συγκεκριμένη ομάδα Γκουτντογκάν.
Επόμενη «ουσιαστική επιστροφή» θα είναι εκείνη του Μάρκο Ρόις. Ναι, ο 26χρονος Γερμανός μετράει ήδη στη σεζόν έξι γκολ (τα τέσσερα στο Europa League) σε εφτά συμμετοχές. Μα όσοι γνωρίζουν καλά πόσα μπορεί να προσφέρει, ορκίζονται πως δεν έχει φορτσάρει ακόμα.
Σεβασμός στο παρελθόν, πίστη στο μέλλον
«Είναι πολύ θετικό ότι ο Γιούργκεν αποχώρησε τόσο φιλικά από την ομάδα. Το έργο που άφησε ήταν σπουδαίο και έχει κερδίσει το σεβασμό και την αγάπη όλων. Δεν έχω σκοπό να τον ανταγωνιστώ και δεν είναι αυτοσκοπός μου να έχω τις ίδιες επιτυχίες ή να τον ξεπεράσω. Ήταν κάτι παραπάνω από ένας προπονητής για τη Ντόρτμουντ. Εγώ θέλω να ανοίξω το δικό μου κεφάλαιο στην ομάδα».
Έτσι συστήθηκε ο Τόμας Τούχελ στο κοινό της Ντόρτμουντ στην παρουσίασή του ως προπονητής του συλλόγου. Με σεβασμό στον προκάτοχό του και πίστη στις δικές του δυνατότητες και φιλοδοξίες.
Όπως ακριβώς κάνει σε αυτά τα πρώτα του παιχνίδια στον πάγκο. Σεβασμό στις «παλιές» καραβάνες που έφτασαν την ομάδα μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και άνοιγμα του χώρου για νέους που θα εκτινάξουν και την αξία τους και το ίδιο το κλαμπ. «Περιθώριο για βελτίωση υπάρχει πάντα. Η Ντόρτμουντ έχει ήδη καθιερώσει το δικό της στυλ.
Παίζει επιθετικά, ποδόσφαιρο κυριαρχίας και κατοχής», είχε πει στην ίδια συνάντηση. Ταπεινός μα και φιλόδοξος, είναι έτοιμος να μετατρέψει την «Ντόρτμουντ του Κλοπ» σε «Ντόρτμουντ του Τούχελ». Γιατί όχι;
*Πηγή: arenafm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: