Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Γλίτωσε το "εγκεφαλικό", αλλά αγνοεί την άμυνα!!

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον καθιερωμένο απολογισμό της αγωνιστικής και καταγράφει το πρόβλημα του εφετινού Ολυμπιακού. Το "πράσινο" νέο... αίμα, η σταθεροποίηση της ΑΕΚ, ο συνεπής Άρης, οι "βόμβες" της "ουράς" και ο "χαβάς" της Κηφισιάς!
Όταν πριν από δύο εβδομάδες, εξέφραζα την άποψη ότι το 2/2 του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι ή αν θέλετε το 0/2 του Ολυμπιακού κόντρα στον "αιώνιο αντίπαλό" του, μετράει λιγότερο από ποτέ, το έκανα γιατί πολύ απλά, αν εξαιρέσουμε το Κύπελλο, που και πέρυσι κατακτήθηκε από το "τριφύλλι" ή χάθηκε από τους μετέπειτα πρωταθλητές, ούτε οι "πράσινοι" βρίσκονται σε κάποια πλεονεκτική θέση ενόψει της πρωτιάς στην κανονική περίοδο, ούτε οι Πειραιώτες έχουν χάσει κάποιο σημαντικό έδαφος... Τα ίδια δεδομένα ισχύουν μέχρι και σήμερα... Αυτό που επίσης εξακολουθεί να ισχύει, όμως, είναι ότι οι δευτεραθλητές Ευρώπης συνεχίζουν να παρουσιάζουν μία αλλοπρόσαλλη και άγνωστη - με βάση τα περυσινά αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά - εικόνα μέσα στο γήπεδο, σύμφωνα με την οποία, μόνο πειστικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι δύο διαδοχικές "αποδράσεις" τους από το Μιλάνο και την Πυλαία, που επανέφεραν την νηνεμία στο λιμάνι...
ADVERTISEMENT
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, που αρνούμενος να χάσει, επέστρεψε από το -9 του 35ου λεπτού κόντρα στον ΠΑΟΚ, πήγε το ματς στην παράταση στην εκπνοή (Χάκετ 19π., 10ρ. & 3ασ.) και τελικά έφυγε από την Θεσσαλονίκη με το "ροζ" φύλλο αγώνα (104-99), έκανε το 3-1 και βάσει προγράμματος, ίσως να μην ξαναχάσει μέχρι τη "ρεβάνς" του 2ου γύρου με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο. Αφού γλίτωσε από τον Κακαρούδη (18π.) και τον Μάρκοβιτς (17π., 7ρ.), θεωρητικά έως τα τέλη του Γενάρη, θα έχει βρει ρυθμό, θα έχει αποκτήσει καλύτερη "χημεία" και δύσκολα θα έχει "σκοντάψει", έχοντας ως πιο δύσκολα παιχνίδια, τις επισκέψεις της ΑΕΚ και του Άρη στο ΣΕΦ, μέσα στον Δεκέμβριο και τα ταξίδια σε Κρήτη (Ρέθυμνο) και Ρόδο (Κολοσσό) στην αυγή του 2016. Το θέμα των πρωταθλητών, όμως, δεν είναι αν θα στραβοπατήσουν ξανά, αλλά αν θα αποκτήσουν ξανά τον αμυντικογενή χαρακτήρα που είχαν πέρυσι κι αν θα παίξουν καλύτερο μπάσκετ... Γιατί μέχρι τώρα κι έχοντας μετρήσει συνολικά 8 επίσημους αγώνες, δείχνουν πολύ μακριά τον καλό τους εαυτό, στην άμυνα, ενώ η απόδοση κάποιων παικτών φανερώνει, είτε ότι δεν έχουν αφομοιώσει τον ρόλο τους, είτε ότι αποτελούν επιλογές που δεν κολλάνε με την φιλοσοφία της ομάδας.

Με τον βεβαρυμένο αλλά επίμονο και μαχητή Σπανούλη, να είναι πρωτόγνωρα άστοχος (5/23 τριπ. και 6/10 βολ.), πρώτος στα λάθη (μ.ο. 4,0), αλλά και καλύτερος δημιουργός του πρωταθλήματος (1ος στις ασίστ με μ.ο. 6,5), η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, έχει την καλύτερη επίθεση στην Α1 Κατηγορία (μ.ο. 87,5π.), είναι η πιο εύστοχη στα δίποντα (64,5%), είναι 2η στα ριμπάουντ και τις ασίστ, όμως σουτάρει με πολύ χαμηλό ποσοστό (63,6%) στις βολές (13η) και το κυριότερο, έχει ξεχάσει στην περυσινή σεζόν τον βασικότερο λόγο για τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα: την καλή της άμυνα! Οι Πειραιώτες δέχονται κατά μέσο όρο 69,5 πόντους και βρίσκονται στην 5η θέση (!) της σχετικής κατηγορίας, ενώ στην Ευρώπη το παθητικό τους βρίσκεται ακόμη πιο κάτω (μ.ο. 74,5π.). Στα θετικά συγκαταλέγεται το ότι η απουσία του Οθέλο Χάντερ (κάκωση στον αστράγαλο) δεν προβλέπεται μακρά, αν και ο Αμερικανός πάουερ-φόργουορντ θα λείψει σίγουρα και μάλιστα πολύ στους επόμενους δύο αγώνες της ομάδες στην Ευρωλίγκα, που είναι κόντρα σε δύο αθλητικές ομάδες (Λιμόζ και Εφές Αναντολού).  
Οι "συγκάτοικοι" στην κορυφή και στο ΟΑΚΑ
Η νίκη της ΑΕΚ στην Αμαλιάδα μπορεί να μη λογίζεται ως σπουδαίο κατόρθωμα από τους απαιτητικούς φιλάθλους της ομάδας, πιστέψτε με, όμως, για μία εντελώς καινούρια ομάδα που ακόμη ψάχνεται και δίνει δύο παιχνίδια την εβδομάδα, δεν είναι για να περνάει στα ψιλά. Με ηγέτη τον εξωπραγματικό Μαυροκεφαλίδη (1ος σκόρερ με μ.ο. 20,7π., 4ος πιο εύστοχος στα δίποντα με 70% και 5ος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος με μ.ο. 7,5ρ.), που ταίριαξε απίστευτα στο νέο του περιβάλλον, η "Ένωση" έχει την καλύτερη άμυνα στην Α1, είναι πρώτη στα ριμπάουντ και τα κοψίματα και το κυριότερο μαθαίνει ταχέως και χωρίς απώλειες (4-0), να κερδίζει τα "πονηρά" παιχνίδια που θα της δώσουν "bonus" στην κατάκτηση της 3ης θέσης. Αν είναι λίγο τυχερή και βρει έναν αξιόπιστο σέντερ για να αντικαταστήσει τον Ανοσίκε (μ.ο. 1,3π. & 3,3ρ.), τότε όταν έρθει η ώρα, ίσως να είναι έτοιμη να κοντράρει τον συγκάτοικό της Παναθηναϊκό, στο πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι, ως γηπεδούχος στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δύο νίκες του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και το "διπλό" επί του Άρη, έδιωξαν μακριά το λογικό πρώτο άγχος του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Παρά τις απουσίες και τα έξτρα προβλήματα τραυματισμών που προέκυψαν, ο Σέρβος τεχνικός έχει ποιοτικό και βαθύ ρόστερ και τηρουμένων των συνθηκών, "ρίχνει στη φωτιά" ολοένα και περισσότερο τους ταλαντούχους πιτσιρικάδες της ομάδας. Με το Ρέθυμνο, ο Χαραλαμπόπουλος έπαιξε 15 λεπτά και ήταν αλάνθαστος (7π., 1ρ., 1ασ.), ενώ με τον Κολοσσό (107-66), ο "Σάλε" δεν δίστασε να παίξει σχεδόν ολόκληρο το τελευταίο δεκάλεπτο, με τον αρχηγό της Εθνικής Εφήβων (11π., 4ρ., 3ασ.), τον Παπαγιάννη (10π., 3ρ., 2κλ.), τον Λούντζη (6π., 3ασ. με 2/3 τριπ.) και το "new entry" μειράκιο (Παπαδάκης), που κέρδισε τις εντυπώσεις με τρίποντο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Σε γενικές γραμμές, οι "πράσινοι" (4-0) βγάζουν πολλά ελεύθερα σουτ και σουτάρουν με το διαστημικό 45,2% στα τρίποντα (Διαμαντίδης 8/11), είναι πρώτοι στις ασίστ (23,0) και τα κλεψίματα (11,0) και αν είναι συγκεντρωμένοι, θα έχουν την πολυτέλεια να ασχοληθούν άφοβα μόνο με την Ευρωλίγκα, μέχρι το πρώτο ματς του 2016.
Η συνέπεια και η "αντίδραση"!
Η δύσκολη απόδραση  (76-68) του Άρη από το Λαύριο, οφείλεται και στην κούραση από το ταξίδι στο μακρινό Καζάν, αλλά και στην απρόσμενη - η αλήθεια είναι μαχητικότητα - με την οποία "εισέβαλαν" οι παίκτες του Χρήστου Σερέλη στα μεγάλα "σαλόνια" του ελληνικού μπάσκετ. Καταδεικνύει όμως, τον χαρακτήρα που χτίζει η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη από παιχνίδι σε παιχνίδι (3-1), που εκμεταλλεύεται στο έπακρο, τα εξαιρετικά αθλητικά προσόντα των τεσσάρων σταθερά παραγωγικών Αμερικανών της, το βαθύ ρόστερ και την εμπειρία των Ελλήνων και κοινοτικών παικτών της. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πολύ κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, την στήριξη του κόσμου και την πολύ εύρυθμη λειτουργία της ΚΑΕ, κάτι που οφείλεται στο νέο "αέρα" που έχει δημιουργήσει η παρουσία του νέου ιδιοκτήτη, Νίκου Λάσκαρη.

Μία κακή εμφάνιση στον αγώνα με το Λαύριο, σε συνδυασμό μία άδικη απόφαση (στο lay-up του Μαυροειδή), όπως φάνηκε στο replay, στέρησε από την Κηφισιά (3-1) την σπάνια ευκαιρία να συγκατοικεί, αήττητη, στην κορυφή της βαθμολογίας με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Παρ' ότι, η κωμικοτραγική απόφαση του "μπακάλη" αθλητικού δικαστή (ο οποίος κατακύρωσε το καλάθι που ακύρωσαν οι διαιτητές και απλά πρόσθεσε δύο πόντους στους Κηφισιώτες, χωρίς να υπολογίσει πόσο "αλλοιώνεται" η μορφή ενός αγώνα από την στέρηση δύο σημαντικών και καθαρών πόντων), σκόρπισε απογοήτευση στους ανθρώπους και τους παίκτες της ομάδας των βορείων προαστίων, το συγκρότημα του Ηλία Παπαθεοδώρου δεν πτοήθηκε. Αντιθέτως, έδειξε χαρακτήρα και πέτυχε την 5η συνεχόμενη νίκη (76-73)  στην ιστορία του επί των Τρικάλων. Με "όπλα" το καθαρό μυαλό του Γκίκα, τη σιγουριά που παρέχει στη ρακέτα ο Μαυροειδής (13π. & 12ρ.) και το σκορ που προσφέρουν οι Αμερικανοί της ομάδας, η Κηφισιά βρίσκεται αθόρυβα στην 2η θέση, παρ' ότι έχει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό του πρωταθλήματος στα δίποντα (45,8%)!
Οι φυσιολογικές ήττες και η πρόβλεψη...
Το -41 του Κολοσσού στο ΟΑΚΑ, δεν θα πρέπει να προβληματίζει τον Άρη Λυκογιάννη, που μέχρι στιγμής έχει χάσει μόνο από τους "αιώνιους" στο πρωτάθλημα κι έχει δύο πειστικές νίκες (2-2).
Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για τον Κόροιβο (2-2), που αν εξαιρέσει κανείς την εντός έδρας "γκέλα" της πρεμιέρας με τα Τρίκαλα, μετράει δύο σερί "διπλά" σε Πάτρα και Καβάλα, ενώ κόντρα στην ΑΕΚ, παρά την μεγάλη αστοχία του (32,5% στα διπ.), ήταν ανταγωνιστικός, "γύρισε" το ματς και απείλησε την "Ένωση", αφήνοντας καλές εντυπώσεις. Μεγάλο credit στον Παναγιώτη Βασιλόπουλο (19π., 7ρ., 3ασ. & 3κλ.), που κάθε αγωνιστική παρουσιάζει σταθερή βελτίωση και σιγά-σιγά δείχνει ότι θα "ξορκίσει" την ατυχία που του στέρησε τρία ποιοτικά χρόνια μπάσκετ, στην πιο παραγωγική ηλικία!
Για την ομάδα της Θεσσαλίας, δυστυχώς, τα είχαμε προβλέψει... Η αποχώρηση του Βίλιαμσον, που έφτιαχνε όλο το παιχνίδι των Τρικάλων (2-2), δεν βοήθησε την ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη να "χτίσει" πάνω στο αρχικό 2/2 και τώρα έχει μπροστά της μία δύσκολη τριάδα αγώνων (Άρη εκτός, Ολυμπιακό ενός και Ρέθυμνο εντός), πριν το πολύ κρίσιμο ματς της 28ης Νοεμβρίου, οπότε και φιλοξενεί τον Κολοσσό. Το ότι οι Θεσσαλοί υποπίπτουν στα περισσότερα λάθη στο πρωτάθλημα (μ.ο. 17,2) και σουτάρουν με το χειρότερο ποσοστό στις βολές (61,3%), σίγουρα δεν βοηθάει...
Ο Μέξας, η "πρώτη" του Αρκαδικού και ο κρητικός προβληματισμός!
Η περίπτωση του Απόλλωνα είναι από τις σπάνιες που μία ομάδα με τρεις κολλητές ήττες, κάνει εντυπωσιακή ολική επαναφορά και “σεφτέ” στις νίκες (1-3) στην έδρα αντιπάλου με τους ίδιους στόχους (91-72), στο πρώτο παιχνίδι μετά την αλλαγή προπονητή. Το ντεμπούτο του Κώστα Μέξα στον πάγκο των Αχαιών, αποδεικνύει ότι οι πολύ θετικές κριτικές που τον συνοδεύουν από τη θητεία στον ΚΑΟ Δράμας δεν είναι τυχαίες. Αν χτίσει πάνω σ' αυτήν την επιτυχία, μόνο καλύτερες μέρες μπορεί να έχει η ομάδα του.
Η ιστορική πρώτη νίκη (75-70) του Αρκαδικού (1-3)στην Α1 Κατηγορία επί του Ρεθύμνου, διασκέδασε τις εντυπώσεις από τις διαδοχικές “συντριβές” από Άρη και Ολυμπιακού και αποτέλεσε μία σημαντική τονωτική ένεση για τη συνέχεια, ειδικότερα και λόγω της προσθήκης του Βασίλη Καββαδά (11π., 2ρ.), που στην πρώτη του εμφάνιση με τους Αρκάδες, έδειξε ότι θα βοηθήσει πολύ την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη.
Η 3η εφετινή ήττα (68-76) του Λαυρίου (1-3), κρίθηκε κι αυτή στις λεπτομέρειες και ήρθε στα τελευταία λεπτά, κάτι που καταδεικνύει τον ιδιαίτερο μαχητικό χαρακτήρα που έχει περάσει ο Χρήστος Σερέλης στους παίκτες. Από το ρόστερ των νεοφώτιστων, λείπει η ποιότητα, ωστόσο μέχρι στιγμής, το “κενό” αυτό αναπληρώνεται από την αμυντική προσήλωση και την εν γένει μεγάλη και μέχρι στιγμής επιτυχημένη προσπάθεια που καταβάλουν οι Λαυριώτες για να παρουσιάσουν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο.
Το Ρέθυμνο (1-3) είναι, ίσως, η πιο δυσάρεστη έκπληξη μετά τις πρώτες 4 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Μετά τη νίκη επί του Απόλλωνα στην πρεμιέρα, μετράει τρεις σερί αποτυχημένες εμφανίσεις, οι δύο μάλιστα κόντρα σε ομάδες με λιγότερο ποιοτικό ρόστερ και απλά το καλό πρώτο ημίχρονο κόντρα στον Παναθηναϊκό, δεν χρυσώνει το χάπι για τον Θανάση Σκουρτόπουλο και τους παίκτες του. Στις επόμενες πέντε αγωνιστικές, που οι Κρητικοί υποδέχονται ΠΑΟΚ και Τρίκαλα και Καβάλα και πηγαίνουν σε Αμαλιάδα και Λαύριο, θα φανεί σε μεγάλο βαθμό αν οι Cretan Kings είναι ομάδα για την πρώτη 6άδα ή αν θα μπλέξει στην μάχη της παραμονής στην Α1 Κατηγορία.
Αλήθεια πως σχεδίασαν την ομάδα στον ΠΑΟΚ;
Για τον ΠΑΟΚ, η χθεσινοβραδινή εμφάνιση, εκτός από τεράστια χαμένη ευκαιρία, συνιστά μία σημαντική ένεση ηθικού για τη συνέχεια, που - παρά την προσθήκη του παίκτη-ερωτηματικό Σοφοκλή Σχορτσανίτη - δεν προβλέπεται ιδιαίτερα ευοίωνη! Αναρωτιέμαι με ποια λογική στελεχώθηκε το ρόστερ και σε ποιες βάσεις στηρίχθηκε ο σχεδιασμός μίας ομάδας, που στους τρεις πρώτους μήνες της σεζόν, καλείται να δώσει 10 ευρωπαϊκούς αγώνες με τουλάχιστον τέσσερα δύσκολα ταξίδια... Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο "δικέφαλος του Βορρά" παίζει το ερχόμενο Σάββατο (07/11) στο Ρέθυμνο για να αποφύγει το 0/5 στο πρωτάθλημα, αλλά σε τι κατάσταση θα φτάσει μετά από μία δύσκολη και επίπονη αποστολή στο μακρινό Σάρατοβ για τον αγώνα με την Αβντοντόρ για το Eurocup.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: