Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ στο τραπέζι!!

Κρίσιμη ημέρα η Τρίτη για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς στη Γενεύη θα γίνει η συνάντηση μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκας. Ελληνικές παρουσίες και ο κίνδυνος του σχίσματος.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ στο τραπέζι
Μια συνάντηση που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Γενεύη. Η FIBA θα υποδεχτεί στο «στρατηγείο» της την Ευρωλίγκα, για να παρουσιάσει επίσημα το πλάνο της για την αναδιοργάνωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ως γνωστόν, η FIBA έχει εκφράσει την πρόθεση να δημιουργήσει μια διοργάνωση η οποία θα υποκαταστήσει την Ευρωλίγκα και θα διεξάγεται υπό τη σκέπη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, προσφέροντας στις ομάδες πολύ αυξημένα έσοδα. Το προσχέδιο προβλέπει διοργάνωση με 16 ομάδες (οκτώ με εγγυημένα συμβόλαια και ανάμεσά τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, διαβάστε εδώ αναλυτικά), λιγότερα παιχνίδια για τις ομάδες και από το 2017, όταν καθιερώνονται τα προκριματικά μεσούσης της περιόδου για τις διοργανώσεις της FIBA, το καλεντάρι θα περιλαμβάνει «παράθυρα» για αγώνες των εθνικών ομάδων, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο.

Οι ομάδες, σε κάποιες εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί τα πλάνα κατ’ ιδίαν, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Σε πρώτη φάση, δεν θέλουν να αποφασίζει μια ανώτατη αρχή όπως η FIBA για τις τύχες τους, καθώς η Ευρωλίγκα έχει τη μορφή του συνεταιρισμού. Παράλληλα δεν επιθυμούν τη διακοπή στη δράση μεσούσης της περιόδου για τις εθνικές ομάδες, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι και οι ομάδες του ΝΒΑ δεν πρόκειται να διαθέσουν τους παίκτες τους για αυτές τις υποχρεώσεις.

Παρότι πρόθεση είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τον κίνδυνο του σχίσματος, ανάλογου με εκείνο του 2000. Πάντως θεωρείται εξαιρετικό αμφίβολο αν μπορεί να είναι βιώσιμο να υπάρχουν δύο… Ευρωλίγκες.

Στη συνάντηση θα είναι παρόντες ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, ο πρόεδρος της FIBA Europe Τουργκάι Ντεμιρέλ και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και της ισπανικής ομοσπονδίας Χοσέ Λουίς Σάεθ, ενώ εκεί θα είναι και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, που έχει συμβάλει στον καταρτισμό του πλάνου. Από πλευράς Ευρωλίγκας θα βρίσκεται εκεί ο ισχυρός άνδρας της, Τζόρντι Μπερτομέου, καθώς και εκπρόσωποι από τις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης (πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ολυμπιακός θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο Γιώργο Σκινδήλια και τον γενικό διευθυντή Χρήστο Σταυρόπουλο και ο Παναθηναϊκός πιθανότατα από τον πρόεδρο Μάνο Παπαδόπουλο). *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: