Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ηλιάδης .: "Ο Ηρακλής δεν είναι να μάχεται για την παραμονή"

http://www.contra.gr/images/m/iliadis_contra290310_m.jpgΗ στιγμή που τόσο καιρό περίμεναν οι παίκτες του Ηρακλή επιτέλους ήρθε, αφού την Κυριακή το βράδυ, μετά τη νίκη τους επί του ΠΑΣ Γιάνννα με 2-0, εξασφάλισαν και μαθηματικά την παραμονή τους στην κατηγορία. Ο Στέλιος Ηλιάδης, ο σκόρερ του ενός εκ των δύο τερμάτων του Γηραιού, μίλησε στο contra.gr για την εφετινή χρονιά, τις τελευταίες άκρως παραγωγικές αγωνιστικές του Ηρακλή και τη σωτηρία της ομάδας, δύο παιχνίδια πριν από το τέλος της σεζόν. Αναφέρθηκε στον Γιόζεφ Μπουμπάνκο, σχολίασε τη φετινή Σούπερ Λίγκα και έκανε τα δικά του προγνωστικά για τη μάχη της ουράς. Μετά από αρκετές περιπέτειες, η ομάδα τελικά εξασφάλισε και μαθηματικά την παραμονή της. Πώς θα χαρακτήριζες τη φετινή χρονιά σας;
«Όπως είπες και εσύ ήταν μία χρονιά με πολλές περιπέτειες και δυσκολίες για εμάς. Είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα, τόσο αγωνιστικά όσο και βαθμολογικά, με αποτέλεσμα να επαναπροσδιορίζουμε συνέχεια τους στόχους μας. Αλλιώς ξεκινήσαμε τη σεζόν και αλλιώς καταλήξαμε, παλεύοντας για τη σωτηρία μας. Δύσκολη χρονιά, πολύ πίεση και φυσικά άγχος μέχρι το τέλος σχεδόν της περιόδου. Ευτυχώς στα δύο τελευταία παιχνίδια θα παίξουμε χωρίς άγχος και το μόνο που θα μας απασχολεί θα είναι μία όσο γίνεται καλύτερη εικόνα».

Περίμενες μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά πως θα φτάνατε δύο αγωνιστικές πριν το τέλος για να... ξεμπερδέψετε;
«Θα σου πω κάτι, που λίγοι γνωρίζουν. Στις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ο Ηρακλής είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών. Αυτό είναι ένα στατιστικό που ναι μεν μας επιβραβεύει για τους κόπους μας, ωστόσο όπως είπες και όπως αποδείχθηκε δεν μας βοήθησε ώστε να εξασφαλίσουμε νωρίτερα την παραμονή μας. Ο κακός πρώτος γύρος που είχαμε μας έφερε να παλεύουμε για τη σωτηρία μέχρι τα μέσα Μαρτίου».

Δεν φαίνεσαι πάντως πολύ ικανοποιημένος με τη σωτηρία σας.
«Φυσικά και δεν είμαι ικανοποιημένος. Κανένας μας δεν χαίρεται που ο Ηρακλής σώθηκε δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Ο Ηρακλής δεν είναι ομάδα που θα της αξίζει να παλεύει για την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα. Αυτό δεν ευχαριστεί κανέναν μας. Δεν είναι για να χαιρόμαστε που σωθήκαμε. Είναι για να προβληματιζόμαστε και να πεισμώνουμε προκειμένου να παρουσιαστούμε καλύτεροι τη νέα χρονιά».

Τι θεωρείς ότι στοίχισε περισσότερο στην ομάδα; Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, οι αλλαγές προπονητών η έλευση κάποιων παικτών που δεν βοήθησαν όσο θα περίμεναν κάποιοι;
«Είναι ένα μείγμα όλων όσων προανέφερες. Ποτέ δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος για την καλή ή την άσχημη εικόνα μίας ομάδας. Όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι λογικό να επηρεάζουν τους παίκτες. Και τα τρία μας στοίχισαν τόσο αγωνιστικά όσο και βαθμολογικά και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο».

Κόντρα στα Γιάννινα πέτυχες ένα γκολ και έκανες μία πολύ καλή εμφάνιση. Πώς προετοιμαστήκατε με τους συμπαίκτες σου για την αναμέτρηση αυτή;
«Για μας ήταν ένα από τα πιο καθοριστικά παιχνίδια στο πρωτάθλημα, αφού βαθμολογικά δεν ήμασταν σωμένοι και από πίσω μας κυνηγούσαν αρκετές ομάδες. Ξέραμε πως αν πάρουμε το ματς αυτό, θα είχαμε τελειώσει. Όλη την εβδομάδα δουλέψαμε με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα και αποδείχθηκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο πως εμείς ήμασταν καλύτερη ομάδα. Μπορεί να μην πιάσαμε υψηλά στάνταρ απόδοσης αλλά αυτό που μέτρησε ήταν οι τρεις βαθμοί. Θεωρώ ότι κόντρα στον ΠΑΣ κάναμε τη νίκη της χρονιάς».

Φέτος ίσως δεν πήρες τις ευκαιρίες που θα ήθελες. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
«Αν και άργησα να έρθω στην ομάδα, χάνοντας την καλοκαιρινή προετοιμασία, εγώ ένιωθα έτοιμος ανά πάσα στιγμή να βοηθήσω την ομάδα. Ωστόσο στο ποδόσφαιρο δεν αποφασίζει ο παίκτης για το ποιος θα παίζει αλλά ο προπονητής. Από κει και πέρα εσύ καλείσαι να είσαι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις σου, να κάνεις υπομονή και να περιμένεις την ευκαιρία. Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Δέχεσαι τις αποφάσεις του προπονητή και δεν χάνεις σε καμία περίπτωση την υπομονή σου».

Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ είδαμε να γίνονται και κάποια επεισόδια με τους φιλάθλους και τους άνδρες της ασφάλειας του γηπέδου. Γενικά φέτος είδαμε την κερκίδα να δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Πώς τα σχολιάζεις με τους συμπαίκτες σου;
«Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους πολύ και το συζητάμε καθημερινά μεταξύ μας όλα τα παιδιά. Είναι άσχημο, όχι μόνο για τον Ηρακλή, αλλά για οποιαδήποτε ομάδα, να βλέπει τους οπαδούς να εισβάλουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να μετατρέπουν το ποδόσφαιρο και το παιχνίδι σε εμπόλεμη ζώνη. Και ξέρεις ποιο είναι το μεγαλύτερο κρίμα; Ότι την πληρώνει η ομάδα και όχι αυτοί που κάνουν τις φασαρίες. Είτε με χρηματικά προστύμματα είτε με αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, τιμωρείται η ομάδα και όχι οι πραγματικοί φταίχτες. Κακό γίνεται στον Ηρακλή και σε κανέναν άλλον. Αλλά είναι μάλλον δύσκολο να ζητήσουμε στην Ελλάδα ποδοσφαιρικό αγώνα χωρίς βία. Βλέπεις πλέον έχουν γίνει αλληλένδετα στη συνείδηση κάποιων».

Μίλησέ μου λίγο για τον Γιόζεφ Μπουμπένκο και την μέχρι τώρα προσφορά του στην ομάδα.
«Αυτό που θα σου πω είναι ότι ήρθε στον Ηρακλή και πλέον είμαστε πιο σοβαροί σαν σύνολο. Παίζουμε πιο πειθαρχημένα και λειτουργούμε καλύτερα αμυντικά. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του Μπουμπένκο».

Βλέποντας το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, πως θα το χαρακτήριζες;
«Θα το χαρακτήριζα σαν ένα από τα πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα που έχω παρακολουθήσει ποτέ. Κάθε αγωνιστική μας περίμεναν πολλές εκπλήξεις, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε πάλι δυσάρεστες. Στο φετινό πρωτάθλημα, είχαν την τιμητική του κάποιες επαρχιακές ομάδες που πραγματικά με εξέπληξαν και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει ανάγκη από ομάδες της επαρχίας. Κάνουν καλό και αποτελούν πάντα έναν αξιόλογο αντίπαλο».

Πες μου μία ομάδα που σε εντυπωσίασε φέτος.
«Η Καβάλα νομίζω πως εξέπληξε όχι μόνο εμένα αλλά και πολύ ακόμα κόσμο. Αν και η ομάδα βγήκε στη Σούπερ Λίγκα και όλοι έλεγαν πως θα είναι από τις πρώτες που θα παλέψει για τη σωτηρία της, κατάφερε και τους διέψευσε όλους. Ο Μάκης Ψωμιάδης έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια, πήρε καλούς παίκτες, σωστούς προπονητές και η ομάδα δεν κινδύνεψε καθόλου. Μάλιστα έφτασε και μέχρι τη φάση των «4» στο Κύπελλο και η χρονιά ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη για τον ΑΟΚ».

Υπήρχε ομάδα που σε απογοήτευσε;
«Η ΑΕΚ δεν ξεκίνησε καθόλου καλά και η αλήθεια είναι ότι σε κάποια παιχνίδια που την είδα απογοητεύτηκα. Ωστόσο στο δεύτερο γύρο παρουσίασε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ένωση παραμερίστηκαν και πλέον βλέπουμε την ΑΕΚ που ξέραμε».

Για τη μάχη της σωτηρίας τι έχεις να πεις; Ποια είναι τα προγνωστικά σου;
«Θα γίνει πραγματική μάχη μέχρι το τέλος. Ωστόσο, εκτός από τον Πανθρακικό που έχει ήδη υποβιβαστεί, θεωρώ πως και τα Γιάννινα έχουν μπει στον ίδιο δρόμο. Βάσει προγράμματος και συγκομιδής βαθμών, ακόμα και δύο νίκες να κάνει ο ΠΑΣ, θα υποβιβαστεί, αφού τον κυνηγούν Ξάνθη και Λεβαδειακός, που σε ισοψηφία με τα Γιάννινα υπερτερούν. Η τρίτη ομάδα που θα αποχαιρετήσει την Σούπερ Λίγκα, θα είναι μία εκ των Ξάνθη και Λειβαδιάς. Δύσκολα θα αλλάξει κάτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: