Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

CNN: “Δεν χάνει την θέση του ο Ότο”

Επιμέλεια: Δ.Μ.

Αφιέρωμα στην Εθνική Ελλάδος, φιλοξενεί το “Sports Illustrated”, του CNN. Εκεί, υπάρχουν εκτενείς αναφορές στον Ότο Ρεχάγκελ, στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, στην νέα φουρνιά παικτών που έρχεται αλλά και στο αν ο Γερμανός τεχνικός, θα παραμείνει στην θέση του και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το CNN για την εθνική μας ομάδα:

“Ο Ότο Ρεχάγελ μισεί τα ρίσκα και αυτό είναι που βοήθησε την Ελλάδα να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004. Αντιστέκεται στις αλλαγές. Η τακτική του Ρεχάγκελ θα παραμείνει αμυντικογενής και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Όμως, ενώ ο προπονητής έχει στην διάθεσή του κάποιους από εκείνους που παίζουν την άμυνα που θέλει, έρχεται από πίσω μια φουρνιά νέων, ταλαντούχων παικτών που θα παλέψουν για την νίκη, κόντρα σε Αργεντινή, Νότιο Κορέα και Νιγηρία.

Ο πιο πολλά υποσχόμενος νεαρός, είναι ο 19χρονος Σωτήρης Νίνης, ο μέσος που καθιερώθηκε στον φετινό Παναθηναϊκό. Η εμφάνιση του κόντρα στην Ρόμα, στο Europa League, ανέδειξε το πλούσιο ταλέντο του. “Έχουμε πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.”, είπε ο προπονητής της Ελλάδας, μετά την πρόκρισή της στα τελικά του Μουντιάλ. “Η ομάδα του 2004 ήταν πολύ ανταγωνιστική και ολοκληρωμένη και προσπαθούμε να φτάσουμε αυτό το επίπεδο”.

Στα προκριματικά, οι Έλληνες ήταν καταιγιστικοί. Στα τρια πρώτα παιχνίδια, σκόραραν 8 γκολ και δέχθηκαν μόνο ένα, για να ακολουθήσει η εντός έδρας ήττα με 2-1 από την Ελβετία, που τερμάτισε πρώτη στον όμιλο. Οι Έλληνες προσπάθησαν να ξαναβρούν την φόρμα τους και τελικά τερμάτισαν στην 2η θέση, έχοντας 20 βαθμούς σε 10 παιχνίδια.

Ο επιθετικός, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, έστειλε την Ελλάδα στην τελική φάση του Μουντιάλ, μετά από 16 χρόνια, σκοράροντας στην νίκη επί της Ουκρανίας, στο 2ο παιχνίδι των πλέι – οφ.

Ο Ρεχάγκελ ανανέωσε την ομάδα με νέους ποδοσφαιριστές, όπως των 21χρονο Σωκράτη Παπασταθόπουλος, αμυντικός της Τζένοα και τον Βασίλη Πλιάτσικα, μέσο της Σάλκε. Στο πρώτο ματς, είχε χρησιμοποιήσει και τον επιθετικό του Ολυμπιακού, Κώστα Μήτρογλου.

Οι νεαρότεροι ποδοσφαιριστές, που είναι ήδη καθιερωμένοι στην ομάδα, είναι ο 25χρονος επιθετικός της Σέλτικ, Γιώργος Σαμαράς, αλλά και ο 24χρονος αμυντικός του Ολυμπιακού, Βασίλης Τοροσίδης. “Υπάρχουν πολλοί νεαροί που έρχονται. Αυτό θα κάνει την ομάδα πιο ελκυστική”, τόνισε ο Κώστας Κατσουράνης, ο οποίος πρόσθεσε πως η ομάδα του θα τα πάει καλά στην Νότιο Αφρική.

Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και σίγουρα πολλοί Έλληνες θα ανησυχούν για την δουλειά τους, το 2010. Όχι όμως και ο Ότο Ρεχάγκελ!

Στα 71 του, ο Γερμανός τεχνικός είναι ο γηραιότερος όλων όσων συμμετέχουν στο Μουντιάλ και ο δεύτερος μακροβιότερος σε πάγκο ομάδας, μετά τον προπονητή της Δανίας, Μόρτεν Όλσεν. Ο Ρεχάγκελ, ανέλαβε τα ηνία το 2001, με την Ελλάδα να έχει ως τότε πάει σε δυο τελικές φάσεις μεγάλης διοργάνωσης (EURO 1980 και Μουντιάλ 1994) και να μην έχει καταφέρει να κερδίσει σε κανένα αγώνα και να έχει σκοράρει μάλιστα μόνο ένα γκολ.

Όλα αυτά άλλαξαν με τον Ρεχάγκελ στο τιμόνι. Η Ελλάδα πήγε στο EURO 2004 και μάλιστα το κατέκτησε, νικώντας την διοργανώτρια Πορτογαλία. Το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Ελλάδα, δεν ήταν θεαματικό, ήταν όμως αποδοτικό, μιας και ο Ότο έπαιρνε σε κάθε αγώνα, αυτό που ήθελε.

Ως παίκτης, ήταν αμυντικός. Έχτισε την καριέρα του ως προπονητής στην Budesliga, παίζοντας καλή άμυνα και κέρδισε τίτλους με Βέρντερ Βρέμης και Καιζερλάουτεν. Η ΕΠΟ, δεν κρύβει την επιθυμία της να παραμείνει στον πάγκο ο Γερμανός και μετά το Μουντιάλ, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μετά το τέλος του.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: