Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Δεν χαρίζεται ούτε στον αδελφό του.

Όταν μπαίνει στο γήπεδο, δεν χαρίζεται ούτε στον αδελφό του. Μια έκφραση που χρησιμοποιείται συνήθως ενδεικτικά... Για τον Ντιέγκο Μιλίτο, όμως, είναι αποδεδειγμένη προσωπικότητα!
1. Είναι γεννημένος στις 12 Ιουνίου του 1979, ένα χρόνο και δύο μήνες μεγαλύτερος από τον αδελφό του Γκάμπριελ. Το πλήρες του όνομα είναι Ντιέγκο Αλμπέρτο Μιλίτο, γεγονός που σχολιάζεται στην Αργεντινή κυρίως για τα αρχικά του ονόματός του. Ν.Α.Μ., όπως Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

2. Ήταν ο πρώτος από τα δύο αδέλφια που άφησε τη... μπάλα στο δρόμο για να παίξει ποδόσφαιρο. Στα 18 του χρόνια έπαιξε στην Ρασίνγκ Κλαμπ, όπου ήταν και τα ξαδέλφια του. Ο αδελφός του προτίμησε την Ιντεπεντιέντε, αιώνια αντίπαλο της Ρασίνγκ. Τα ντέρμπι των δύο ομάδων ονομάζονται «Avellaneda Clasico» και είναι το δεύτερο ντέρμπι μίσους στην Αργεντινή, πίσω από το Μπόκα-Ρίβερ.

3. Από το μίσος δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν ούτε τα δύο αδέλφια, αφού όποτε ήταν αντίπαλοι ξεχνούσαν οικογενειακούς δεσμούς. Φημολογείται ότι σε ένα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων, ο Ντιέγκο γύρισε και έβρισε τη μάνα του Γκάμπριελ κι εκείνη το είδε και αναγκάστηκε να φύγει από το γήπεδο. «Δε νομίζω πως κανένας από τους δύο προσέβαλε του άλλου την μητέρα», είχε σχολιάσει ο πατέρας τους, Χόρχε.

4. Εκείνο που σίγουρα έχει καταγραφεί ως γεγονός είναι η σφοδρή επιμονή του Ντιέγκο να αποβληθεί ο αδελφός του σε ντέρμπι Ρασίνγκ-Ιντεπεντιέντε. Ο Ντιέγκο είχε ισοφαρίσει για τη Ρασίνγκ, ο Γκάμπριελ είχε πάρει κίτρινη κάρτα και σε ένα σκληρό μαρκάρισμα, ο μεγάλος Μιλίτο κυνηγούσε τον διαιτητή για να αποβάλει τον αδελφό του. «Με εξέπληξε το γεγονός ότι μάλωσαν!», είχε πει ο πατέρας τους.

5. Μια ιστορία με τον Χόρχε Μιλίτο έκανε τον γύρο του κόσμου, όταν ακόμα οι δύο παίκτες προσπαθούσαν να καθιερωθούν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το 2002, ο πατέρας του Ντιέγκο και του Γκάμπριελ απήχθη στην Αργεντινή και οι δύο παίκτες πλήρωσαν τα λύτρα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Οι απαγωγείς τον κράτησαν μόλις ένα βράδυ και τον άφησαν στις 31 Αυγούστου του 2002. «Η οικογένειά μας πάντα ήταν ενωμένη κι αυτό μας κράτησε στις δύσκολες στιγμές», είχε πει ο Ντιέγκο για το επεισόδιο.

6. Ο Γκάμπριελ Μιλίτο ήταν ο πρώτος που πήρε μεταγραφή κι έφυγε από την Αργεντινή, υπογράφοντας στη Σαραγόσα το 2003. Ο Ντιέγκο Μιλίτο ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του 2004. Ήταν ανακάλυψη του Ενρίκο Πρετζιόσι, προέδρου της Τζένοα, ο οποίος επέμενε για την απόκτησή του. Η ιταλική ομάδα πλήρωσε τα μισά του δικαιώματα και τον αγόρασε για να την βοηθήσει στη Β' Εθνική!

7. Φεύγοντας από την Αργεντινή, τον ακολουθούσε το παρατσούκλι «ο Μικρός Πρίγκιπας», λόγω της ομοιότητάς του με τον Έντσο Φαντσέσκολι. «Το σέβομαι, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που βλέπουν την ομοιότητα», έχει πει χαριτολογώντας, ενώ δεν μπορούσε να δεχτεί την αγωνιστική ομοιότητα. «Δεν μπορώ να συγκρίνω τον εαυτό μου με κάποιον σαν τον Φραντσέσκολι. Ο Έντσο, για όλους τους νοτιοαμερικάνους, είναι ένας μύθος. Έχω δει όλα του παιχνίδια, εμπνέομαι από εκείνον, αλλά δεν τολμώ να συγκρίνω τον εαυτό μου μαζί του».

8. Στην Ιταλία «έπιασε» αμέσως και άμεσα είχαν ξεκινήσει τα δημοσιεύματα για ενδιαφέρον της Γιουβέντους. Ήταν η εποχή που ο Νταβίντ Τρεζεγκέ είχε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού και η «μεγάλη κυρία» έψαχνε αντικαταστάτη.

9. Τον πρώτο καιρό φαινόταν αδιανόητο στον Ντιέγκο Μιλίτο να παίξει στην ίδια ομάδα με τον αδελφό του. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Μόνο στην Εθνική ομάδα. Έχουμε παίξει ξανά εκεί μαζί και ήταν ένα πολύ δυνατό συναίσθημα». Το όνειρο του πατέρα τους είναι για το ερχόμενο καλοκαίρι, να τους δει να παίζουν μαζί στο Μουντιάλ.

10. Με τη Τζένοα δεν κατάφερε να παίξει στη Serie A, παρότι κατέκτησαν τον τίτλο το 2004-05 με τον ίδιο να πετυχαίνει 21 γκολ. Η ομάδα του υποβιβάστηκε για στημένο ματς και ο Μιλίτο ήταν αναγκασμένος να φύγει. Η Σαραγόσα τον αγόρασε έναντι 5 εκ. ευρώ!

11. Στην Ισπανία πήγε και ήταν γνωστός ως «ο αδελφός του Γκάμπι Μιλίτο», αφού ο μικρός της οικογένειας είχε φτάσει σε πολύ πιο υψηλά σκαλοπάτια νωρίτερα. Το γεγονός αυτό ουδέποτε απασχόλησε τον Ντιέγκο. «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μειονεκτικά απέναντί του, ούτε με πείραζε τι θεωρούσε ο κόσμος», είχε πει.

12. Στην πρώτη του σεζόν στην Ισπανία πέτυχε 21 γκολ σε συνολικά 44 εμφανίσεις και η Σαραγόσα τερμάτισε στην 11η θέση. Η ημέρα που άλλαξε την καριέρα του, ωστόσο, ήρθε στις 9 Φεβρουαρίου του 2006 στον ημιτελικό του κυπέλλου με τη Ρεάλ. Ο Ντιέγκο Μιλίτο σκόραρε τέσσερις φορές σε ένα εκπληκτικό 6-1, έχοντας φτάσει στο χατ-τρικ από το 34ο λεπτό του αγώνα!

13. Η δεύτερη σεζόν του θα είναι ακόμα καλύτερη με 23 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και τη Σαραγόσα να διεκδικεί έξοδο στο Champions League μέχρι λίγο πριν το φινάλε της σεζόν. Εντέλει, έμεινε έκτη έξι βαθμούς πίσω από τη Βαλένθια και, παράλληλα, πούλησε ορισμένα από τα βασικά της στελέχη. Ο Γκάμπριελ έφυγε για τη Βαρκελώνη και ο Ντιέγκο έγινε αρχηγός της ομάδας.

14. Το 2007-08 ήταν καταδικαστικό, με τη Σαραγόσα να υποβιβάζεται και τον 28χρονο Αργεντινό να γνωρίζει ότι πρέπει να φύγει. Ήταν γνωστό, εξάλλου, από τα μέσα της σεζόν πως πρόθεση του συλλόγου ήταν να τον πουλήσει. «Λυπάμαι που φεύγω και θα μου λείψει η Σαραγόσα, όμως μερικές φορές δεν είναι όλα στο χέρι μας», θα πει αποχαιρετώντας την πόλη για την αγαπημένη του Γένοβα.

15. Ο Ντιέγκο Μιλίτο είχε να διαλέξει από δεκάδες προσφορές. Προτίμησε να επιστρέψει στην πόλη που τον λάτρεψε και να μην κουβαλάει το απωθημένο ότι είχε αφήσει ανολοκλήρωτες δουλειές. Έκλεισε την 1η Σεπτεμβρίου η μεταγραφή του και η Τζένοα τον απέκτησε έναντι 13 εκ. ευρώ! Στο ντεμπούτο του απέναντι στη Μίλαν έδωσε την ασίστ στο πρώτο γκολ και πέτυχε το δεύτερο! «Τη τελευταία στιγμή, η Τζένοα έκανε μια εκπληκτική πρόταση. Είναι μια πόλη που ξέρω, ένας σύλλογος που εκτιμώ και με σέβονται. Δεν δίστασα στιγμή», σχολίασε για την απόφασή του.

16. Η Τζένοα τερμάτισε 5η στην Serie A κι έχασε στην ισοβαθμία το Champions League και ο Ντιέγκο Μιλίτο ήταν δεύτερος σκόρερ με 24 γκολ πίσω από τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Η Ίντερ πλήρωσε 25 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει πακέτο με τον Τιάγκο Μότα και μετά από 12 χρόνια καριέρας, ερχόταν η μεγάλη στιγμή του Ντιέγκο Μιλίτο. «Ποτέ δεν αγχώθηκα ότι περνούσε ο χρόνος. Η μοίρα ήθελε να ζήσω όλα τα βήματα πριν καταξιωθώ και εγώ τα απόλαυσα».

17. Πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφή του στην Ίντερ, ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε κληθεί να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που ήθελαν τους νερατζούρι να αποκτούν τον Μιλίτο ή τον Ντρογκμπά... «Δεν γνωρίζω τον Μιλίτο, αλλά ο Ντρογκμπά είναι φίλος μου. Ποτέ δεν έχω περάσει ούτε ένα λεπτό με τον Ντιέγκο, ενώ ήμουν 3,5 χρόνια δίπλα στον Ντιντιέ. Γνωρίζω τον Ντρογκμπά, ενώ δεν είναι φίλος μου ο Μιλίτο. Τουλάχιστον, όχι ακόμα...».

18. Η συνεργασία τους στην Ίντερ είναι μέχρι τώρα ιδανική και ο Ντιέγκο Μιλίτο μιλάει πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Ζοσέ Μουρίνιο. «Έχει εκπληκτική νοοτροπία νικητή. Σου μεταδίδει σιγουριά, είναι εκπληκτικός προπονητής. Πάντα προετοιμασμένος και κάνει τη διαφορά με τον χαρακτήρα του. Αν χάσεις ένα ματς, πάντα ψάχνει τρόπο να ανεβάσει την ομάδα. Είναι πάντα ξεκάθαρος και ειλικρινείς, γι' αυτό και πολλοί τον θεωρούν υπερόπτη. Με το Μουρίνιο δεν υπάρχει μέσος όρος: Τον αγαπάς ή τον μισείς».

19. Φημίζεται για την... απελπιστικά ήσυχη ζωή που έχει επιλέξει. Στη Γένοβα ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα με τη σύζυγό του και το είχε επιλέξει για την εκπληκτική του θέα. Δεν θα παρατούσε ποτέ τους Αργεντινούς φίλους του και δηλώνει ως καλύτερη μέρα της ζωής του εκείνη που γεννήθηκε ο Λεάντρο, ο γιος του. Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η τελευταία φορά που πήγε σε κλαμπ απάντησε πως «δεν θυμάμαι», ενώ δεν έχει τσακωθεί ποτέ με συμπαίκτη του και δεν έχει αργήσει σε προπόνηση.

20. Δεν θα παρατούσε ποτέ τους Αργεντινούς φίλους του, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που του λείπουν από την πατρίδα του και δηλώνει ως καλύτερη μέρα της ζωής του εκείνη που γεννήθηκε ο Λεάντρο, ο γιος του. Η χειρότερη είναι «η μέρα που απήγαγαν τον πατέρα μου. Από τότε που γύρισε, δεν θέλησα ποτέ να θυμάμαι, ούτε να μιλήσω γι' αυτό το γεγονός».

21. Αν μπορούσε να καλέσει πέντε διάσημους για δείπνο θα ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Έντσο Φραντσέσκολι και ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. «Ο Μαραντόνα πιάνει για δύο», είχε εξηγήσει, ώστε να επισημάνει την εκτίμηση που έχει στο νυν ομοσπονδιακό τεχνικό της Αργεντινής.

22. Το χθεσινό του γκολ ήταν το 24ο στη σεζόν! «Ελπίζω να περάσει μια δύσκολη νύχτα ο Γκάμπι με μένα αντίπαλο. Να κερδίσουμε και να πετύχω 2-3 γκολ!». Ο αδελφός του δεν έπαιξε χθες, αλλά ο Ντιέγκο Μιλίτο σίγουρα δεν ζει πλέον στη σκιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: