Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ο άνθρωπος που έκανε «βασίλισσα» τη Ρεάλ Μαδρίτης

Στις 2 Ιουνίου του 1978 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του όσο κανένας άλλος με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ηγέτης του ισπανικού συλλόγου αρχικά ήταν ποδοσφαιριστής του και στη συνέχεια δούλεψε στους Μαδριλένους ως  αρχηγός της ομάδας, μάνατζερ και τεχνικός διευθυντής. Όλα αυτά πριν αναλάβει τις τύχες της Ρεάλ από τη θέση του προέδρου το 1945. Τότε ήταν που αποφάσισε  να αναδιοργανώσει τη «βασίλισσα» και να την κάνει από μεσαία ομάδα που ήταν κατά την περίοδο του ισπανικού εμφυλίου, πρωταγωνίστρια εντός και εκτός συνόρων.
Ο αξέχαστος παράγοντας οργάνωσε το σύλλογο και απέδωσε σε κάθε επίπεδο και τμήμα του συλλόγου ανεξάρτητη δομή και οργάνωση, Μετά από όλα αυτά, στις αρχές του 1953, έβαλε σε εφαρμογή το όραμά του για απόκτηση παικτών παγκόσμιας κλάσης από το εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο, δημιουργώντας για πρώτη φορά μια πραγματικά πολυεθνική δύναμη. Στη διάρκεια της προεδρίας του Μπερναμπέου πολλά μεγάλα ονόματα φόρεσαν τη φανέλα της Ρεάλ.   
Το 1955 συμμετείχε στη δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τους Μαδριλένους να κατακτούν τους πέντε πρώτους τίτλους (1956,1957,1958,1959,1960) της ευρωπαϊκής διοργάνωσης και στη συνέχει ακόμη έναν (1966).   
Ο Μπερναμπέου έμεινε στο τιμόνι της ομάδας για 35 ολόκληρα χρόνια. Το γήπεδο της «βασίλισσας» από το 1955 φέρει τιμητικά το όνομά του.  Η ομάδα επί των ημερών του κατέκτησε 16 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6  Κύπελλα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών και ένα διηπειρωτικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: