Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Οχήματα απάτης!!

Το συνδικάτο του στοιχήματος αγοράζει συλλόγους μικρών κατηγοριών ώστε να μπορεί πιο εύκολα να προκαθορίζει τα αποτελέσματα των αγώνων, καταγγέλλει ο αδιάφθορος της FIFA Κρις Ιτον.

Οχήματα απάτης
Είναι προφανές πως ο πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ, που ηγείται της εκστρατείας κατά των συμμοριών που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο μέσω των στημένων αγώνων και του στοιχήματος, είναι άριστα ενημερωμένος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα πάνω σ' αυτό το θέμα.
«Εκτίμησή μου είναι πως το οργανωμένο έγκλημα έχει διεισδύσει σε πολλά επίπεδα στο ποδόσφαιρο με απώτερο σκοπό να κερδίσει χρήματα από τα τεράστια ποσά που παίζονται στο στοίχημα, το οποίο τώρα έχει γενικευτεί. Η αγορά συλλόγων μικρών κατηγοριών είναι ένας από τους τρόπους του οργανωμένου εγκλήματος για να ελέγχει τα αποτελέσματα των αγώνων», προειδοποιεί ο Ιτον.
Μέσω των συλλόγων δραστηριοποιούνται στο «τράφικινκ» ποδοσφαιριστών τους οποίους στέλνουν με μεταγραφή σε άλλα πρωταθλήματα όπου τους ελέγχουν «μέντορες» που τους ωθούν εν τέλει στη διαφθορά.
Το συνδικάτο του στοιχήματος οργανώνει ακόμα και καμπ για διαιτητές και νεαρούς ποδοσφαιριστές όπου γαλουχούνται στη διαφθορά. Αρκετές φορές τα έξοδα αυτών των καμπ καλύπτουν ομοσπονδίες χωρίς να γνωρίζουν, προφανώς, τι ακριβώς υποστηρίζουν. Το πρώτο βήμα για την προσέγγιση ποδοσφαιριστών ή διαιτητών είναι η προσφορά χρημάτων. Για παράδειγμα, έπειτα από αγώνα το μέλος της συμμορίας πλησιάζει τον στόχο και του λέει:«Επαιξες σπουδαία σήμερα. Πάρε 1.000 ευρώ, δώρο».
Συνήθως οι παίκτες αγωνίζονται σε μικρές κατηγορίες και το ποσό αυτό είναι αρκετά μεγάλο γι' αυτούς.
Την τρίτη φορά που το μέλος του συνδικάτου θα πλησιάσει τον παίκτη, θα του προτείνει να του δώσει 10.000 ευρώ ή και περισσότερα για να μη βάλει γκολ στον επόμενο αγώνα ή να βοηθήσει να δεχτεί γκολ η ομάδα του.
«Τους περιμένουν έξω από τα αποδυτήρια, ξέρουν πού μένουν, τι πίνουν, πού συχνάζουν, ξέρουν τα πάντα για τη ζωή των παικτών. Ομως αυτοί είναι πάνω απ' όλα αθλητές και στη διάρκεια του αγώνα παρασύρονται και αγνοούν τη συμφωνία με τη συμμορία, και το αποτέλεσμα του αγώνα δεν είναι τελικά αυτό που είχε προαποφασιστεί», λέει ο Ιτον. «Εχουμε παραδείγματα παικτών και διαιτητών που ξυλοκοπήθηκαν άγρια».
Στόχος της FIFA είναι να προσφέρει προστασία στους παίκτες που δίνουν πληροφορίες για κυκλώματα που στήνουν αγώνες και σε αρκετές περιπτώσεις να τους δίδεται αμνηστία, ενώ θα δημιουργηθεί και γραμμή επικοινωνίας που θα δέχεται ανώνυμες καταγγελίες.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: