Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

(Δεν) θα πτωχεύσουμε, εφόσον…!!

Η χώρα βρίσκεται κοντά στην πτώχευση. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το παθαίνει, αν συμβεί, τελικά, το μοιραίο. Υπάρχει, όμως, μια θεμελιώδης διαφορά σε σχέση με τις πτωχεύσεις του παρελθόντος. Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς.
(Δεν) θα πτωχεύσουμε, εφόσον…
Η ελληνική κοινωνία θα υποστεί ένα πρωτοφανές σοκ, που σήμερα ελάχιστοι μπορούν να φαντασθούν. Για δυο απλούς λόγους. Πρώτον, διότι η Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία. Παρά τα μικρά σκαμπανεβάσματα, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε αλματωδώς.
Το καταναλωτικό επίπεδο της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία ήταν από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η πτώση που παρατηρείται σήμερα θα φαίνεται παιχνιδάκι μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί εάν επέλθει το μοιραίο (χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή).
Δεύτερον, διότι οι Έλληνες πολίτες στη μεγάλη πλειονότητά τους- και παρά τις περικοπές εισοδημάτων που έχουν υποστεί- δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι τα χειρότερα δεν πέρασαν, αλλά είναι μπροστά μας. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες συμπεριφέρονται σαν να αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Μπορεί να αποτραπεί η καταστροφή;
Με βάση την εικόνα που έχουν σχεδόν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και την ανάλυση που κάνουν οι περισσότεροι ειδήμονες -και όχι μόνο όσοι επιδιώκουν την πτώχευση της Ελλάδας- η απάντηση είναι αρνητική. Είναι-λένε- θέμα χρόνου.
Πώς μπορεί (αν μπορεί…) να αποτραπεί το μοιραίο;
Αν η χώρα αποκτήσει κυβέρνηση (μονοκομματική, πολυκομματική, οικουμενική) ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ να κάνει δυο-τρεις βασικές κινήσεις και να διαπραγματευθεί με τους δανειστές της σε άλλη βάση από τη σημερινή.
Και αυτό, προφανώς, δεν μπορεί να το κάνει ούτε η σημερινή ούτε μια κυβέρνηση του Σαμαρά, τον οποίο δεν εμπιστεύονται οι ομοϊδεάτες του, που κάνουν σήμερα κουμάντο στην Ευρώπη (Μέρκελ, Σαρκοζί, Γιούνκερ κ.ά).
Θα χρειαστεί, βέβαια, αυτή η κυβέρνηση -αν ποτέ σχηματιστεί- να πείσει και την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι η σωτηρία θα είναι μεν επώδυνη, αλλά θα έρθει.
Έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση, τίποτα από τα δυο δεν μπορεί να γίνει. Το αδιέξοδο είναι ορατό. Η χώρα -Τιτανικός οδεύει προς το παγόβουνο και μόνο ένα θαύμα μπορεί να το λιώσει και να περάσει χωρίς να βουλιάξει.
Όμως, τα τελευταία γνωστά θαύματα έγιναν από τον Ιησού πριν από δυο και πλέον χιλιετίες…
Πηγή: aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: