Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

"Συμπαίκτης μόνο για το καλό της ΑΕΚ"

Ο εκ των αντιπροέδρων της ΑΕΚ, Κώστας Καπετανάκης, μιλά για τις συζητήσεις με την Petit Chateau. "Εμείς θέτουμε τις προϋποθέσεις", τονίζει και απαντά σε όσα γράφονται κι ακούγονται.
"Συμπαίκτης μόνο για το καλό της ΑΕΚ"
Πολλά γράφονται, εικάζονται και αναπαράγονται τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της ΑΕΚ με την εταιρεία Petit Chateau η οποία δείχνει (στα λόγια επί του παρόντος) μεγάλο ενδιαφέρον εισχώρησης στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ.
Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον έναν εκ των τριών αντιπροέδρων της ΠΑΕ, τον κ. Κωνσταντίνο Καπετανάκη ψάχνοντας για επίσημες διευκρινίσεις όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, απαντήσεις σε όσα αιωρούνται και ένα ξεκαθάρισμα (όσο αυτό είναι εφικτό σε περίοδο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε δύο ανώνυμες εταιρείες) του τοπίου.
Πολλά πράγματα από όσα θα διαβάσετε έχουν τη σημασία τους, ωστόσο αυτό που εμείς κρατάμε είναι η διαβεβαίωση ότι η ΑΕΚ δεν θα μπει σε ύποπτα μονοπάτια, ότι το deal αυτό εφόσον ασφαλώς ευδοκιμήσει, θα είναι για το καλό της. Θα είναι για την ανύψωσή της για όλα τα επίπεδα. Ο Κωνσταντίνος Καπετανάκης μας βάζει αμέσως στο κλίμα:
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υπογεγραμμένο προσύμφωνο. Για να φτάσουμε σε αυτό θα πρέπει να τηρηθεί μία προϋπόθεση η οποία έχει δύο σκέλη. Αφενός να αποδειχθεί εμπράκτως η οικονομική και νομική φερεγγυότητα της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και των προσώπων που την εκπροσωπούν ξεχωριστά και αφετέρου να κατατεθούν στο λογαριασμό της ΠΑΕ τα χρήματα που έχουμε ζητήσει να μπουν».
- Αναφέρεστε στα δύο εκατομμύρια ευρώ;
«Ακριβώς. Ακόμα κι αν γίνει αυτό όμως, αν προχωρήσουμε δηλαδή επιτυχώς την πρώτη φάση ελέγχου και προκύψει καταρχήν συμφωνία, δεν συνεπάγεται ότι το deal θα έχει ολοκληρωθεί στον απόλυτο βαθμό. Θα περάσουμε σε μία δεύτερη φάση ελέγχου, πάντοτε σύμφωνα με τις επιταγές και τις απαιτήσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μέσω αυτής της δεύτερης φάσης θα διαπιστώσουμε αν τηρούνται όλες οι αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες για να επικυρωθεί η είσοδος της Petit Chateau στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ ΑΕΚ».
- Με αυτά τα χρήματα που ζητάτε σε αρχικό στάδιο, αυτά τα 2 εκατ. ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι ποιο ακριβώς όφελος θα έχουν και σε τι θα δεσμεύουν την ΑΕΚ; ΄Εστω σε πρώτο στάδιο.
«Ουσιαστικά σε πρώτη φάση δεν θα έχουν όφελος και ασφαλώς δεν θα δεσμεύουν σε τίποτα εμάς. Τα χρήματα αυτά τα ζητάμε από εκείνους ώστε να πιστοποιήσουν την καλή πρόθεσή τους και κυρίως. Θα είναι μία από μέρους τους πρώτη απόδειξη της οικονομικής ισχύος και φερεγγυότητας που ισχυρίζονται ότι έχουν. Αν διαπιστώσουμε στο δεύτερο στάδιο διαπραγματεύσεων και εκατέρωθεν ελέγχων ότι δεν προκύπτει ταύτιση απόψεων, αν δηλαδή εμείς δεν εξασφαλίσουμε τις εγγυήσεις που θα απαιτήσουμε με σκοπό να σιγουρευτούμε ότι το deal θα είναι προς όφελος της ΑΕΚ, τότε η αρχική συμφωνία θα σπάσει. Κι ασφαλώς οι άνθρωποι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, τα 2 εκατ. ευρώ θα τους επιστραφούν. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος της ομάδας ο οποίος βομβαρδίζεται από ανακρίβειες και ψεύδη, ότι τις προϋποθέσεις τις θέτουμε εμείς».
- Σε ποια φάση βρίσκεται αυτό το πρώτο στάδιο (όπως το αποκαλείτε) του εκατέρωθεν ελέγχου;
«Εμείς παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά, τους δίνουμε τη δυνατότητα να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Το ίδιο απαιτούμε και περιμένουμε από εκείνους. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση αν δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της νομιμότητάς τους κι αν δεν κατατεθούν τα 2 εκατ. ευρώ».
- Που αποσκοπούν οι άνθρωποι αυτοί σε βάθος χρόνου, αν υποθέσουμε ότι δίνουν τα χρήματα και ότι εισέρχεστε σε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης και συζητήσεων, ποιος είναι με λίγα λόγια ο σκοπός τους;
«Επιθυμούν να εισέλθουν με μειοψηφικό πακέτο μετοχών στη σύνθεση της ΠΑΕ και από εκεί και πέρα με την επένδυση των χρημάτων που λένε ότι έχουν σκοπό να βάλουν, θεωρούν ότι θα βοηθήσουν την ΑΕΚ να ανέβει επίπεδο, να γίνει άκρως ανταγωνιστική και να διεκδικεί κάθε χρόνο την πρώτη θέση ώστε να αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Λένε επίσης ότι έχουν την τεχνογνωσία και στο θέμα του σκάουτινγκ και ότι μπορούν να βοηθήσουν την ΑΕΚ και στο θέμα αυτό, φέρνοντας δηλαδή ικανούς ποδοσφαιριστές. Εξυπακούεται ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή προσδοκούν σε κάποιο όφελος».
- Δηλαδή θα φέρνουν ποδοσφαιριστές που εκείνοι θα επιλέγουν και θα διατηρούν το δικαίωμα να τους μεταπωλούν όσο και όποτε εκείνοι το επιθυμούν;
«Αυτή είναι μία φάση της συζήτησης στην οποία δεν έχουμε υπεισέλθει ακόμα. Δεν έχουμε συζητήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις σε τέτοιο επίπεδο, οπότε ότι κι αν πω τώρα θα είναι βιαστικό κι ενδεχομένως όχι απόλυτα ακριβές. Εμείς πάντως δεν έχουμε σκοπό να δώσουμε κάτι δίχως να διασφαλίσουμε το καλό της ΑΕΚ. Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκποιήσεις παικτών, δεν μπαίνουμε καν σε τέτοιες συζητήσεις. Για να φτάσουμε σε συμφωνία τέτοια που θα τους δίνει ένα ποσοστό ανάμεσα στο 20-30%, θα πρέπει να έχουμε περάσει τους δικούς μας όρους, αυτούς που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας. Επαναλαμβάνω ότι τις προϋποθέσεις τις θέτουμε εμείς».
- Υπάρχει πολλή σπέκουλα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Γράφτηκε ακόμα και ότι το αντάλλαγμα για τα 2 εκατ. ευρώ θα είναι τα δικαιώματα του Μάκου. Ο κόσμος της ΑΕΚ ανησυχεί...
«Γι αυτό αποφάσισα να μιλήσω, για να έχει ο κόσμος της ΑΕΚ στο μυαλό του μία επίσημη τοποθέτηση και όχι την παραπληροφόρηση στην οποία υπόκειται, ενδεχόμενες και σκοπίμως. Γράφονται τέρατα. Καταρχάς αυτό που γράφτηκε ότι θα αποκτήσουν αυτομάτως δικαιώματα σε ποδοσφαιριστές του υπάρχοντος ρόστερ είναι ψευδέστατο και κακοήθες. Δεν υπάρχει τέτοια πράγμα. Οι άνθρωποι έχουν ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ στο μυαλό τους, ασφαλώς και αυτό σχετίζεται με παίκτες που θα έλθουν στην ομάδα, όμως επαναλαμβάνω τους κανόνες του παιχνιδιού τους βάζουμε εμείς. Τους έχουμε ξεκαθαρίσει τι θέλουμε από έναν συμπαίκτη, αν βάλουν λοιπόν τα 2 εκατ. ευρώ για να αποδείξουν ότι είναι φερέγγυοι, τότε θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και θα φτιάξουμε μαζί ένα σχέδιο με σκοπό την ανύψωση της ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα. Αν δούμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, αν δεν είναι επωφελές για την ΑΕΚ, δεν θα το προχωρήσουμε».
- Εν ολίγοις εγγυάστε στον κόσμο ως Δ.Σ., διότι ως εκπρόσωπος όλων μιλάτε αυτή τη στιγμή, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσετε σε μία κίνηση που θα βάλει την ΑΕΚ σε κινδύνους, σε περίεργα σκοτεινά μονοπάτια.
«Αυτό που εγγυώμαι εξ ονόματος όλων είναι ότι αν εμείς αποφασίσουμε να βάλουμε συμπαίκτη στην ΠΑΕ, αυτός θα έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, τόσο νομικές, όσο και οικονομικές. Δεν θα δεσμεύαμε ποτέ την ΠΑΕ ΑΕΚ για κάτι που στο μέλλον θα μπορούσε να λειτουργήσει εις βάρος της. Δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε την υπογραφή μας σε κάτι που όχι απλώς δεν θα είναι επωφελές για την ΑΕΚ αλλά και το οποίο δεν θα εξασφαλίζει το συμφέρον της μακροπρόθεσμα. Δεν μας ενδιαφέρουν επίσης τα 2 εκατ. ευρώ αν δεν ξέρουμε από που προέρχονται. Αυτός που θα μπει στην ΑΕΚ θα εξασφαλίζει και μία ομαλή συνέχεια για την ομάδα. Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον κόσμο, ξέρουμε την υποχρέωσή μας. Αυτή είναι να βρούμε το πως θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημά της δίχως να τη βάλουμε ξανά σε περιπέτειες».
- Γράφτηκαν επίσης και διάφορα περίεργα, για τύπους που εμφανίστηκαν με σαγονιάρες και κάλτσα εκπροσωπώντας την Petit Chateau...
«Ενημερώνομαι κι εγώ γι αυτά και πραγματικά απορώ. Η εμφάνισή τους δεν είχε τίποτα το μεμπτό, είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι και ως σήμερα διαπραγματεύονται με σοβαρότητα. Δεν ξέρω πως προκύπτουν αυτές οι κακοήθειες».
- Πότε εκπνέει η προθεσμία να καταβάλλουν τα 2 εκατ. ευρώ;
«Δείχνουμε κάποια ελαστικότητα στο θέμα αυτό διότι υπάρχουν και κάποιες διαδικασίες, τα ποσά αυτά δεν μεταφέρονται από τη μία μέρα στην άλλη, υπάρχουν οι κανόνες των τραπεζών και εδώ δεν μιλάμε για μία εγγυητική αλλά για κανονική κατάθεση. Σίγουρα πάντως δεν θα το αφήσουμε να τραβήξει πολύ. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει σήριαλ. Λίγες ημέρες υπομονή ακόμα».
- Ισχύει ότι ως το τέλος της σεζόν θα βάλουν ακόμα 8 εκατ. ευρώ;
«Αυτή είναι η δεύτερη προϋπόθεση. Ναι, αυτό είναι το ποσό που θα πρέπει να μπει στην ΠΑΕ ως το καλοκαίρι».
- Μιλάμε πάντοτε για ρευστό ή ενδεχομένως ένα επιμέρους ποσό μπορεί να αφορά σε αγορά ποδοσφαιριστή τον Ιανουάριο;
«Για ρευστό και μόνο...».
- Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεστε διχασμένοι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου όσον αφορά στο θέμα της Petit Chateau. Προκύπτουν όντως διαφωνίες εντός ΔΣ;
«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ασφαλώς και όλοι είμαστε επιφυλακτικοί, όλοι κρατάμε μικρό καλάθι, διυλίζουμε τον κώνωπα σε αυτή την ιστορία και περιμένουμε τις απαιτούμενες εγγυήσεις και αποδείξεις. Είμαστε άνθρωποι που έχουμε κοινό σκοπό, πολύ ενωμένοι και συνειδητοποιημένοι για το πως πρέπει να βαδίσουμε. Δεν θα κάναμε ποτέ κάτι που θα έβαζε την ΑΕΚ σε κινδύνους. Θέλουμε να τη βγάλουμε από το αδιέξοδο, αυτός είναι ο σκοπός μας, γι αυτό προσπαθούμε σε καθημερινή βάση».
Πηγή: sport24.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: