Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Κάτι άνθισε στο χωράφι!!

Ο αγώνας κόντρα στον Εργοτέλη ήταν ό,τι πρέπει για τον Ολυμπιακό, για να δει τις αδυναμίες του και να συσπειρωθεί πριν την Άρσεναλ. Τα θετικά, τα αρνητικά, οι παίκτες κλειδιά και το συμπέρασμα.
Κάτι άνθισε στο χωράφι
Η πρόβα τζενεράλε πριν την πρεμιέρα με την Μαρσέιγ, λέγαμε πως ήταν κόντρα στον ΟΦΗ. Τελικά, αυτό το φιλικό κανείς στον Ολυμπιακό δεν το πήρε σοβαρά. Ο Βαλβέρδε ανακάτεψε τις ενδεκάδες και οι παίκτες έβγαλαν την αγγαρεία.
Πριν το δεύτερο ματς στο Champions League, ο Ολυμπιακός έπαιξε και πάλι με μια ομάδα από την Κρήτη, μόνο που αυτή την φορά υπήρχαν κάποιες βασικές διαφορές...
Η πρώτη και σημαντική διαφορά έχει να κάνει με το χαρακτήρα του ματς. Αυτή τη φορά δεν ήταν φιλικό, αλλά ένας επίσημος και δύσκολος αγώνας, που κράτησε τους παίκτες στην... τσίτα για 90 λεπτά (με εξαίρεση τα πρώτα λεπτά στο δεύτερο μέρος). Ό,τι πρέπει για πρόβα τζενεράλε πριν από μια μεγάλη αναμέτρηση, έστω κι αν ο αγωνιστικός χώρος θύμιζε χωράφι.
Η δεύτερη διαφορά είναι πως οι ποδοσφαιριστές του Ερνέστο Βαλβέρδε, παρουσιάστηκαν μυαλωμένοι και συνάμα ψυχωμένοι και δεν... ταξίδεψαν πρόωρα στον Λονδίνο. Στο μεγαλύτερο μέρος του ματς ήταν συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι και έδειξαν στην πράξη πως αυτό που ήθελαν ήταν η νίκη στο Ηράκλειο. Η Άρσεναλ άλλωστε μπορούσε και έπρεπε να περιμένει...
Η τρίτη και τελευταία διαφορά είναι πως οι Πειραιώτες έπαιξαν με τον ΟΦΗ στο "Γ. Καραϊσκάκης", ενώ με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο και σίγουρα το ματς με την Μαρσέιγ ήταν πιο... αγχωτικό απ' αυτό με την Άρσεναλ. Μια ήττα στο "Emirates" είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα και αν αποφευχθεί θα είναι μεγάλη επιτυχία. Οπότε, ήταν πολύ πιο εύκολο για τους παίκτες του Βαλβέρδε να επικεντρωθούν στον Εργοτέλη, αφού η πίεση για αποτέλεσμα στο Λονδίνο δεν έχει σχέση μ' αυτή της πρεμιέρας κόντρα στους Γάλλους.
Πάμε τώρα να αναλύσουμε τα θετικά και τα αρνητικά που είδαμε από τους Πειραιώτες στο Παγκρήτιο, ξεκινώντας με τα ευχάριστα.
Τα θετικά:
Ομαδικότητα: Το καλύτερο νέο για τον Ερνέστο Βαλβέρδε είναι πως είδε τους ποδοσφαιριστές του, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, να παίζουν ομαδικά, απλά και να πετυχαίνουν τελικά τον στόχο τους. Ο Μιραλάς ήταν πιο ουσιαστικός, ο Τζιμπούρ και ο Αμπντούν το ίδιο και γενικά όλοι οι παίκτες έδειξαν να βάζουν την ομάδα πάνω από τους εαυτούς τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι δουλειά του Βαλβέρδε, δίχως αμφιβολία...
Άνοιξαν τα φτερά του: Χρειάστηκε να περάσουν δύο επίσημα παιχνίδια, για να δούμε την πραγματική αξία των πλάγιων μπακ-χαφ του Ολυμπιακού. Τοροσίδης-Αμπντούν και Χολέμπας-Μιραλάς έκαναν σπουδαία δουλειά στο πρώτο μέρος (ειδικά οι πρώτοι που έμοιαζαν μεταμορφωμένοι) και είχαν άψογη συνεργασία. Στο δεύτερο μέρος έπεσαν, όπως και όλη η ομάδα.
Γκολ απ' αυτούς που πρέπει: Εξίσου σημαντικό είναι πως τα τρία γκολ του Ολυμπιακού τα πέτυχαν οι... κατάλληλοι παίκτες. Ο Μιραλάς χρειαζόταν ένα γκολ για να ξεμπουκώσει, ο Φουστέρ για να ξυπνήσει και ο Μαρκάνο για να αποκτήσει παραπάνω αυτοπεποίθηση. Ένα άξιζε και ο Τζιμπούρ, όμως δεν το έχει τόσο ανάγκη, γιατί είναι ήδη σε φόρμα.
Ο μαέστρος έδιωξε τα φάλτσα: Η πιο σωστή αλλαγή στο ματς της Κρήτης, ήταν του Βαλβέρδε, όταν αντικατέστησε τον Αμπντούν με τον Ιμπαγάσα. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει την ηρεμία του στο δεύτερο μέρος και ο Αργεντινός μπήκε και έφτιαξε την εικόνα. Όλα λειτουργούσαν πολύ καλύτερα με τον Ιμπαγάσα στο... τιμόνι.
Τα αρνητικά:
Η αδικαιολόγητη πτώση: Όσο καλά μπήκε στο πρώτο μέρος, τόσο άσχημα ξεκίνησε στην επανάληψη ο Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" άργησαν να... επιστρέψουν από τα αποδυτήρια και παραλίγο να το πληρώσουν ακριβά. Όταν ένα παιχνίδι το θεωρείς τελειωμένο στο 46', τότε την πατάς, όσο κι αν είναι το σκορ. Γνωστό, παλιό, χιλιοειπωμένο, αλλά μόνιμο λάθος των μεγάλων ομάδων.
Το αδύνατο σημείο του: Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα του Ολυμπιακού στα στημένα και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Δύο γκολ δέχτηκαν οι "ερυθρόλευκοι" στο Παγκρήτιο από στημένες φάσεις (το πρώτο ήταν άπιαστο φάουλ) και αυτό προβληματίζει, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει το ματς με την Άρσεναλ. Αυτό το αδύνατο σημείο είχε φανεί και στα φιλικά, όμως βελτιώθηκε κάπως. Τώρα ξαναέκανε την εμφάνισή του. Ας ελπίσουμε να εξαφανιστεί στο "Emirates" και να υπάρχει βελτίωση στην συνέχεια της χρονιάς.
Άντε να παίξεις ποδόσφαιρο: Το τρίτο αρνητικό δεν έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό και φυσικά οι "ερυθρόλευκοι" δεν φέρουν καμία ευθύνη. Αναφερόμαστε στο χωράφι που ονομάζεται Παγκρήτιο και τον αγωνιστικό χώρο, που αποτελεί παγίδα για κάθε ποδοσφαιριστή. Αλήθεια, αυτοί που μιλούν για αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, είδαν το ματς της Κρήτης; Κι αν το είδαν, γέλασαν ή έκλαψαν; Κάθε χρόνο τα ίδια...
Αυτοί που ξεχώρισαν
Κοστάνσο: Πολλά έχει ακούσει αυτός ο δύσμοιρος και δεν ευθύνεται σχεδόν για τίποτα. Δέχτηκε δύο γκολ, που δεν μπορούσε να τα σώσει και αυτή την φορά έμοιαζε πιο σίγουρος και βέβαιος στις κινήσεις του. Μακριά από το "Καραϊσκάκης" ίσως τα πηγαίνει καλύτερα. Ο λόγος είναι γνωστός κι αν δεν τον ξέρετε, ρωτήστε τους προπονητές της εξέδρας.
Μαρκάνο: Ο Ισπανός αποδεικνύει παιχνίδι με το παιχνίδι, πως μπορεί να δώσει σπουδαίες λύσεις από τον πάγκο. Σωστός στις μεταβιβάσεις του, αλλά και στις τοποθετήσεις του, προσηλωμένος στο παιχνίδι και αρκετά δυνατός τώρα στο ψηλό, όσο και στο χαμηλό παιχνίδι. Ένας πολύ καλός αμυντικός. Έβαλε και το γκολ και μπήκε στην λίστα με τους κορυφαίους. Εξίσου καλός βέβαια, μπορεί να αποδειχθεί και ο Παπάζογλου, αλλά πρέπει να τον δούμε πρώτα. Στο χέρι του Βαλβέρδε είναι.
Αμπντούν: Άλλος ένας παίκτης που έχει δυσαρεστήσει την εξέδρα, όμως η εμφάνιση του στο πρώτο μέρος έδωσε απαντήσεις στους βιαστικούς. Γρήγορος, με ωραίες κινήσεις και έδωσε και την ασίστ στο πρώτο γκολ. Αν επανέλθει στο 100% θα προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό. Οπότε, υπομονή...
Ορμπάιθ: Και πάλι ο Ισπανός έδειξε πως θα βοηθήσει στα χαφ. Αποκτήθηκε λόγω της επιμονής του Βαλβέρδε, σαν τελευταία λύση για το κέντρο και αποδεικνύεται λίρα εκατό. Εξαιρετικές μεταβιβάσεις, πάσες ακριβείας και πολύ καλό παιχνίδι στην μεσαία γραμμή. Άλλη μια... αποτυχημένη μεταγραφή του Βαλβέρδε, όπως βιάστηκαν να πουν κάποιοι.
Συμπέρασμα:
Ο Ολυμπιακός ξεμπέρδεψε με μια δύσκολη έδρα στο πρωτάθλημα, όπου αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο όπως -σωστά- τόνισε ξανά ο Βαλβέρδε και πλέον ήρεμος ετοιμάζεται για Λονδίνο. Η πρόκληση είναι μεγάλη για τους "ερυθρολεύκους", όπως και η δυσκολία της αναμέτρησης.
Το ματς στην Κρήτη ήταν μια καλή πρόβα, αλλά μην ξεχνάμε πως ο Βαλβέρδε θα κάνει κάποιες αλλαγές στην Αγγλία, αφού οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και τα πλάνα προσαρμόζονται με βάση τον αντίπαλο.
Αναμετρήσεις όπως αυτή με την Άρσεναλ δεν χωρούν προβλέψεις (αν και το φαβορί είναι γνωστό), όμως το σημαντικό είναι πως ο Ολυμπιακός δείχνει να συσπειρώνεται και να βελτιώνεται. Γίνεται και συμπεριφέρεται πιο πολύ ως ομάδα.
Φαίνεται πως ο Βαλβέρδε, θα πραγματοποιήσει αυτό που έχει τάξει στους φιλάθλους και στον πρόεδρο του Ολυμπιακού και η ομάδα θα εμφανιστεί όπως πρέπει σε λίγο καιρό. Η υπομονή, είναι η μεγαλύτερη αρετή στην ζωή...
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: