Αν και βρισκόμαστε ακόμα στα προκριματικά του Euro 2012, τα υπολογιστικά μηχανήματα της FIFA που συνθέτουν το σκηνικό των κληρώσεων έχουν αρχίσει τους υπολογισμούς και για το... 2016.
Ένας αγώνας-τελικός με την Κροατία στην Αθήνα, απομένει για την Ελλάδα πριν την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στην Τιφλίδα με τη Γεωργία για τα προκριματικά του Euro 2012, το οποίο θα είναι ως γνωστόν και το τελευταίο με την συμμετοχή 16 ομάδων καθώς από τη διοργάνωση του 2016 της Γαλλίας οι ομάδες θα αυξηθούν στις 24.
Αυτό, θα σημαίνει ότι πλέον η πρόκριση στα τελικά του Euro θα είναι αρκετά πιο... εύκολη υπόθεση σε σχέση με εκείνη στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή τα εισιτήρια και για τις δύο διοργανώσεις είναι ισόποσα. Έτσι, αν η Εθνική μας καταφέρει σε περίπου εννιά μήνες από τώρα να βρεθεί στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας θα έχει τη δυνατότητα να χτίσει ένα... απίθανο σερί διαδοχικών συμμετοχών στα τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Πιο εύκολα με τις 24 στα τελικά
Μάλιστα, όσον αφορά την κλήρωση των προκριματικών του Euro 2016 η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα να είναι και πάλι στους ισχυρούς. Όπως αναφέρει και το ειδικό υπολογιστικό πρόγραμμα του football-rankings.info, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση από τις εννιά προνομιούχες και είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και τότε στους ισχυρούς για μια ακόμα κλήρωση (θα μετρήσουν και τα τελικά του Euro 2012 αλλά και τα προκριματικά του ερχόμενου Μουντιάλ).
Άλλωστε, λόγω της συμμετοχής των 24 ομάδων, την πρόκριση θα παίρνουν δύο ομάδες από κάθε όμιλο, συν την καλύτερη 3η των ομίλων και οι υπόλοιπες τρίτες θα παίζουν μπαράζ. Όπως προκύπτει λοιπόν τα πράγματα θα είναι αρκετά πιο... βατά αν η ελληνική ομάδα παραμείνει σε ανάλογο επίπεδο και τα επόμενα χρόνια.
Σχολιάστηκε το... κόλπο της Νορβηγίας
Σχετικά τώρα με την ιστορία που είχε δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα των φιλικών αγώνων που έδωσε η Νορβηγία υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα στη Σκανδιναβία που ανέλυαν το εν λόγω θέμα. Θυμίζουμε πως οι Νορβηγοί θέλονοντας να στριμωχτούν – όπως και κατάφεραν τελικά – στους ισχυρούς της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2014 κανόνισαν φιλικό ματς με τη Λιθουανία (στην κατάταξη της FIFA μετράνε έστω και μειωμένα και τα φιλικά) για να εξασφαλίσουν πόντους. Φυσικά, αυτό δεν είναι καθόλου κατακριτέο και αποδεικνύει πως τέτοιες έξυπνες κινήσεις που κάνουν τη διαφορά μπορούμε να τις κάνουμε και εμείς.
πηγή: gazzetta.gr