Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σαν μαθητική έκθεση!!

O κόσµος χάνεται και το νιµού χτενίζεται. Και στην κυριολεξία µάλιστα. Πράγµατι ο κόσµος χανότανε αυτές τις ηµέρες στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.
Σαν μαθητική έκθεση
Δεν είναι µόνο η Ελλάδα που ψυχοµαχάει. Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση τρίζει συθέµελα. Την ώρα, λοιπόν, που ο κόσµος χάνεται, αυτός που χτενίζεται είναι ο Λοβέρδος.
Τι κείµενο ανέβασε την Παρασκευή στο προσωπικό του µπλογκ ο υπουργός Υγείας; Για τις επιπτώσεις που θα έχει το κούρεµα στα ήδη πτωχευµένα Ασφαλιστικά Ταµεία; Δεν έχει τέτοιου είδους προβλήµατα ή ανασφάλειες ο ωραίος Ανδρέας. Αλλωστε ξέρει πολύ καλύτερα από τον καθένα ότι είναι προσωρινός. Δεν είναι απ' αυτούς που κατσικώνονται στην καρέκλα. Ξεκινώντας η κυβέρνηση Παπαδρέου, παρίστανε τον υπουργό Εργασίας. Εκοψε µεροκάµατα και συντάξεις και µην τον είδατε τον Παναή. Πήγε στο υπουργείο Υγείας για να συγχωνεύσει τα νοσοκοµεία.
Λιγότερα κρεβάτια δηλαδή στα δηµόσια νοσοκοµεία, περισσότερα στα ιδιωτικά. Κι αν η κυβέρνηση εξαντλούσε την τετραετία, ο Λοβέρδος θα προλάβαινε να πάει και σε τρίτο υπουργείο.
Οι υπουργοί στην Ελλάδα είναι σαν τους προπονητές. Σήµερα εδώ, αύριο εκεί. Δεν έχουνε µόνιµη στέγη. Ούτε για την υγεία, λοιπόν, τραβάει κανένα ζόρι ο Λοβέρδος ούτε για τη γενικότερη οικονοµική κατάσταση. Αλλωστε ό,τι είχε να πει το είπε στο κοινό κείµενο µε τον Ραγκούση και την Αννα Διαµαντοπούλου.
Οτι για όλα στην Ελλάδα φταίνε οι συντεχνίες: Μαθητές και δάσκαλοι. Φοιτητές και καθηγητές. Γιατροί, φαρµακοποιοί και ασθενείς. Φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες, οδηγοί λεωφορείων και επιβάτες που δεν πληρώνουν. Δικηγόροι, µηχανικοί, δικαστικοί. Οι εφοριακοί που κάνουν απεργία και οι φοροφυγάδες που δεν πληρώνουν. Ολες αυτές οι µικρές ή µεγάλες συντεχνίες είναι που απαρτίζουν, κατά τους τρεις καµπαλέρος του µνηµονίου, τα δέκα εκατοµµύρια των Ελλήνων.
Κι επειδή ο Λοβέρδος είναι σοβαρός άνθρωπος και δεν λέει κάθε µέρα τα ίδια και τα ίδια, έγραψε στο προσωπικό του µπλογκ για τον Ερνέστο Βαλβέρδε: «Ο Ολυµπιακός φτιάχνει µεγάλη οµάδα επειδή ο Ε. Βαλβέρδε µε την επιµονή του προέδρου Μαρινάκη είναι προπονητής του.
Με άλλα λόγια επειδή ο πρόεδρος επιµένει να εφαρµόζει τις επιλογές του, ο Ολυµπιακός αποκτά τα χαρακτηριστικά µιας µεγάλης οµάδας µε προσωπικότητα». Και προς Θεού µη γίνει κανένα λάθος. Δεν πρόκειται για έκθεση δωδεκάχρονου µαθητή. Ο καθηγητής Ανδρέας Λοβέρδος ξεκινάει έτσι το κείµενό του.
Το αρσενικό της φέτας
Ο πλούτος του λεξιλογίου, το βάθος των νοηµάτων και η γλαφυρότητα της περιγραφής εντυπωσιάζουν και καταπλήσσουν. Ταυτόχρονα, ο Ανδρέας Λοβέρδος δείχνει πόσο έχει ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραµµές. Δεν έχει κανένα πρόβληµα να αποδώσει τα εύσηµα και δύο φορές µάλιστα στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Χωρίς να λαµβάνει υπόψη του ότι ο πρόεδρος είναι δεξιός και φίλος της οικογένειας Ντόρας-Ισίδωρου Μητσοτάκη.
Ενώ ο ίδιος σαν σοσιαλιστής είχε πολύ καλή σχέση µε τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ειδικότερα στο ξεκίνηµα της καριέρας του. Θυµάµαι πριν ακόµα πολιτευτεί να βάζουν τη φωτογραφία του οι αθλητικές εφηµερίδες. Κι όταν είχα ρωτήσει από πού ξεφύτρωσε αυτός, η απάντηση ήταν «φίλος του προέδρου». Ο οποίος Λοβέρδος στη συνέχεια ήταν ο συντάκτης του περιβόητου νοµοσχεδίου για τα τηλεοπτικά δικαιώµατα σε ποδόσφαιρο και µπάσκετ. Δείχνοντας πόσο σοσιαλιστής είναι κατάργησε την κεντρική διαχείριση και η κάθε οµάδα στο εξής πούλαγε µόνη της. Τίµια πράµατα. Οχι να εκµεταλλεύονται οι Πανιώνιοι, οι Ατρόµητοι και οι Σκόντες Ξάνθες τους Ολυµπιακούς και τους Παναθηναϊκούς. Ξεφύγαµε όµως.
Εχει λοιπόν ο καιρός γυρίσµατα. Οι χουλιγκάνοι να φωνάζουνε στα γήπεδα πολιτικά συνθήµατα και οι πολιτικοί να ασχολούνται µε το ποδόσφαιρο. Μετά τους Ολυµπιακούς µε την Ντότρµουντ που φωνάζανε «έτσι γ@µάνε αυτοί που σας χρωστάνε» συνεχίσανε τα µπινελίκια το Σάββατο οι Παναθηναϊκοί, την Κυριακή Πανιώνιοι και του ΟΦΗ στην Κρήτη. Και πιο σωστοί, µάλιστα, αφού δεν τα βάλανε µε τους Γερµανούς, αλλά µε τους Ελληνες πολιτικούς.
Την ίδια ώρα ο Λοβέρδος στο µπλογκ του φωνάζει «Ερνέστο Βαλβέρδε» όπως η Θύρα 7. Και κλείνει περίλυπος το κείµενό του «αν και φέτος λόγω υποχρεώσεων έχω δει µόνο το φιλικό µε τη Γουέστ Μπροµ». Ετσι κι ήταν µαθητής του Μπαµπινιώτη δεν παίρναγε το έτος µε τίποτα. Το «φέτος» µόνο σαν αρσενικό της φέτας µπορεί να σταθεί. Οποιος ξέρει ελληνικά γράφει εφέτος. Οποιος γράφει φέτος είναι καθηγητής και υπουργός. Χαίρετε.
Θα έχει µεγάλη πλάκα να το πάρει
ΠΟΥ το πάει αυτός ο Παναθηναϊκός; Οψόµεθα. Προς το παρόν ζούνε τον µύθο τους. Κι όχι σε ό,τι έχει να κάνει µε τον πολυχρονεµένο πρίγκιπα, που όλο έρχεται, αλλά δεν ξεκινάει από την Τζέντα µε τίποτα. Ο µύθος που ζει ο κόσµος του Παναθηναϊκού είναι το πρωτάθληµα. Εκεί που η οµάδα είχε φάει τις δύο απανωτές σφαλιάρες από Οντένσε και Μακάµπι και το µαγαζί ήτανε να κατεβάσει ρολά, πήρε τα πάνω της. Οχι µόνο κερδίζει, αλλά παίζει και µπάλα.
Εφτά γκολ στα δύο τελευταία παιχνίδια µε Σkoda και Εργοτέλη. Πράγµατι ούτε τη σεζόν του νταµπλ δεν έπαιζε τόσο καλό ποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός. Χωρίς την κούραση της Ευρώπης, χωρίς την πίεση του φαβορί η οµάδα πάει πρίµα. Κι επειδή στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται, θα έχει µεγάλη πλάκα να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να πάρει ο Παναθηναϊκός αυτό το πρωτάθληµα.
Θα σκίσει τα πτυχία του
ΜΕ πρόεδρο τον βολεϊµπολίστα Γόντικα κι αν έρθει ο πρίγκιπας κι αλλάξει χέρια η οµάδα, µε γενικό αρχηγό τον Τσάκα. Εκεί είναι που ο Πατέρας θα σκίσει τα πτυχία του. Πιο πολύ θα το φέρει βαρέως αυτός, παρά ο Μαρινάκης. Και µε ποιους παίκτες παίζει τέτοια µπάλα ο Παναθηναϊκός; Με τον Κουίνσι και τον Ζέκα που είναι δανεικοί. Από τις µεταγραφές τις πολυµετοχικότητας δυόµισι παίχτες παίζουνε φέτος. Ο Λέτο κι ο Κατσουράνης.
Κι ο µισός είναι ο Κλέιτον. Μόλις γίνουνε καλά οι τραυµατίες θα επιστρέψει στον πάγκο. Χωρίς λεφτά, χωρίς διοίκηση, χωρίς τσαµπουκά πρόεδρο, ο Παναθηναϊκός περπατάει. Με τα τρία επόµενα παιχνίδια µε ΠΑΟΚ στην Τούµπα, µε ΑΕΚ και µε Ολυµπιακό στο Καραϊσκάκη να είναι βαρόµετρο. Δεν είναι όµως µόνο το αγωνιστικό κοµµάτι. Στο τέλος του άλλου µήνα τα λεφτά τελειώνουν. Πάπαλα. Αν δεν έχει προκύψει στο µεταξύ ο πρίγκηψ, για πρώτη φορά όσοι έχουν να λαµβάνουν λεφτά από τον Παναθηναϊκό θ' αρχίσουν να τα γράφουν στο χιόνι.
Η πτώση της πάλαι ποτέ ΑΕΚ
Η εικόνα του Τραϊανού Δέλλα εκφράζει ολόκληρη την ΑΕΚ. Και εις διπλούν µάλιστα. Και στο µατς µε τη Στουρµ, που σχεδόν µπουσούλαγε στο χορτάρι και τώρα µε τον ΟΦΗ, που προσπαθούσε να πιάσει µε τα χέρια τον Σουµπίνιο και δεν µπορούσε. Η αποκαθήλωση του πάλαι ποτέ «Κολοσσού». Η πτώση της πάλαι ποτέ ΑΕΚ. Κι ο Δέλλας είτε στο τέλος της σεζόν είτε νωρίτερα θα κόψει το ποδόσφαιρο και θα ησυχάσει. Ο Γολγοθάς και το µαρτύριο της ΑΕΚ µόλις αρχίζουν. Η χρεοκοπία θα είναι µαρτυρική και χωρίς το Δέλτα Νι Ταυ µάλιστα να δίνει δανεικά µε δόσεις.
 
πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: