Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τώρα που γίνονται μόδα τα συνθήματα για την κρίση!!

Τα πανό με τα πολιτικά συνθήματα στα γήπεδα θα γίνουν από το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται μόδα. Γράφει ο Νίκος Ασημακόπουλος.
Τώρα που γίνονται μόδα τα συνθήματα για την κρίση
Μπορεί αυτή την εβδομάδα να τα είδαμε μόνο στο ΟΑΚΑ, στη Νέα Σμύρνη και στο Ηράκλειο, αλλά από δω και πέρα κάθε γήπεδο θα έχει τα δικά του, μαζί με τα μπινελίκια των οπαδών κατά της κυβέρνησης, των πολιτικών, της τρόικας και όλων αυτών. Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι περισσότεροι χαίρονται και στηρίζουν την πρωτοβουλία, λογικό να γίνει μόνιμο το φαινόμενο.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ κάποιος να πει ότι μοιάζει λίγο αστείο τα χουλιγκάνια της κάθε ομάδας να μπαίνουν μπροστά σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, όπως οι αντιδράσεις του κόσμου για τα οικονομικά μέτρα που αφορούν τη ζωή μας από δω και πέρα. Ομως, από την άλλη, το γήπεδο είναι πάντα ο τόπος όπου όχι μόνο εκδηλώνεται ένα πολύ μεγάλο και δυναμικό κομμάτι του κόσμου, αλλά παράλληλα μπορούν όσοι και όποιοι θέλουν να στέλνουν μηνύματα μέσα από τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ενός αγώνα σε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
ΕΔΩ, βέβαια, ξεκινάει μια φάμπρικα που έχει να κάνει με τα κάθε είδους πανό που θα εμφανίζονται από δω και πέρα. Ναι μεν όλα καλά σήμερα, που οι περισσότεροι συμφωνούν με τα συνθήματα, αλλά αύριο - μεθαύριο μπορεί να σηκωθεί ένα πανό που να γράφει... «φάε την μπανάνα σου, Κουμορτζί»! Ή... «πού είσαι, Παπαδόπουλε, να μας σώσεις». Και το θέμα είναι με ποιον τρόπο μπορεί ν' αντιμετωπίσει κάποιος αυτή την κατάσταση, από την ώρα που οι περισσότεροι είναι φανερά ανίκανοι να σταματήσουν τον οποιονδήποτε να κάνει ό,τι γουστάρει.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ, βέβαια, αρκετοί τρόποι... Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας έγινε μεγάλο θέμα, μετά τη χωρίς αποτέλεσμα προσωρινή διακοπή του ματς από το ρέφερι και τον τραμπουκισμό της αστυνομίας, που άρχισε να ψάχνει μετά στα αυτοκίνητα των ανθρώπων που έφευγαν από το γήπεδο για να βρει το πανό που έγραφε «Πολιτικοί λαμόγια - Βουλή των βολεμένων». Στο Ηράκλειο κατέβασαν γρήγορα το «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ' την Τρόικα και... μπρος», επειδή ο πρόεδρος του ΟΦΗ, ο Μαχλάς, μπορούσε να το απαιτήσει. Και στη Νέα Σμύρνη έκαναν απλά... γαργάρα, και ο διαιτητής και ο παρατηρητής και όλοι οι υπόλοιποι, το άλλο που έγραφε «Κάτω η Χούντα του ΜΠΑΤΣΟΚ», τάχα πως δεν το είδαν μέχρι τη λήξη.
ΘΑ ΠΕΙΤΕ ότι μέχρι τώρα έχουν γραφτεί σε πανό κι έχουν ακουστεί τέρατα: για μανάδες, γιους και αδελφές που κάνουν το ένα και το άλλο. Για το πώς... γλεντάει ο Θρύλος κι ο Πειραιάς τον ΠΑΟ και τη Λεωφόρο, ή το αντίστροφο. Ακόμη και για νεκρούς αντίπαλους οπαδούς. Μόλις προχθές, στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στο Χαριλάου, οι Αρειανοί σήκωσαν ένα γιγαντοπανό που έβριζε με το χυδαιότερο τρόπο τους ΠΑΟΚτσήδες. Με απαίτηση του διαιτητή, το σκέπασαν σε κάποια σημεία του ώστε να συνεχιστεί και να τελειώσει κανονικά το παιχνίδι. Οταν όμως ζήτησαν χθες από τον Κόντη του Αρη σ' ένα ραδιόφωνο να πει τη γνώμη του για το περιστατικό, έβγαλε την ουρά του απ' έξω: «Είναι οπαδικό θέμα. Δεν θέλω να το κρίνω και να μπω σ' αυτή τη διαδικασία. Γιατί κι αυτοί μπορούν να πουν ότι σε άλλο γήπεδο είχε αναρτηθεί ανάλογο».
ΔΕΙΓΜΑ της αδυναμίας όλων να βρουν μια λύση, κι ακόμη περισσότερο να τα βάλουν με το σκληρό πυρήνα των φανατικών τους.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: