Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Τηλεοπτική μάχη δισεκατομμυρίων!!

Ισως αποτελεί και προθάλαμο σημαντικών εξελίξεων στο τηλεοπτικό τοπίο παγκοσμίως. Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
Τηλεοπτική μάχη δισεκατομμυρίων
Και από τη στιγμή που συνέβη σε μια αγορά πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες. Ειδικά όταν αναμετρώνται σε όλα τα επίπεδα, κυρίως δε στο power game των προέδρων, δυο από τις ισχυρότερες ομάδες του πλανήτη: Λίβερπουλ vs Γιουνάιτεντ.
Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα των ανθρώπων της Πρέμιερ Λιγκ, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δεν προλαβαίνουν να σβήνουν φωτιές σε κάθε εξωγηπεδικό χώρο. Από τους φίλους του ποδοσφαίρου έως τους ιδιοκτήτες παραδοσιακών παμπ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έως μία εκ των στυλοβατών της, τη Λίβερπουλ, η Πρέμιερ Λιγκ απειλείται συθέμελα με αφορμή τα περίφημα τηλεοπτικά δικαιώματα. Και όταν μιλάμε για τηλεοπτικά δικαιώματα στην Αγγλία, εννοούμε το ακριβότερο προϊόν παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία θεάματος.
Μετά την κυρία Μέρφι, που προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να μπορεί να προβάλλει στους θαμώνες της παμπ της, στο Πόρτσμουθ, τα ντέρμπι του αγγλικού πρωταθλήματος από κάρτα της ελληνικής συνδρομητικής πλατφόρμας και όχι των επίσημων συνεργατών της Πρέμιερ Λιγκ, ήρθε η σειρά της Λίβερπουλ να προκαλέσει πονοκέφαλο και να θέσει το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε νέα βάση.
Τι έκανε, λοιπόν, η διοίκηση του φημισμένου αγγλικού κλαμπ; Αποφάσισε πως το «όνομα βαρύ σαν ιστορία» που διαθέτει, καθώς και τα εκατομμύρια των φίλων της, αξίζουν πολύ περισσότερα έσοδα απ’ ό,τι οι μικρομεσαίοι αντίπαλοί του. Ετσι, σκοπεύει να αμφισβητήσει ανοιχτά την υπάρχουσα συμφωνία που προβλέπει τη δίκαιη μοιρασιά των δισεκατομμυρίων λιρών μεταξύ των συλλόγων.
Για τους πιο σχετικούς, η είδηση πως η Λίβερπουλ θα πρότεινε μοντέλο όπως εκείνο της Πριμέρα Ντιβισιόν, όπου Μπαρτσελόνα και Ρεάλ διαπραγματεύονται μόνες τους τα συμβόλαια για τους ευρωπαϊκούς αλλά και τους εγχώριους αγώνες τους, αφήνοντας ψίχουλα για τους υπόλοιπους, μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε. Κι αυτό λόγω της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος στους Κόκκινους, όπου πλέον τα αφεντικά δεν είναι Αγγλοι ιδεαλιστές και ποδοσφαιρόφιλοι, αλλά Αμερικανοί γιάπηδες που κινούνται με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς (τι μου θυμίζει άραγε αυτό;).
Η κίνηση όμως αυτή της αγγλικής ομάδας δημιουργεί χάος στο ίδιο το αγγλικό πρωτάθλημα, καθώς μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του πλάνου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Λίβερπουλ, οι δύο βασικές αντίπαλοί της, η Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι, αρνήθηκαν να στηρίξουν την ανταρσία.
Το γνωμικό «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» η Μάντσεστερ το κάνει πράξη, εκτός από την επιμονή στον Φέργκιουσον και σε αυτή την περίπτωση, δηλώνοντας πως το μοντέλο που ισχύει στην Πρέμιερ Λιγκ είναι επιτυχημένο, ενώ κάτι παρόμοιο είπαν οι εκπρόσωποι των περισσότερων από τις 20 ομάδες του πρωταθλήματος, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους Κόκκινους.
Αν όμως αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία δείχνει την αμέριστη συμπαράστασή της στην Πρέμιερ Λιγκ, μόνο κάποιος που ζει σε άλλον ποδοσφαιρικό αιώνα μπορεί να πιστέψει πως τελικά η πλάστιγγα δεν θα γείρει υπέρ της Λίβερπουλ. «Η διάλυση της ισχύουσας συμφωνίας είναι συνταγή για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι», είναι ο τίτλος του Ντέιβιντ Κον στον «Guardian» και πραγματικά αυτό είναι που επιδιώκουν οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ. Τα στοιχήματα υπέρ του να παρασυρθούν τελικά και οι έτεροι πλούσιοι και δυνατοί, μάλλον σύντομα θα εμφανιστούν με κωδικό «προσωρινής φραγής».
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: