Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

"Βόμβα" στα πρωταθλήματα μπάσκετ

Η Ευρωλίγκα «κλείνει το μάτι» στις παραδοσιακές ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ για τη σταδιακή αποχώρησή τους από τα εθνικά πρωταθλήματα και τη συμμετοχή τους μόνο σε «κλειστή» λίγκα.
"Βόμβα" στα πρωταθλήματα μπάσκετ
Γράφει ο Γ. Βαλαβάνης...
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει ανταπόκριση ή οι δεδομένες οικονομικές ανισότητες οδηγήσουν στην πλήρη αλλαγή του χάρτη του αθλήματος.
Στην περίοδο 2012-2013, η Ευρωλίγκα θα μεταθέσει τους αγώνες από το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, στην Παρασκευή, ώστε να αποφεύγει τη σύγκριση με το ποδοσφαιρικό Τσάμπιονς Λιγκ. Κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα προτείνουν το διήμερο Πέμπτης - Παρασκευής που θα αποφέρει μεγαλύτερη προβολή στη διοργάνωση.
Νομοτελειακά, οι ομάδες της Ευρωλίγκας, θα αναγκαστούν να ζητήσουν από τα εθνικά πρωταθλήματά τους να αγωνίζονται σε άλλες ημέρες της εβδομάδας και πιθανότατα κάθε Δευτέρα, χωρίς να αλλάζει το πρόγραμμα των άλλων ομάδων, κάθε Σαββατοκύριακο.
Ομως, με αφορμή την πιθανή ημερολογιακή επέκταση διεξαγωγής κάθε αγωνιστικής της διοργάνωσης και το Σαββατοκύριακο, η Ευρωλίγκα θέλει να ωθήσει τα εθνικά πρωταθλήματα σε περιφερειακές διοργανώσεις, με μια αναμενόμενη υποβάθμιση.
Παράλληλα, η δεύτερη κίνηση που θα εφαρμόσει η Ευρωλίγκα από το 2012, για να προκαλέσει την αναγκαστική αποχώρηση των ομάδων - μελών της από τα εθνικά πρωταθλήματα, είναι η αύξηση των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους και η αρχή θα γίνει στη φάση των «16». Αντί τεσσάρων ομίλων των τεσσάρων ομάδων, θα συγκροτούνται δύο όμιλοι των οκτώ ομάδων και θα πραγματοποιούνται 14 αγωνιστικές. Η αύξηση των αγωνιστικών δημιουργεί, ουσιαστικά, τις προδιαγραφές ενός πλήρους πρωταθλήματος με ισχυρό ανταγωνισμό.
Εχουν, όμως, το δικαίωμα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα της Α1, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα από την ισπανική «λίγκα», η Μακάμπι από το ισραηλινό πρωτάθλημα, χωρίς συνέπειες; Εστω κι αν οι πολυεθνικές συνθέσεις των ομάδων επιβεβαιώνουν, ήδη την παγκοσμιοποίηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Θεσμικά, κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να μη δηλώσει συμμετοχή στην Α1 και να αποχωρήσει. Η δημιουργία ενός κλειστού κλαμπ των μεγάλων συλλόγων του ευρωπαϊκού μπάσκετ που έχει αρχίσει προ 11ετίας με την υπογραφή «κλειστών» τριετών και διετών συμβολαίων συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, θα ολοκληρωθεί, παρά τα ηθικά εμπόδια που υπάρχουν. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αναγνώρισε την κατεύθυνση που λαμβάνει η Ευρωλίγκα, αλλά προέβλεψε ότι τελικά θα είναι ανεφάρμοστη: «Η Ευρωλίγκα πιέζεται για ν’ αυξήσει τα οικονομικά της και θέλει να προχωρήσει προς τα εκεί, αλλά δεν νομίζω να προχωρήσει εύκολα, γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιστάσεις».
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: