Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Διπλό το... έκτακτο φοροσόκ!!

Από μισθούς και συντάξεις θα παρακρατείται, από το 2012, η έκτακτη εισφορά.
Διπλό το... έκτακτο φοροσόκ
Σε ανελέητη φορολογική αφαίμαξη πέρα από κάθε λογική προχωρά το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε χθες από τη Βουλή την κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία από το επόμενο έτος η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται σε μηνιαία βάση από μισθούς και συντάξεις.
Οπως διευκρίνιζαν στη συνέχεια συνεργάτες του, από την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα αρχίσει η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς σε μισθούς και συντάξεις για τα εισοδήματα του 2012 ενώ με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2011 οι φορολογούμενοι θα λάβουν και το ειδοποιητήριο για την έκτακτη εισφορά των φετινών εισοδημάτων. Ετσι, οι φορολογούμενοι το επόμενο έτος θα κληθούν να πληρώσουν δύο φορές έκτακτη εισφορά, την ώρα που ορισμένοι δεν θα έχουν καλά καλά ξεπληρώσει την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2010, η εξόφληση της οποίας άρχισε από τον Σεπτέμβριο με δυνατότητα καταβολής σε έως έξι δόσεις.
Το φοροσόκ είναι πρωτοφανές. Μετά την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων εξαιτίας της καθήλωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, σε συνδυασμό με το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές που στοιχίζουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, 1,950 δισ. ευρώ στους φορολογούμενους - καθώς τόσα είναι τα πρόσθετα έσοδα που προσδοκώνται -, έρχονται νέα απανωτά χτυπήματα.
Σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια οι επιβαρύνσεις είναι πολλαπλάσιες. Σε εισόδημα 35.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά του 2011 ανέρχεται σε 700 ευρώ και η μηνιαία παρακράτηση μόνο για την έκτακτη εισφορά φτάνει τα 58,3 ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 497,52 ευρώ μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
Η διπλή έκτακτη εισφορά θα επιβαρύνει μοιραία μόνο τα συνήθη υποζύγια των μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν την έκτακτη εισφορά εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος όπως και φέτος. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκτακτη εισφορά αντικειμενικών δαπανών για όσους έχουν αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, αεροσκάφη, σκάφη αναψυχής και πισίνες.
Στην περίπτωση φορολογουμένων με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέριο επάγγελμα η έκτακτη εισφορά θα επιβάλλεται ξεχωριστά, ενώ μέριμνα θα ληφθεί αναφορικά με τη μεταχείριση φορολογουμένων οι οποίοι στη διάρκεια του 2012 θα χάσουν τη δουλειά τους. Σήμερα, οι άνεργοι εξαιρούνται από την καταβολή έκτακτης εισφοράς. Την τροπολογία προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος λέγοντας πως αφορά ένα «τεχνικό θέμα» και προσθέτοντας πως δεν «συνιστά καμία περαιτέρω επιβάρυνση, (καθώς) είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψηφιστεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού».
Εν τω μεταξύ, με αλλαγές που κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο περιορίζονται οι δικαιούχοι του αφορολογήτου των 9.000 ευρώ. Αρχικά είχε προβλεφθεί ότι δικαιούχοι του αυξημένου αφορολογήτου είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 και άτομα με ειδικές ανάγκες. Με προσθήκη στη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία κατατέθηκε χθες, ορίζεται ότι το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ το δικαιούνται οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων «εφόσον το δηλωθέν εισόδημα ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ».
Ετσι, φορολογούμενος των παραπάνω κατηγοριών με εισόδημα 10.000 ευρώ θα οφείλει φόρο 500 ευρώ (το αφορολόγητο κατεβαίνει στα 5.000 ευρώ), ενώ με την αρχική διατύπωση όφειλε φόρο 10 ευρώ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: