Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Μία βόλτα μέχρι τους «8»!

Είσπραξη 30 εκατ. ευρώ, top-30 στο Uefa ranking και β' γκρουπ δυναμικότητας μόνο μερικά από τα πολλά κέρδη του Ολυμπιακού, αν τα καταφέρει στο Europa! Γράφει ο Ανδρέας Δημάτος.

Μία βόλτα μέχρι τους «8»!
Καθόλου μικρή υπόθεση δεν είναι για τον Ολυμπιακό το ενδεχόμενο και η ισχυρή προοπτική, που παρουσιάζεται μπροστά του να φτάσει μέχρι την προημιτελική φάση του Europa League, αν βεβαίως αποκλείσει τη Ρούμπιν Καζάν και στη συνέχεια την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Μέταλιστ Χάρκιβ – Σάλτσμπουργκ.
Στην περίπτωση που τα καταφέρει, κάτι που δεν αποτελεί απίθανο σενάριο, ο συνολικός απολογισμός της εφετινής ευρωπαϊκής του πορείας σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο, θα φτάσει σε επίπεδα πρωτοφανή για ελληνική ομάδα!
Ας δούμε αναλυτικά τα κέρδη του Ολυμπιακού σε αυτή την προοπτική. Το τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα από τη συμμετοχή του στον όμιλο του Champions League και πόσο μπορεί να αυξήσει τα κέρδη του μέσω Europa League:
1) O Ολυμπιακός έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα στη συνολική βαθμολογία του Champions League, αλλά και στο Uefa ranking ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό και έχει βελτιώσει κατά πέντε θέσεις τη βαθμολογία του. Από τη 40ή θέση στη βαθμολογία της UEFA έχει ανέβει στην 35η. Αν φτάσει μέχρι τους «8» του Europa (εκτός από τους πόντους που θα πάρει στα τέσσερα ματς για να προκριθεί, θα έχει και το μπόνους των 1.000 βαθμών) μπορεί να βελτιώσει τη θέση του στη βαθμολογία μέχρι και δέκα ακόμα θέσεις, να πλησιάσει στην 25η θέση στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία του και να ποντάρει ακόμα και στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας του επόμενου Champions League, αφού βεβαίως εξασφαλίσει τη συμμετοχή του σε αυτό μέσω ελληνικού πρωταθλήματος.
2) Με αυτόν τον τρόπο βεβαίως θα έχει καλύψει κατά τον καλύτερο τρόπο την απώλεια του μπόνους των 5.000 πόντων, αν είχε συνεχίσει στους 16 του Champions League, ενώ θα έχει πιθανότητες ακόμα και για το γκρουπ των ισχυρών στους δύο προκριματικούς γύρους της διοργάνωσης, αν δεν κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα και συμμετάσχει του χρόνου ως δεύτερος στην κορυφαία διοργάνωση.

3) Με συμμετοχή στην προημιτελική φάση του Europa League, ο Ολυμπιακός θα έχει δεδομένα καλύψει τους 14.500 πόντους, που είχε συγκεντρώσει την περίοδο 2007-08 και στο τέλος της σεζόν θα αφαιρεθούν από την 5ετία του.
4) Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει ακόμα και τους 17.580 βαθμούς της περιόδου 2009-10, που παραμένει βεβαίως η κορυφαία σεζόν στην τρέχουσα ευρωπαϊκή του πενταετία.
Τινάζει την μπάνκα στον αέρα
Από την άλλη πλευρά εντυπωσιακά θα είναι και τα οικονομικά αποτελέσματα για τον Ολυμπιακό στο ενδεχόμενο της συμμετοχής του τουλάχιστον στην προημιτελική φάση του Europa. Θα έχει πετύχει δεδομένα την κορυφαία εισπρακτικά σεζόν ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη ξεπερνώντας τα 30 εκατ. ευρώ!
Μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός έχει βάλει στο ταμείο του:
-7,2 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του στον όμιλο του Champions League
- 2,4 εκατ. ευρώ από τις τρεις νίκες του στον όμιλο
- 14 εκατ. ευρώ από το market pool με βάση τα περσινά του Παναθηναϊκού
- Περίπου δύο εκατ. ευρώ καθαρές εισπράξεις από τα τρία εντός έδρας ματς στον όμιλο του Champions League
- 200.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στους «32» του Europa League
- Kοντά στις 600.000 καθαρές εισπράξεις από το… σίγουρο εντός έδρας ματς με τη Ρούμπιν Καζάν
Μέχρι τους «8» μπορεί να βάλει στο ταμείο του:
-300.000 ευρώ για την πρόκριση στους «16», αν αποκλείσει τη Ρούμπιν
-400.000 ευρώ για την πρόκριση στους «8», αν αποκλείσει Μέταλιστ ή Σάλτσμπουργκ
-Πάνω από 1 εκατ. ευρώ από το market pool του Europa μέχρι την προημιτελική φάση σε εξάρτηση πάντα του τι θα κάνει και ο ΠΑΟΚ. Μπορεί να είναι και μικρότερο, μπορεί και διπλάσιο γιατί εκτός από το αν θα τον… συνοδεύσει ο Δικέφαλος πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσες χώρες θα εκπροσωπηθούν στους «16», στους «8» κ.ο.κ.
-Πάνω από 1 εκατ. ευρώ καθαρές εισπράξεις από τα ματς στο «Καραϊσκάκης» για τους «16» και για τους «8».
Όλα αυτά μας κάνουν συνολική είσπραξη κοντά ή και πάνω από τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ποσό βεβαίως άπιαστο για όλους τους εγχώριους ανταγωνιστές του, αλλά και πολύ υψηλό ακόμα και για τις πηγές εσόδων ομάδων στα προηγμένα και πολύ πιο εμπορικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Μαζί με το πρεστίζ της συμμετοχής σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια (περίοδος 1998-99 και τα ματς με τη Γιούβε για το Champions League) και για τρίτη φορά συνολικά στην ευρωπαϊκή του ιστορία, όλα δείχνουν ότι μάλλον… αξίζει η «ερυθρόλευκη» περιπέτεια στο Europa League!
Mε μία φορά στους «8» του Champions League την περίοδο 1998-99, μία φορά στους «8» του παλιού Κυπελλούχων την περίοδο 1992-93, ο Ολυμπιακός έχει τη μεγάλη ευκαιρία για τους «8» και στο Europa κάνοντας το τρία στα τρία και ισοφαρίζοντας την επίδοση της ΑΕΚ, που μέχρι σήμερα είναι η μοναδική ελληνική ομάδα, που έχει καταφέρει να μετάσχει στην προημιτελική φάση και των τριών ευρω-κυπέλλων.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: