Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ειδήσεις και… “ειδήσεις”, αλήθειες και… “αλήθειες”

Τα όσα ειπώθηκαν από τη Λέσχη Φίλων Άρη στην συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής μπορούν να αποτελέσουν θέμα μεγάλης κουβέντα και ανάλυσης. Γράφει ο Παντελής Ζουμπούλης.

Ειδήσεις και… “ειδήσεις”, αλήθειες και… “αλήθειες”
Εξαρτάται, βασικά, από ποια οπτική γωνία θες να προσεγγίσεις την κατάσταση, γιατί όπως κάθε Κυριακή υπάρχουν… χιλιάδες προπονητές στις εξέδρες που ο καθένας έχει την άποψή του (και θέλει να την επιβάλει κιόλας), έτσι κι εδώ μπορεί ο καθένας να αναλύσει και να εξηγήσει όπως θέλει (και όπως τον… βολεύει, ίσως) τα οικονομικά στοιχεία του Φορέα και της ΠΑΕ.
Κάποια πράγματα, όμως, είναι… εξόφθαλμα. Δηλαδή, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ΑΡΗΣ πλήρωσε 6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 1,7 ΕΚΑΤ. ΦΕΤΟΣ. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Περνάει στα «ψιλά» όμως σήμερα. Λογικό, αφού τέτοιες ειδήσεις δεν «πουλάνε». Αντιθέτως, «πουλάει» η προσφυγή του Κουλουχέρη γιατί είναι αρνητική είδηση. Ετσι συμβαίνει εδώ στα μέρη μας, δυστυχώς. Ξέρετε ποιος φταίει όμως; Η διοίκηση. Θα έπρεπε να μην πληρώνει την εφορία κάθε μήνα, να βάλει τα χρέη στο «ψυγείο» όπως κάνουν άλλες ΠΑΕ, για να μην κινδυνεύει από καμία προσφυγή. Ούτε πρόβλημα ρευστότητας θα υπήρχε, ούτε κατ’ επέκταση καθυστέρηση στις πληρωμές.
Θα διαβάσετε σήμερα σε άλλο topic του AllAboutARIS ότι η UEFA απειλεί ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν. Ο ΑΡΗΣ δεν αναφέρεται πουθενά. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε. Κι αυτό όμως θα περάσει στα «ψιλά»…
Οσο αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο ΑΡΗΣ (που έχει αιρετή διοίκηση και όχι Πρωτοδικείου) πλήρωσε 6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, άλλο τόσο είναι αδιαμφισβήτητο πως δυσκολεύεται οικονομικά. Εχει «σφίξει» πολύ κι έτσι πως πάει το πράγμα, η χρονιά θα βγει με πολύ «αίμα» (είναι δίκαιο το αίτημα που κατέθεσε στην πολιτεία για ρύθμιση της οφειλής του σε 120 δόσεις). Σκεφτείτε, όμως, ότι σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται όλες οι μεγάλες ΠΑΕ της Ελλάδας (θα ακούτε τι συμβαίνει παραδίπλα μας αλλά και πιο μακριά….). Μόλις προχθές ο Γόντικας πήγε στην Παιανία και είπε στους παίκτες του Παναθηναϊκού «κάντε λίγη υπομονή για τα λεφτά σας» (τις «μικρομεσαίες» ΠΑΕ δεν τις βάζουμε στην κουβέντα γιατί η εκτίμηση είναι ότι πολλές δεν θα αντέξουν το 2012).
Υπάρχει, όμως, μία σημαντική διαφορά μεταξύ του ΑΡΗ και των άλλων «μεγάλων» ΠΑΕ και η σύγκριση είναι αναπόφευκτη: Ο ΑΡΗΣ πληρώνει τις δόσεις του στην εφορία. Είναι συνεπής, σε αντίθεση με τις άλλες. Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό και τον Πανθηναϊκό (λογικά), οι υπόλοιπες… «ξέχασαν» πότε πλήρωσαν τελευταία φορά την εφορία τους.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν έγιναν και λάθη. Φυσικά και έγιναν. Υπήρξαν άστοχες κινήσεις, ο προγραμματισμός έπεσε έξω σε κάποια σημεία, αλλά έπαιξε ρόλο και η κρίση που περιόρισε σημαντικά τα έσοδα όλων ΠΑΕ. Γι’ αυτό απαιτείται, τώρα, σκληρότερη προσπάθεια για περαιτέρω περιστολή των εξόδων και μεγαλύτερο νοικοκύρεμα πέραν των 2 εκατ. που έδειξε ο ισολογισμός. Και πάλι όμως δεν θα λυθεί το πρόβλημα.
Προφανώς γι’ αυτό δεν ήταν τυχαίο που ακούσαμε για πρώτη φορά από τη Λέσχη ότι η κοινωνία του ΑΡΗ είναι έτοιμη να υποδεχτεί και πάλι κάποιον «επενδυτή». Ηταν άγνωστη αυτή η λέξη τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία του ΑΡΗ, αλλά ως σύλλογος είναι αναγκασμένος να ανοίξει πάλι την πόρτα του. Το επιβάλουν οι συνθήκες και το περιβάλλον του ποδοσφαίρου έτσι όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να βάλουμε τα «πρέπει» πάνω από τα «θέλω» μας.
Αυτή η κουβέντα πιθανόν να μην γινόταν αν η Λέσχη είχε 15.000 μέλη και η ΠΑΕ πουλούσε άλλα τόσα διαρκείας, αλλά δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον κόσμο. Είναι στριμωγμένος. Εφοσον, λοιπόν, προκύψει κάποιες «επενδυτής» (που φυσικά θα ελεγχθεί μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες), νομίζουμε ότι θα είναι καλοδεχούμενος. Και μία τέτοια εξέλιξη, φυσικά, δεν θα ακυρώσει τη Λέσχη, ούτε το έργο που συντελείται στον ΑΡΗ τα τελευταία χρόνια. Απεναντίας, θα τις προωθήσει περισσότερο. Θα εκτινάξει πιστεύουμε το σύλλογο γιατί οι «βάσεις» υπάρχουν.
Αυτά μέχρι την Τετάρτη που θα μιλήσει και η ΠΑΕ…
Πηγή: allaboutaris.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: