Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η κακοπιστία δυναμιτίζει τα θεμέλια της διαιτησίας!

Ο θόρυβος για την επιλογή της φάσης του πέναλτι του Λέτο στο διαιτητικό σεμινάριο της Κατερίνης, αποδεικνύει ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός βρίσκονται αδικαιολόγητα στα χαρακώματα. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

Η κακοπιστία δυναμιτίζει τα θεμέλια της διαιτησίας
Το θέμα που δημιουργήθηκε με τη φάση του Λέτο στο σεμινάριο διαιτησίας της Κατερίνης επιχείρησε να ξεδιαλύνει ο πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Σαρρής, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Παραδέχτηκε ότι ο ίδιος δεν ήταν παρών στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά από έρευνα που έκανε διαπίστωσε πως αναφορά στο όνομα του Αργεντινού ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού δεν έγινε.
«Δεν γνωρίζω αν έδειξαν τη συγκεκριμένη φάση, αλλά και να το έκαναν, περιλαμβάνονταν σε μια σειρά αμφισβητούμενων φάσεων από όλες τις ομάδες και καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους», τόνισε ο γιατρός από τη Χίο, που φαίνεται να έχει καλές προθέσεις για τη διαιτησία. Κι όμως. Μία αστοχία στη διάρκεια του σεμιναρίου κόντεψε να πυροδοτήσει πάλι το κλίμα, καθώς οι δύο «αιώνιοι» ψάχνουν την ευκαιρία, παρότι «Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν δικαιούνται να ομιλούν για τη διαιτησία» (δήλωση Σάββα Θεοδωρίδη προ διετίας).
Αρκούν οι καλές προθέσεις του κ. Σαρρή; Μάλλον όχι. Διότι υπάρχουν παράγοντες (και της διαιτησίας) που υποδαυλίζουν καταστάσεις. Στο σεμινάριο πράγματι οι διαιτητές είδαν πολλές αμφισβητούμενες φάσεις, μεταξύ των οποίων και το πέναλτι που κέρδισε ο Λέτο απέναντι στην Ξάνθη. Η στήλη θεωρεί ορθή την απόφαση του ρέφερι και απορεί με τη σπουδή κάποιων να μιλήσουν για αμφισβητούμενη φάση. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι όλα πρέπει να συζητούνται, δεν πρέπει να βρεθεί ένας κώδικας για να μην εκτίθενται οι αρμόδιοι της διαιτησίας;
Μία ενδιαφέρουσα πρόταση έκανε ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΔ Σωτήρης Βοργιάς: Στα σεμινάρια να προβάλλονται φάσεις από ξένα πρωταθλήματα. Βέβαια υπάρχει η αδυναμία ότι οι ρέφερι δεν θα μπορούν να σχολιάζουν τις συμπεριφορές παικτών του ελληνικού πρωταθλήματος (που τους ενδιαφέρουν), αλλά έτσι αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται ο εκπαιδευτής να νουθετεί τους συναδέλφους του με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι μεροληπτεί υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας.
Μία σωστή παρατήρηση έκανε και ο πρόεδρος της ΚΕΔ: Οταν εξαλειφθεί η κακοπιστία, τότε δεν θα υπάρχουν στην ατζέντα τέτοια ζητήματα. Σύμφωνοι, αλλά μέχρι να την εξαλείψουμε, τι κάνουμε; Διότι η κακοπιστία είναι το κορυφαίο εκφυλιστικό σύμπτωμα του παραγοντισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις παράγεται τεχνηέντως για να επηρεαστούν διαιτητές και θεσμικοί φορείς.
Αν δεν μπουν κανόνες στην ανάπτυξη της διαιτησίας, σύντομα θα δούμε σκηνές που θα μας γυρίσουν χρόνια πίσω. Την κύρια ευθύνη την έχουν οι παράγοντες που δεν αντιλαμβάνονται (ή δεν θέλουν να αντιληφθούν) ότι το ποδόσφαιρο είναι μία βιομηχανία θεάματος. Αν δεν την προστατεύσουν μέσω ενός μίνιμουμ αξιοπιστίας θα σβήσει.
Τα τελευταία θλιβερά περιστατικά με τον διαιτητή Δημήτρη Κύρκο μας θύμισαν όσα βίωσε ο Κύρος Βασάρας ως υπεύθυνος ανάπτυξης. Τότε που «άγνωστοι» του επιτέθηκαν, σε μια υπόθεση που ακόμη δεν εξιχνιάστηκε. Ο φόβος έχει ριζώσει στους Ελληνες διαιτητές και η ΕΠΟ έχει υποχρέωση να τους προστατεύσει.
Θα το πετύχει μόνο αν ζητήσει την αποφασιστική παρέμβαση της πολιτείας. Η πρόταση Μπιτσαξή για κλήρωση διαιτητών είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αρκεί να αναλάβει η ΓΓΑ τα έξοδα των μετακινήσεων...
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: