Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Με μία λέξη: ΠΑΟΚ!!

Ο Γιώργος Κουβεντίδης σχολιάζει για τα όσα έγιναν μετά τον αγώνα με τη Ρούμπιν στον ΠΑΟΚ...

Με μία λέξη: ΠΑΟΚ
Το βράδυ της Πέμπτης ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την 1η θέση στον όμιλό του στο Γιουρόπα Λιγκ και προκρίθηκε πανηγυρικά στους 32 της διοργάνωσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στον επόμενο γύρο θα αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο του ιταλικού πρωταθλήματος. Γιατί οι περισσότεροι πιστεύετε ότι θα την αποκλείσει κι αυτήν;
Εδώ και δύο χρόνια, ο ΠΑΟΚ προσφέρει ωραίες ευρωπαϊκές βραδιές και ανταγωνίζεται ομάδες όπως η Τότεναμ, η Ρουμπίν Καζάν, η Βιγιαρεάλ, ο Άγιαξ, η Φενέρμπαχτσε, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μπριζ, ακόμα και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή Καρπάτι Λβιβ, με πολλαπλάσια μπάτζετ. Πριν πέντε – έξι χρόνια, αν ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να παίξει με κάποιες απ΄ αυτές θα έπαιρνε μαζί του και αριθμητήριο. Σήμερα, απ΄ όλες αυτές τις ομάδες, τον κέρδισαν μόνο η Βιγιαρεάλ και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι αυτές με 1-0 και με την ψυχή στο στόμα.
Σχεδόν μισή ώρα μετά το τέλος του αγώνα με την Ρουμπίν η συζήτηση έπαψε να είναι αυτό, που κατάφερε ο ΠΑΟΚ. Η συζήτηση έφυγε αλλού κι έγινε του Κουτρούλη ο γάμος. Δεν είναι παράξενο. Είναι απλά, ΠΑΟΚ.
Δεν πιστεύω ότι ο Λάζλο Μπόλονι θέλει να φύγει από τον ΠΑΟΚ. Αν ήθελε, θα το είχαμε μάθει τελευταίοι. Ένα ωραίο πρωί θα μαθαίναμε ότι κατέθεσε τις 300.000 ευρώ της ρήτρας του, πήρε την πτήση για τη Ζυρίχη κι από κει για την Κυανή Ακτή (το πιο ωραίο μέρος του κόσμου μετά την Ελλάδα) κι έγινε καπνός. Δεν πιστεύω και πως ζει 100% το ρόλο του εδώ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Ο Μπόλονι είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος και εξαιρετικά πνευματώδης. Νομίζω πως μια προειδοποιητική βολή ήθελε να ρίξει το βράδυ της Πέμπτης. Όχι για να φύγει, αλλά για να λειτουργεί ο ΠΑΟΚ όπως πρέπει. Ανάλογες βολές είχε ρίξει και το καλοκαίρι. Όταν ζητούσε αρχικά τέσσερις παίκτες, μετά τους έκανε δύο, στο τέλος θα πήγαινε να κάνει μια προσευχή στη Νίκαια για να πάρει έστω και έναν.
Ο Μπόλονι θέλει απλώς ένα σαφές πλάνο και 45 μέρες πριν κλείσει το ρόστερ για τη σεζόν αυτή, για να υπάρχει πλάνο, πρέπει να υπάρχουν και αποφάσεις. Ο Ρουμάνος βλέπει τι γίνεται γύρω του και βέβαια γνωρίζει και τι θα γίνει. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος την παραμονή του αγώνα με την Ρουμπίν, όταν δήλωνε πως «πρέπει να ρίξουμε το μπάτζετ». Ο Ρουμάνος βλέπει παίκτες που έχουν να παίρνουν δόσεις μηνών (άλλοι λίγες, άλλοι περισσότερες), ξέρει πως πρέπει να πέσει ψαλίδι τον Ιανουάριο, ξέρει πως η ποσότητα, ενδεχομένως και η ποιότητα θα μειωθεί, γιατί όπως του έχουν πει, είναι μονόδρομος. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρχει ΠΑΟΚ και μετά τον Μάιο, όσο μαρθαβουρτσικό κι αν ακούγεται.
Το ψαλίδι ξεκίνησε με τις δεύτερες λύσεις, το χορό τον άνοιξε ο Λεονάρντο, ξεκίνησε και η συζήτηση με τον Αρίας, θα έρθει η σειρά του Σπαντάτσιο, κάτι μου λέει πως ότι είδαμε από Κοντρέρας είδαμε, δεν ξέρω ποιος άλλος θα ακολουθήσει, αλλά φαντάζομαι θα είναι κι άλλοι. Με ρόλο ή χωρίς, στον ΠΑΟΚ των τελευταίων μηνών.
Δεν ξέρω γιατί έφτασε ο ΠΑΟΚ σ΄ αυτό το σημείο, να πρέπει να κόψει συμβόλαια και να βρει ρευστό Ιανουάριο μήνα για να μην έχει πρόβλημα με την αδειοδότηση, να σας πω την αλήθεια αυτή είναι και δική μου απορία μέχρι ενός σημείου. Καταλαβαίνω, πάντως, ότι αυτή την εποχή ο ΠΑΟΚ έχει συμβόλαια, που έγιναν με συνθήκες του 2010 και πρέπει να πληρωθούν με συνθήκες 2012. Σε μία περίοδο που όλος ο κόσμος βελάζει, βλέποντας το εισόδημά του να χάνεται, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να περνά περίοδο παχέων αγελάδων.
Ξέρω ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, έπρεπε να γίνει το καλοκαίρι. Αν είχε γίνει τότε, η προσαρμογή στη νέα κατάσταση θα ήταν πιο ήπια και λιγότερο βίαιη. Το καλοκαίρι, όμως, έπαιξε ο «παπάς» των λεφτάδων, που θα άδειαζαν κάτι φορτηγά με εκατομμύρια στην Τούμπα.
Το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ έχασε την ευκαιρία να συμμαζέψει την κατάσταση, τώρα το πράγμα ξέφυγε περισσότερο και το ψαλίδι πρέπει να είναι πιο βίαιο, γιατί κουβάλησε άλλο ένα εξάμηνο ένα μπάτζετ που δεν το αντέχει. Το μόνο που πρόλαβε να κάνει το καλοκαίρι, ήταν να κόψει το συμβόλαιο του Βιτόλο. Και νομίζω ότι με την απουσία του Ισπανού ο ΠΑΟΚ δεν έγινε χειρότερη ομάδα. Η πράξη δείχνει πως είναι καλύτερη.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάνει πιο δύσκολες τις δραστικές αποφάσεις τώρα, γιατί είναι προφανές ότι ο Ζαγοράκης δεν έχει πλέον την καθολική αποδοχή, που είχε στα δύο πρώτα χρόνια, η αντιπολίτευση, μικρή ή μεγάλη, φωνάζει δυνατά.
Σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον και σε μία φυσιολογική κατάσταση, ο ηγέτης ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Είτε δεν την παίρνει και περνάει ο επόμενος να μας δείξει τις ηγετικές ικανότητές του, είτε την παίρνει και κάνει αυτό που νομίζει ότι πρέπει να κάνει για να συνεχίσει το καράβι την πορεία του. Νομίζω πως η συνέντευξη τύπου που θα δώσει, είναι μια ευκαιρία να αιτιολογήσει πως τουλάχιστο αξίζει αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης, διότι φτάσαμε σε μία περίοδο, που πρέπει να επιβεβαιώνονται ακόμη και τα αυτονόητα.
Υ.Γ. Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους πάντα. Όταν το έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν, στο μυαλό του πρέπει να είχε κάθε λογής ψεύτες, παραμυθάδες και συκοφάντες, που δεν θέλουν να ξέρουν ότι το ψέμα έχει πάντα κοντά πόδια.

Πηγή: paok24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: