Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Εγκλωβισμένη σε ένα πρωτοφανές καθεστώς τρόμου η ελληνική διαιτησία!

Μπορεί ο διαιτητής να αποδώσει δικαιοσύνη όταν ζει σε «καθεστώς τρόμου»; Γράφει ο Θάνος Μπλούνας.

Εγκλωβισμένη σε ένα πρωτοφανές καθεστώς τρόμου η ελληνική διαιτησία
Οταν από τη στιγμή που ορίζεται του ασκείται πίεση διά του Τύπου, όταν στο ημίχρονο ή στο τέλος του αγώνα δέχεται απειλητικές επισκέψεις στ’ αποδυτήρια και όταν στοχοποιείται μέσω ανακοινώσεων ή μέσω των περίφημων «κύκλων» που αστραπιαία αναπαράγονται από τα ΜΜΕ; Ασφαλώς, όχι.
Είναι παράδοξο να απαιτείται από τους διαιτητές να εφαρμόζουν πιστά τους κανονισμούς και να διαιτητεύουν χωρίς φόβο και χωρίς άγχος, όταν οι αρμόδιοι φορείς (ΕΠΟ και ΚΕΔ) αλλά και οι ομάδες αδυνατούν να τους διασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες.
Πριν από λίγες ημέρες γράφτηκε ότι διαιτητής δέχθηκε «επίσκεψη» στ’ αποδυτήρια μετά το τέλος αγώνα της Σούπερ Λίγκας. Ο παράγοντας της ομάδας φέρεται να τον αποκάλεσε «πουλημένο» και να του μίλησε προσβλητικά. Τις ημέρες που ακολούθησαν ο διαιτητής δέχθηκε «ενοχλήσεις» στον τόπο διαμονής του με αποτέλεσμα να σκέπτεται σοβαρά να εγκαταλείψει τη διαιτησία. Ο εκφοβισμός των διαιτητών είναι φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση. Η περίπτωση αυτή δεν είναι η πρώτη για το 2011. Στις 19/1 δύο άγνωστοι επιτέθηκαν στον Τ. Σιδηρόπουλο στις εγκαταστάσεις της ΓΓΑ στον Αγ. Κοσμά μετά το τέλος των τεστ φυσικής κατάστασης των διαιτητών. Εκτοτε η ΚΕΔ, για λόγους ασφαλείας, δεν ανακοινώνει πού θα γίνουν τα τεστ.
Στις 7/2 φίλαθλοι του Αρη ξέσπασαν στο αυτοκίνητο του Β. Παμπορίδη διότι δεν επιθυμούσαν να οριστεί στον επερχόμενο αγώνα της ομάδας τους με τον Ολυμπιακό. Στις 8/10 τρεις άγνωστοι επιτέθηκαν στον Κ. Βασάρα, καθώς αποχωρούσε από το Καραϊσκάκη μετά τον αγώνα της Εθνικής με την Κροατία. Οι συνεχείς επιθέσεις που στοχοποιούν διαιτητές έχουν δημιουργήσει ανάμεσα στους ρέφερι της Σούπερ Λίγκας προβληματισμό και αναστάτωση.
Την περασμένη Τρίτη, η συνάντησή τους λόγω του επιμορφωτικού σεμιναρίου εξελίχθηκε σε «group therapy». Διαιτητές και βοηθοί συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα και άρχισαν να ανταλλάσσουν εμπειρίες. Ο Κύρκος έχει κάνει καταγγελία στην αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων, ενώ ο Αντ. Καρατζίκας μίλησε για το κάψιμο της μηχανής του λίγες μέρες μετά το Ολυμπιακός – Καβάλα το 2009 και ο Λ. Βασιλειάδης για την επίθεση που δέχτηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» αμέσως μετά το παιχνίδι Λεβαδειακός – Ξάνθη το 2010.
Οταν ο Κύρκος τους μίλησε για την πρόθεσή του να παραιτηθεί, οι συνάδελφοί του τον αποθάρρυναν, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα τους κάνει τη χάρη».
Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν τρόπους αντίδρασης και διαμαρτυρίας. Γνωρίζουν ότι από την ΕΠΟ δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα περισσότερο από μια τυπική ανακοίνωση που να καταδικάζει το «γεγονός».
Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς που ήταν επιφορτισμένοι με την άσκηση πειθαρχικών διώξεων αποτελούν παρελθόν, ενώ οι κανονισμοί υπάρχουν για να μην εφαρμόζονται. Οι διαιτητές θυμήθηκαν ότι όταν τον Μάρτιο του 2010 θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τα κρούσματα βίας εναντίον τους εμφανιζόμενοι στο γήπεδο με ένα μπλουζάκι που θα έγραφε «μέχρι πότε θα είμαστε εμείς ο στόχος;», η ΕΠΟ το απαγόρευσε απειλώντας τους επίδοξους διαμαρτυρόμενους με αποχώρηση από τους πίνακες. Αποφάσισαν αυτή τη φορά να διαμαρτυρηθούν εκδίδοντας μια ανακοίνωση στήριξης προς τον Δ. Κύρκο η οποία θα θίγει το θέμα της τρομοκρατίας που ασκείται στους διαιτητές αλλά και το θέμα της έλλειψης προστασίας τους. Υπήρξαν σκέψεις ακόμη και για αποχή, όπως έγινε πριν από ένα χρόνο από τους διαιτητές της Σκωτίας. Ομως το κλίμα δεν ευνοεί για τόσο θεαματικές κινήσεις. Οι πιέσεις θα είναι μεγάλες και σίγουρα πολύ μεγαλύτερες από τις αντιστάσεις…
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: