Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ακόμα και τα «όχι» έχουν την τιμή τους!!


Το 1974 όταν ο Πελέ είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο,οι Αμερικανοί με τα ατελείωτα χρήματα που διέθεταν στην ομάδα «Κόσμος» (που ανήκε στη Warner Bros) επιχειρώντας να προσελκύσουν επενδυτές και ενδιαφέρον στο νέο για αυτούς σπορ που αποκαλούσαν soccer, πλησίασαν τον Βραζιλιάνο άσο. Οι πρώτες πέντε επαφές ήταν αρνητικές με τον Πελέ να λέει πως όσα χρήματα και αν του έδιναν δεν υπήρχε περίπτωση να ρισκάρει τη φήμη του. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.


Στην έκτη και πιο κρίσιμη συνάντηση, ο πρόεδρος Στιβ Ρος του έβαλε μπροστά του μία λευκή επιταγή και του είπε: «Πέντε φορές μου είπατε όχι, αλλά για να έρθετε και στην έκτη συνάντηση σημαίνει πως το “όχι” σας έχει μία τιμή. Ποια είναι παρακαλώ;». Ετσι υπογράφηκε η πιο ακριβή συμφωνία μέχρι τότε στα ποδοσφαιρικά χρονικά και παραμένει σημείο αναφοράς για κάθε ραντεβού το οποίο αυτός που έχει τα χρήματα επιμένει και ο άλλος εμφανίζει ενδοιασμούς.

Οι Αραβες που αγόρασαν τη Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2008 έφαγαν πολλές χυλόπιτες στην αρχή. Πρώτα από τον Κακά μετά από τον Μπουφόν ύστερα από τον Ρονάλντο, τον Ροναλντίνιο, τον Τόρες και ύστερα από τον Τέρι. Είχες την αίσθηση πως θα τα είχαν παρατήσει υπό άλλες συνθήκες, αλλά το χρήμα όταν μάλιστα σε εποχές κρίσης για αυτούς είναι ατελείωτο, καταπατά τα πάντα σαν τις ερπύστριες των τανκς. Και κάποια στιγμή άρχισαν τα «ναι» να γίνονται πιο συχνά. Ο Ρομπίνιο, ο Γκάρεθ Μπάρι, ο Σάντα Κρουζ, μετά ο Αντεμπαγιόρ, μετά ο Τέβες και στη συνέχεια δεν προλάβαινες να μετράς. Ο Μίλνερ, ο Γιάγια Τουρέ,ο Σίλβα, ο Μπαλοτέλι, ο Τζέκο, ο Αγουέρο και ο Νασρί προστέθηκαν σε μία ομάδα που έχει κερδίσει μόλις ένα Κύπελλο Αγγλίας από το 1976 μέχρι σήμερα, αλλά είναι πια στη διακριτική ευχέρειά της να αποκτήσει όποιον επιθυμεί!

Μέχρι και πριν μία δεκαετία οι οικονομολόγοι του ποδοσφαίρου έκαναν πράξεις και κατέληγαν στο συμπέρασμα πως μόνο οι τίτλοι κάνουν ελκυστικό τον προορισμό για έναν ποδοσφαιριστή, αλλιώς όλοι θα επέλεγαν να πάνε στο Κατάρ ή στα Εμιράτα. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς άλλαξε αυτή τη λογική ωστόσο ούτε αυτός κατάφερε ό,τι οι Αραβες! Να συνωστίζονται αυτή την ώρα όλοι να πουλήσουν σε αυτούς! Εγραφα πριν τρία χρόνια για τη Σίτι πως τα πρώτα ονόματα που αγοράζει μπορεί να μην εντυπωσιάζουν, αλλά μέχρι να αρχίσεις να κερδίζεις ακόμη και ο καλύτερος προορισμός μοιάζει το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ! Κάποια στιγμή αλλάζουν όλα.

Η Μαντσεστερ Σίτι όμως χωρίς να έχει ακόμη τίτλους κατάφερε το απίθανο, να θέλουν όλοι να πάνε εκεί! Τα ερωτηματικά παραμένουν σχετικά με το αν είναι ο Μαντσίνι αυτός που θα οδηγήσει τη Σίτι στο επόμενο επίπεδο και η πρώτη ήττα της σεζόν στο Λονδίνο, τη Δευτέρα το βράδυ, φέρνει στο προσκήνιο ακόμη και ονόματα αντικαταστατών του! Ακούγεται τρελό, με μία ήττα να υπάρχει αμφισβήτηση, αλλά σε μία ομάδα που το τσεκ επιταγών μοιάζει ατελείωτο ακόμα και τα απίθανα μοιάζουν φυσιολογικά! Και επειδή όλα τα «όχι» έχουν μία τιμή όπως απέδειξε το 1974 ο Στιβ Ρος, τα γραφεία στοιχημάτων ήδη δέχονται πονταρίσματα αν στον πάγκο της Σίτι το επόμενο καλοκαίρι κάθεται κάποιος Special One. Ξέρετε για ποιον μιλάμε..
ΠΗΓΗ: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: