Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η "πορτοκαλί" Ουκρανία που αντιστέκεται!

Ανδρέας Δημάτος βρίσκεται στην Ουκρανία και γράφει στο προσωπικό του blog για το πώς περιμένει μία ολόκληρη χώρα την κλήρωση της τελικής φάσης του Euro!
Η "πορτοκαλί" Ουκρανία που αντιστέκεται
Και για τους Ουκρανούς και για την UEFA παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι γεγονός ότι η Ουκρανία και ιδιαίτερα το Κίεβο, που ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί την ποδοσφαιρική ελίτ για την κλήρωση της τελικής φάσης των ομίλων του Euro 2012 το απόγευμα της Παρασκευής, αποτέλεσαν το μεγάλο «αγκάθι» και τον πιο σκληρό πονοκέφαλο στην προετοιμασία των δύο διοργανωτριών χωρών του δεύτερου τη τάξει μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού τουρνουά σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Για μία χώρα που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία και τα τελευταία χρόνια αποσταθεροποιήθηκε δεόντως μπλέκοντας στα πλοκάμια της διεθνούς οικονομικής κρίσης που μπλόκαρε τη σημαντική οικονομική της ανάπτυξη από τις 24 Αυγούστου το 1991 οπότε και κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην ΕΣΣΔ έως και τις αρχές του 2008, η πορεία μέχρι τη διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου τουρνουά δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.
Τα τρία τελευταία χρόνια το ΑΕΠ της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 20%, το νόμισμά της (χρίβνια) υποτιμήθηκε κατά 60%, ενώ η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την πολιτική αποσταθεροποίηση της πορτοκαλί επανάστασης του 2004, που γιορτάστηκε έστω και με πολύ λιγότερο κόσμο για έβδομη χρονιά πριν από λίγες μέρες στις 22 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία του Κιέβου.
Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία με τη δηλητηρίαση στο πρόσωπο του πρώην Προέδρου Βίκτορ Γιουσένκο και τις επαναληπτικές εκλογές μέχρι την τελική του επικράτηση στις 26 Δεκεμβρίου του 2004. Η πορτοκαλί επανάσταση που επτά χρόνια μετά βρίσκει την πρώην πρωθυπουργό Ιουλία Τιμοσένκο στη φυλακή με επταετή ποινή μεθοδευμένη από τον νυν πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, την ευρωπαϊκή ένωση να καταδικάζει και τα δύο τρίτα των Ουκρανών να πιστεύουν ότι η χώρα τους δεν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Είναι γεγονός πάντως ότι φτάνοντας ο επισκέπτης στο Κίεβο και αφού ξεπεράσει την έκπληξη του ελέγχου των αποσκευών του και κατά την έξοδο από το αεροδρόμιο (!) σχηματίζει αμέσως την εντύπωση της επίσκεψης σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.
Το πρόβλημα των υποδομών που ήταν και το σημαντικότερο που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Ουκρανοί (με ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου, των μεταφορών, της έλλειψης ξενοδοχείων) δεν το αντιλαμβάνεσαι καν διανύοντας τα περίπου 35 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της πόλης σε έναν πολύ άνετο δρόμο με πέντε λωρίδες κυκλοφορίας για το κάθε ρεύμα, πολύ πιο πλατύ από τη δική μας Αττικό οδό.
Το ότι η χώρα έχει σχέση με τη διοργάνωση του Euro το αντιλαμβάνεσαι πιο εύκολα από τη διαφημιστική σήμανση με τις σχετικές πινακίδες όπου γυρίσεις το κεφάλι σου παρά μιλώντας με τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας που όταν ακούν για Εuro η πρώτη τους σκέψη πάει στο ισχυρό ή… πρώην ισχυρό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ενώσης.
Η Ουκρανία άλλωστε δεν ανήκει σε αυτήν και δεν έχει ξεκαθαρίσει καν τη θέση της απέναντι στην ενωμένη Ευρώπη με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει και πάλι αυξηθεί η επιρροή από τη Ρωσία με την οποία βρίσκεται σε συζητήσεις για προμήθεια φυσικού αερίου. Προτιμάει προς το παρόν το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση.
Ο εξευρωπαϊσμός της χώρας είναι εμφανής, αν και ένα προβληματάκι με τα… αγγλικά υπάρχει και το διαπιστώνει κανείς ακόμα και στην πρώτη επαφή με το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρίας της Ουκρανίας της… φτωχής πλην τίμιας Aerosvit που έχει ως προτεραιότητα τη μητρική του γλώσσα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περίπου 2.500 Ουκρανοί συνοριοφύλακες έχουν ξεκινήσει ενόψει Euro εντατικά μαθήματα αγγλικών και το Μάρτιο θα περάσουν όλοι από εξετάσεις. Μόνο όσοι τις περάσουν με καλό βαθμό θα έρχονται σε επαφή με τους ξένους τουρίστες που θα περνούν τα σύνορα της χώρας από τις αρχές Ιουνίου για το Euro 2012…
Tην ίδια ώρα στο κέντρο του Κιέβου το ένα Mall ανοίγει μετά το άλλο, παντού βλέπεις διαφημιστικές πινακίδες για τα εγκαίνια ενός ακόμα, του Ocean Plaza το Δεκέμβριο και οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν που η πρωτεύουσά τους αναδείχτηκε πρόσφατα 26η στον κόσμο στην κατηγορία «best of shopping» ξεπερνώντας πόλεις σαν τη Βαρσοβία, την Αγία Πετρούπολη, το Ελσίνκι, το Οσλο αλλά και τη Γενεύη!
Επικρατεί σε τιμές, άνεση, αριθμό εμπορικών κέντρων, εκπτώσεις με 12 εβδομάδες ετησίως, υστερεί στην ξενοδοχειακή υποδομή παρά τις μονάδες που προστέθηκαν ή που ανακαινίσθηκαν ενόψει Euro.
Και όλα αυτά, όπως και η αύξηση του τομέα των κατασκευών κατά 16% στην εποχή του Εuro, δεν έγιναν βεβαίως μέσα σε υγιές περιβάλλον με τον νυν πρωθυπουργό Μίκολα Αζάροφ να παραδέχεται πριν από δύο μέρες ότι… «ναι, υπήρξε διαφθορά στη συνολική προετοιμασία και στα έργα που έπρεπε να γίνουν, υπήρξαν υπερτιμολογήσεις, αλλά είναι κάτι εναντίον του οποίου θα πολεμήσουμε»… Σας θυμίζει κάτι;
Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η εδώ και 100 χρόνια απειλή της Ουκρανίας που είναι η εξάπλωση της φυματίωσης επανέρχεται και πάλι λόγω της μείωσης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τα τελευταία χρόνια, ενώ η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί τους υψηλότερους δείκτες μετάδοσης του AIDS απ' ολόκληρη την Ευρώπη! Και μέσα σ' όλα η φεμινιστική οργάνωση FEMEN επιστρέφει με όλο πιο δραστικές αλλά και… αποκαλυπτικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι επειδή κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν το Κίεβο τον Ιούνιο εκτός από πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και σε πρωτεύουσα του αγοραίου έρωτα.
Παρ' όλα αυτά η Ουκρανία δείχνει έτοιμη μαζί με την Πολωνία για την πρώτη διοργάνωση μίας τόσο σημαντικής αθλητικής εκδήλωσης που είναι η πρώτη για την Ανατολική Ευρώπη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς το 1984 στο Σεράγεβο.
Πρώτο τεστ για τους Ουκρανούς η κλήρωση της τελικής φάσης των ομίλων (η κλήρωση της προκριματικής φάσης αλλά και των πλέι οφ είχε γίνει σε πολωνικό έδαφος) το απόγευμα (7.30μ.μ.) της Παρασκευής με χρώμα τοπικό, με δύο εντυπωσιακούς παρουσιαστές (σημαντικές TV περσόνες της χώρας), με σταρ της εγχώριας σόου μπιζ, με καλεσμένο καλλιτέχνη έκπληξη που δεν αποκλείεται να είναι η Κολομβιανή Σακίρα και με παρούσα την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Στις τελευταίες άλλωστε διοργανώσεις η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης ακολουθεί σε ενδιαφέρον και θεαματικότητα το εναρκτήριο ματς και τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Και αυτό οι Ουκρανοί το γνωρίζουν καλά και θέλουν να το εκμεταλλευτούν ποντάροντας πάρα πολλά στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας που την έχουν μεγάλη ανάγκη.
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: