Ταχύτητα στη φάση μετάβασης από πλευράς
φιλοξενουμένων και μειωμένης έντασης πίεση κατά διαστήματα εκ μέρους των
γηπεδούχων διαμορφώνουν το τελικό σκορ. Διαβάστε την ανάλυση του αγώνα
μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα...
Οι διατάξεις των δύο ομάδωνΣτην πρώτη φετινή αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα η Μπαρτσελόνα δεν δυσκολεύτηκε να αναδειχθεί νικήτρια επισφραγίζοντας έτσι την τακτική της ανωτερότητα και δικαιώνοντας παράλληλα όσους την θεωρούν την μόνη εν ενεργεία ποδοσφαιρική σχολή της εποχής μας. Όσον αφορά τις επιλογές των δύο προπονητών πριν το ματς ο Ζοζέ Μουρίνιο μάλλον αποδείχθηκε υπερβολικά αλαζόνας ώστε να συμπεριλάβει τρείς ανασταλτικούς μέσους στη σύνθεσή του ενώ ο Πεπ Γκουαρδιόλα επέλεξε την αρχική του ενδεκάδα με γνώμονα τον έλεγχο του ρυθμού και την καλύτερη δυνατή κυκλοφορία.
Ρεάλ Μαδρίτης: Απευθείας παιχνίδι και πίεση ψηλά βασικά στοιχεία του τακτικού σχεδιασμού των Μερένχες
Όπως κάθε προπονητής που έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του δεν διστάζει να αναλάβει και τα ρίσκo που του αναλογούν έτσι και ο Πορτογάλος τεχνικός προσέγγισε την αναμέτρηση με κάθε άλλο παρά συντηρητική νοοτροπία και με μοναδικό στόχο του τη νίκη. Έτσι λοιπόν, παρέταξε την ομάδα του με τη συνήθη διάταξη του 4-2-3-1 και άμεση επιθετική ανάπτυξη από τα πλάγια με τις μακρινές μεταβιβάσεις προς την επιθετική τριπλέτα να αποτελούν σήμα κατατεθέν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Συνάμα, η εφαρμογή πρέσινγκ στην επιθετική ζώνη σε συνδυασμό με τα σκληρά μαρκαρίσματα στο όριο του επιτρεπτού σκοπό είχαν όχι μόνο να θωρακίσουν την ομάδα του κατά τη φάση άμυνας αλλά παράλληλα να εγκλωβίσουν το passing game των αντιπάλων. Ενδεικτική τακτική εικόνα των παραπάνω επιλογών αποτελεί η λιγότερο οργανωμένη ανάπτυξη από το κανονικό που είχαν οι Καταλανοί με τις κοντινές μεταβιβάσεις να παραχωρούν τη θέση τους σε περισσότερο direct εμπνεύσεις για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου. Συμπερασματικά, τα παραπάνω τακτικά χαρακτηριστικά αλλά και το γρήγορο tempo που επέλεξε ο Special One κατά τη φάση της μετάβασης (και όχι) μόνο προξένησαν τις εξής επιπτώσεις:
- Δημιούργησαν ουκ ολίγες φορές τις προϋποθέσεις για καίριες αντεπιθέσεις απέναντι στην υψηλά τοποθετημένη αμυντική γραμμή των Μπλαουγκράνα
- Δεν επέτρεψαν στους περσινούς πρωταθλητές να απειλήσουν τουλάχιστον για το πρώτο ημίωρο με άλλους τρόπους πέραν των στημένων φάσεων.
- εφαρμογή οργανωμένης πίεσης με άμυνα στην επιθετική ζώνη επενδύοντας στο λάθος του αντιπάλου
- ταχύτητα στη φάση μετάβασης από άμυνα σε επίθεση με σκοπό την εκμετάλλευση εκατέρωθεν αργών επιστροφών.
Οι κάτοχοι της Ισπανικής Πριμέρα και τροπαιούχοι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν άφησαν περιθώρια για αμφιβολίες σε κοινό και αναλυτές και απέδειξαν με την εμφάνιση τους πως και φέτος θα πρέπει να θεωρούνται μια κλάση ανώτεροι από τα υπόλοιπα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια. Η ομάδα της Καταλονίας αγωνίστηκε με ένα ιδιότυπο 4-3-3 με τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού να μαρτυρούν στο απόλυτο την ρευστή φιλοσοφία – εμπνευσμένη από το Ολλανδικό total football – που τους έχει εμφυσήσει ο προπονητής τους. Ήταν τόσο μεγάλη μάλιστα η ευχέρεια με την οποία εκφραζόταν η απεριόριστη ελευθερία βούλησης και η αδιάκοπη κίνηση με και χωρίς τη μπάλα με σκοπό τη δημιουργία και εκμετάλλευση χώρων που δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως η διάταξη της Μπαρτσελόνα δεν παραμένει σταθερή αλλά εναλλάσσεται συνεχώς κατά τη διάρκεια του ματς σύμφωνα με τις εκάστωτε απαιτήσεις και προσταγές του προπονητή της. Υπό το συγκεκριμένο οπτικό πρίσμα και μόνο άλλωστε μπορούμε να εξηγήσουμε τόσο τις προσχωρήσεις του Μπουσκέτς στην αμυντική γραμμή όσο και την μετακίνηση του Πουγιόλ σε θέση δεξιού οπισθοφύλακα όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Τα εν λόγω τακτικά στοιχεία δημιούργησαν το έδαφος για τις μνημειώδεις επελάσεις του Άλβεζ στο τρίτο μισό προσφέροντας παράλληλα το απαιτούμενο αν και μονόπλευρο πλάτος σε μια κατά τα άλλα κοντινών αποστάσεων διάταξη.
Σημείο κλειδί: Αν η παραπάνω τακτική συμπεριφορά οφείλεται για την μερική απενεργοποίηση της αριστερής πτέρυγας των Μαδριλένων οι προϋποθέσεις για την ολοκληρωτική τακτική νίκη των Μπλαουγκράνα προήλθαν μάλλον από τα εκ του αποτελέσματος λάθη του αντιπάλου εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Συγκεκριμένα, η επιλογή του Μουρίνιο να μην συμπεριλάβει στην αρχική του σύνθεσή τρείς ανασταλτικούς μέσους όχι μόνο προσέφερε απλόχερα τους κενούς χώρους που ο Λιονέλ Μέσι έδειξε να απολαμβάνει αλλά επιπλέον δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στην ανασταλτική λειτουργία των γηπεδούχων οι οποίοι και έδειξαν σε πολλές περιπτώσεις να στερούνται κάθε δυνατότητα άμυνας με τη χρήση της παγίδας του τεχνητού offside.
Προσδιορισμός των κυριότερων τακτικών επιθετικών στρατηγικών:
- Αλλαγή ρυθμού : Επιτάχυνση ή επιβράδυνση του παιχνιδιού µε τη χρήση εξειδικευμένων τακτικών αυτοματισμών
- Εναλλαγές θέσεων: Συνεχείς αλλαγές θέσεων και ρόλων με άλλους παίκτες
- Κίνηση δίχως μπάλα: Δημιουργία χώρου προς εκμετάλλευση των συμπαικτών
- Παιχνίδι κατοχής : Διατήρηση της κατοχής µπάλας µε μεταφορά του χώρου παιχνιδιού
- Παραπλάνηση αντιπάλου: Ο παίκτης που διατηρεί τον έλεγχο της μπάλας διανύει τα απαιτούμενα μέτρα με σκοπό να τραβήξει πάνω του αντιπάλους αχρηστεύοντας τους στη συνέχεια με μεταβίβαση ή ντρίμπλα
- Τριγωνικό Παιχνίδι: Παιχνίδι µε συμμετοχή 3-4 παικτών, όπου περιφερειακοί παίκτες προσφέρουν βοήθεια στον κάτοχο της µπάλας.
Συμπέρασμα
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο γραπτός λόγος αδυνατεί να μεταδώσει στο απόλυτο εντυπώσεις και συναισθήματα που αποδεδειγμένα μόνο ο βασιλιάς των σπορ έχει το προνόμιο να προσφέρει στους πιστούς του φίλους ανά τον πλανήτη. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση δίκαια συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία αφού θα μείνει αναμφίβολα στην ιστορία ως μία από τις κλασικότερες μονομαχίες στην ιστορία των clasico λόγω του εκκωφαντικού τρόπου με τον οποίο επιβλήθηκαν οι φιλοξενούμενοι. Η ποδοσφαιρική μηχανή που έχει δημιουργήσει ο Γκουαρδιόλα κατέστησε σαφές πως δεν είναι δυνατό να την περιορίσεις εγκλωβίζοντας επιλεκτικά το εγκεφαλικό passing game στο οποίο επιδίδεται ή να αναλωθείς αποκλειστικά σε πετυχημένα ατομικά μαρκαρίσματα τα οποία και απουσίαζαν στην συγκεκριμένη περίπτωση. Πολύ περισσότερο απαιτείται συνεχής αλληλοκάλυψη και συνοχή των γραμμών με υπερπροσπάθεια των ποδοσφαιριστών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του αγωνιστικού χώρου επιδεικνύοντας συμπαγέστατη αμυντική λειτουργία και τακτική νοημοσύνη αντίστοιχη της αυτόνομης ποδοσφαιρικής οντότητας των Καταλανών.
πηγή: overlap.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου