Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συνολικά 53 και έπεται συνέχεια!!

ΝΑ χαρώ τα καρντάσια. Ο περιφερειάρχης, ο ένας και μοναδικός Παναγιώτης Ψωμιάδης, έκπτωτος από το αξίωμά του. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.

Συνολικά 53 και έπεται συνέχεια
Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, γνωστός και με το ψευδώνυμο «φτερωτός γιατρός», ένα βήμα πριν από την προφυλάκιση. Και ξαφνικά γίνεται το μπαμ με τις συλλήψεις για τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις.
Συνολικά 53 τον αριθμό και έπεται συνέχεια. Δεν έχουνε κρατητήρια στη γενική ασφάλεια για να τους κοιμήσουνε. Κι όχι δηλαδή ότι οι Αθηναίοι είναι καλύτερα κουμάσια (άσε που οι περισσότεροι από δαύτους είναι ετεροδημότες). Στη Θεσσαλονίκη, όμως, έχουνε πέσει τελευταία όλα μαζί. Κι έρχομαι, λοιπόν, καμιά 25αριά χρόνια πίσω. Στη δεκαετία του '80. Είχα γράψει τότε στον αποδυτηριάκια για τον Βενία τον Καρακωστάνογλου. Παράγοντα της Καλαμαριάς.
Οι ομάδες εκείνα τα χρόνια μόνο από τις εισπράξεις βγάζανε λεφτά. Ούτε τηλεοπτικά υπήρχαν ούτε χορηγοί για να σπάσεις τις επιταγές και να τις προεισπράξεις. Ούτε δάνεια μπορούσες να πάρεις από τις τράπεζες, όπως η ΑΕΚ με τη Μorgan Stanley. Μοναδική λύση οι τοκογλύφοι. Είχανε πάρει κάποια λεφτά, λοιπόν, στην Καλαμαριά, δεν είχανε να τα δώσουνε πίσω κι όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις προέκυψαν έκτακτα μέτρα. Ο Βενίας απήχθει και μεταφέρθηκε σε εξοχικό μέρος.
Τον βάλανε να αγκαλιάσει ένα δέντρο, του φορέσανε χειροπέδες και την άλλη μέρα του φέρανε ένα τηλέφωνο με μπαλαντέζα μπας και βρεθεί λύση. Δεν υπήρχανε τότε κινητά. Ο Βενίας, λοιπόν, παίρνει τον Κωτίδη που ήντουσαν μαζί στην Καλαμαριά: «Μιχάλη, δεν είμαι καλά. Πρέπει να βρεις τα λεφτά». Δεν προλαβαίνει να τελειώσει και ακούγονται κάτι γκάπα-γκούπα και διάφοροι άλλοι ήχοι.
Κι επανέρχεται ο Βενίας, σαφώς πιο συγκρατημένος και ψύχραιμος. «Εκανα λάθος, Μιχάλη. Δεν έχω απολύτως τίποτα. Εκείνα τα λεφτά κοίταξε να στείλεις». Και γράφανε μετά οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης για απαγωγή προέδρου. Τελικά τα λεφτά σταλθήκανε κι ο Βενίας αφέθηκε ελεύθερος και γύρισε στη βάση του, μπάνικος και ωραίος, χωρίς περαιτέρω συνέπειες.
Αυτά, λοιπόν, εδώ κι 25 χρόνια, στόμα με στόμα, πριν ακόμα η επιστήμη ανακαλύψει το περίφημο βαλιτσάκι που κάνει τις υποκλοπές η ΕΥΠ. Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν, μέχρι να λειτουργήσει το βαλιτσάκι, κανείς στη Θεσσαλονίκη δεν ήξερε τίποτα. Κατά τ' άλλα ουδεμία έκπληξις σχετικά με τη σύνθεση των συλληφθέντων:
Τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ, κομματάρχη του ΠΑΣΟΚ και δεξί χέρι του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Εφοριακούς, αστυνομικούς, τραπεζικούς. Τον υποψήφιο με το ΛΑΟΣ για αντιπεριφερειάρχη του Βελόπουλου. Τον Φερέτη εμείς οι Αθηναίοι τον ξέραμε σαν «Θεσσαλονικάρχη». Για πρώτο τραπέζι στα μπουζούκια Σαββάτο βράδυ μόνο ο Φερέτης μπορούσε να καθαρίσει για όποιον ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη. Και βέβαια σαν κατ' εξοχήν άνθρωπο της Εκκλησίας. Με απευθείας σύνδεση με το Πατριαρχείο. Εξ ου και η βράβευσή του από τον Ανθιμο.
Ο βίος και η πολιτεία ορισμένων ήταν γνωστά και δεδομένα
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης έχει ιδιαιτερότητες. Και για τον αριθμό των συλληφθέντων που έφτασαν μέχρι τώρα αισίως τους 53 αλλά και για την ποιότητά τους. Δεν μιλάμε για υπόκοσμο. Μιλάμε για το ανφάν γκατέ της πόλης. Επιχειρηματίες. Τραπεζικούς. Εφοριακούς. Πολιτσμάνους. Δικηγόρους. Κι έναν δημοσιογράφο. Επικεφαλής των ειδικών διώξεων του ΣΔΟΕ ήταν ο Παπαχατζής, που έχει τώρα στην πλάτη του πέντε κακουργήματα.
Προάχθηκε και πήρε αυτήν τη θέση μόλις έγινε υπουργός Οικονομικών ο Βενιζέλος (φωτό). Πασοκάρα. Αλλη περίεργη σύμπτωση αυτή. Επί Βενιζέλου έγινε το μπέρδεμα με την Καπελέρη, επί Βενιζέλου βάλανε τις φωνές για παρεμβάσεις στο έργο τους οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς.
Ξεφύγαμε όμως. Λέγαμε για τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, με κορυφαία αυτή της τοκογλυφίας. Κι όταν υπάρχει τέτοιο εύρος δραστηριοτήτων που φτάνει μέχρι και την υπόθεση Βατοπεδίου λογικό είναι και το εύρος των εμπλεκόμενων.
Να χρειάζεται, δηλαδή, να είναι στο κόλπο και εφοριακοί και δικηγόροι και αστυνομικοί και τραπεζικοί. Μέχρι τη Δευτέρα τουλάχιστον που τους αποχιάσανε υπεράνω υποψίας. Αν και για να τα λέμε όλα κάποια πράγματα στη Θεσσαλονίκη ήταν γνωστά. Εδώ και χρόνια μάλιστα. Ο βίος και η πολιτεία ορισμένων ήταν γνωστά και δεδομένα. Δεν πέσανε από τα σύννεφα.
Η κατάσταση (σ.σ. στην ΑΕΚ) είναι δύσκολη, αλλά εύκολα αναστρέψιμη
-Σταύρος Αδαμίδης
Οι προσωπικές ευθύνες του καθενός, όμως, μένει ν' αποδειχθούν
ΓΙΑ τον Φερέτη η δικογραφία λέει ότι ψάρευε πελάτες, τους έστελνε στους τοκογλύφους κι έπαιρνε το ρεγάλο του. Μέχρι και στο καζίνο των Σκοπίων έφτανε η χάρη του. Μένει βέβαια όλα αυτά να αποδειχθούν. Και στα «στημένα» όλο το καλοκαίρι βγαίνανε διαρροές που στην πορεία δεν επιβεβαιώθηκαν. Το δεδομένο για τον Φερέτη εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα ήταν η καταστροφή του. Από τον τζόγο.
Χρώσταγε στη μισή Θεσσαλονίκη. Κι αν μπεις σ' αυτό το λούκι, δεν βγαίνεις με τίποτα. Κι επειδή οι έντεκα στους δέκα τζογαδόρους ψάχνουνε να βρούνε δανεικά, όλα είναι πιθανά. Και μένουνε βέβαια όπως είπαμε ν' αποδειχθούν. Το τι αναλογεί στον καθέναν για την πάρτη του και τι μερίδιο ευθύνης του ανήκει.
Για τα «στημένα» έχουν παραπεμφθεί 68, αλλά εδώ κι εφτά μήνες δεν μπορούν να βρεθούν στοιχεία εις βάρος τους. Σαφώς και το τεράστιο κύκλωμα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν δεδομένο και υπαρκτό. Οι προσωπικές ευθύνες του καθενός όμως μένει ν' αποδειχθούν. Οχι από την αστυνομία. Από τη Δικαιοσύνη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή όλες αυτές οι απεργίες στην ΕΡΤ γίνονται για να επιστρέψει (μεταξύ των άλλων) η Μπήλιω Τσουκαλά;
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: