Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

To ρίσκο που τελικά αποδίδει!!

ν στο ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής σεζόν, θέλαμε να ποντάρουμε στον παίκτη που θα κόντραρε τον Τσάβι στις περισσότερες εύστοχες πάσες, ίσως σκεφτόμασταν τον Τσάμπι Αλόνσο, τον Γιάγια Τουρέ ή τον Σκοτ Πάρκερ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

To ρίσκο που τελικά αποδίδει
Ελάχιστοι, αν όχι κανείς, θα πόνταραν στον Λίον Μπρίτον, τον μέσο της Σουόνσι, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερο ποσοστό εύστοχων πασών από τον άσο της Μπαρτσελόνα.
Τα φώτα στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι λογικό να πέφτουν στα μεγάλα ονόματα. Στην Πρέμιερ της Αγγλίας όμως, υπάρχει μία ομάδα, η οποία έχει κλέψει την παράσταση, κοντράροντας ακόμη και την Μπαρτσελόνα!
Ψάχνοντας τα στοιχεία για να γράψω για τη Σουόνσι, στο www.england365.gr πραγματικά εντυπωσιάστηκα βλέποντας ότι οι «κύκνοι» έχουν δύο ποδοσφαιριστές στη 10άδα με τους πιο εύστοχους παίκτες στις πάσες.
Ο λαός λέει ότι «άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας» αλλά το επίπεδο δυσκολίας μεταβάλλεται όταν μια ομάδα έχει να αντιμετωπίσει τον Τσάβι και όταν έχει απέναντί της τον Μπρίτον.
Οι αριθμοί –που σε αρκετές περιπτώσεις δεν λένε την αλήθεια– δείχνουν ότι η Σουόνσι είναι η 6η ομάδα σε εύστοχες πάσες πίσω από μεγαθήρια όπως οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι αλλά πάνω από ομάδες όπως η Μίλαν, η Αρσεναλ, η Τότεναμ και η Ρόμα.
Το καλό passing game έχει πολλές πτυχές στον αγωνιστικό χώρο. Είτε το χρησιμοποιείς για να επιτεθείς και να πνίξεις τον αντίπαλο είτε για να αμυνθείς σωστά και να περιορίσεις τους κινδύνους, το αποτέλεσμα είναι συνήθως το ίδιο.
Στην πρώτη κατηγορία μπορεί να ανήκει η Μπαρτσελόνα όμως στη δεύτερη η Σουόνσι έρχεται να αποδείξει ότι υπάρχουν αρκετοί δρόμοι για να διεκδικήσει μια ομάδα τον στόχο της, ακόμη και όταν αυτός είναι η παραμονή στην κατηγορία.
Η Σουόνσι προτίμησε αντί να παίξει καταστροφικό ποδόσφαιρο στη φετινή σεζόν, να παίξει μπάλα. Οχι να προσφέρει το θεαματικό παιχνίδι της Μπλάκπουλ πέρυσι, το οποίο τελικά δεν κατάφερε και να τη σώσει, αλλά να αγωνιστεί με ένα στυλ, το οποίο της επιτρέπει να νικά την Αρσεναλ, να μη χάνει από την Τότεναμ και τη Λίβερπουλ και να πέφτει στο καναβάτσο μόνο από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Λίμπερτι».
Στην τελευταία νίκη επί της Αρσεναλ, η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς είχε κατοχή μπάλας 61,5%. Κατάφερε να νικήσει μια ομάδα, η οποία ήταν από τις πρώτες στην Αγγλία που επιχείρησαν να παίξουν με passing game και όχι με γιόμες. Η επιτυχία της στον τρόπο με τον οποίο κατέκτησε τη νίκη, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία επειδή είναι η Σουόνσι, μια νεοφώτιστη ομάδα χωρίς σπουδαία αστέρια και όχι η Τσέλσι ή η Γιουνάιτεντ.
Μπορεί ο Ρότζερς να είναι αυτός που πιστώνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό το ρίσκο, το οποίο τελικά αποδίδει, όμως όπως αναφέρουν και οι Αγγλοι ο Πάουλο Σόουζα ήταν αυτός που πριν από 1,5 χρόνο προσπαθούσε να πείσει καθημερινά στις προπονήσεις τους παίκτες της Σουόνσι να μην απομακρύνουν την μπάλα όπως όπως, αλλά να την κυκλοφορούν και να αναγκάζουν τον αντίπαλο να τρέχει!
Η ιστορία της Σουόνσι δείχνει ότι θα έχει και αίσιο τέλος σε αντίθεση με αυτή της Μπλάκπουλ, η οποία επιχείρησε άναρχα και με φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο να πετύχει τους στόχους της.
Το καλομαγειρεμένο φαγητό από τα χέρια της γιαγιάς μπορεί να μην έχει τα πέντε αστέρια Μισελέν και τη σφραγίδα του Τζέιμι Ολιβερ ή του Δημήτρη Σκαρμούτσου, αλλά κανείς ποτέ δεν μπορεί να παραβλέψει το πόσο εύγευστο είναι!
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: