Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Γιατί βαδίζουμε σε μετωπική σύγκρουση των "αιωνίων"

Σκληραίνει τη στάση του ο Βαγγέλης Μαρινάκης έναντι και του υπουργείου Πολιτισμού. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης.
Γιατί βαδίζουμε σε μετωπική σύγκρουση των "αιωνίων"
Οσο φτάνουμε στις τελευταίες αγωνιστικές θα εντείνεται η κόντρα των «αιωνίων», όπως είχε προβλέψει η στήλη από τον Δεκέμβριο, όταν εντοπίσαμε τη μεγάλη κρίση στη διαιτησία. Προχθές, στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας, αναδείχθηκε η αντιπαράθεση με τον πλέον ακραίο τρόπο, μέσα από τους χαρακτηρισμούς του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Δημήτρη Γόντικα και τη σχετική ανταπόδοση.
Δεν θα μείνουμε στην εντυπωσιοθηρία, αλλά θα επιχειρήσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, καθώς ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη αυτή η λεκτική μάχη. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, με την παρουσία του στη συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής, επιχείρησε να κάνει επίδειξη ισχύος και πέτυχε την έκδοση ανακοίνωσης για την καταδίκη των δηλώσεων του προέδρου του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε μιλήσει για θυγατρικές ομάδες που κάνουν φιλικά ματς.
Με αυτόν τον τρόπο ο κύριος Μαρινάκης επιβεβαίωσε τη στήριξη που έχει από την πλειοψηφία των ομάδων της Σούπερ Λίγκας και θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα δύναμης, μετά την αποπομπή Βασάρα από τη θέση του υπεύθυνου ορισμού διαιτητών της ΚΕΔ. Είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση των «αιωνίων» θα κορυφωθεί μέσα στον Φλεβάρη, με επίκεντρο το ντέρμπι του Μαρτίου, καθώς και οι δύο θέλουν διακαώς τον τίτλο.
Μια ακόμη κίνηση τακτικής, η οποία βοηθάει και τις δύο ομάδες ώστε να επισκιάζουν τα πραγματικά τους προβλήματα (αγωνιστικό, μετεγγραφές και οικονομικές δυσχέρειες), ήταν η στάση της Σούπερ Λίγκας απέναντι στον ΟΠΑΠ. Εδωσε προθεσμία μέχρι μεθαύριο στον μοναδικό χορηγό της, θεωρώντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην επικείμενη συμφωνία, η οποία ούτως ή άλλως θα είναι ουσιαστικά «κουρεμένη».
Ο ΟΠΑΠ, επικαλούμενος τα ζητήματα αναξιοπιστίας που ανέκυψαν τον Ιούνιο του 2011 με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, αρνείται να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Σούπερ Λίγκα με τα ίδια οικονομικά δεδομένα. Θεωρεί ότι ένα «κούρεμα» της τάξεως του 55% θα ήταν και εύλογο και δίκαιο. Παράλληλα, επιμένει στις ρήτρες βίας και επιχειρεί να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες στη σχετική σύμβαση.
Η αντίδραση της διοργανώτριας αρχής του επαγγελματικού πρωταθλήματος ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στη διαδικασία της συμφωνίας, καθώς ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει. Θεωρεί ότι η ανοχή της πολιτείας προς το ποδόσφαιρο εξαντλήθηκε, το παραγόμενο προϊόν δεν έχει ανταποδοτικά οφέλη για τον ΟΠΑΠ και σε κάθε περίπτωση οι ποδοσφαιροπαράγοντες οφείλουν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους.
Ετσι, εκτός από τη μετωπική σύγκρουση των «αιωνίων», έχουμε και μια μετωπική αντιπαράθεση της Σούπερ Λίγκας με την κυβέρνηση, την οποία φαίνεται να οδηγεί στα άκρα η στάση του Ολυμπιακού. Το αν αποδώσει καρπούς για τις ομάδες είναι κάτι που θα φανεί τον επόμενο μήνα. Σίγουρα όμως θα βλάψει την ηρεμία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: