Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Μορατόριουμ εδώ και τώρα!!

Αν δεν συμφωνήσουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να αποκλιμακώσουν την ένταση, θα γίνουμε ...Αίγυπτος. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης.
Μορατόριουμ εδώ και τώρα!
Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε είναι το πλέον κρίσιμο για το κυνήγι του τίτλου στη Σούπερ Λίγκα. Ο Παναθηναϊκός θα δοκιμαστεί στη Λεβαδειά γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε απώλεια θα του κοστίσει, ενώ ο Ολυμπιακός έχει πολλά περισσότερα να χάσει στη Τούμπα, καθώς ήδη βρίσκεται 5 βαθμούς πίσω από τον «αιώνιο» αντιπαλό του.
Εχουμε γράψει στο παρελθόν ότι η ένταση μεταξύ των δυο μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων θα κλιμακώνεται όσο φτάνουμε στο τέλος του πρωταθλήματος. Ηδη μπήκαμε σε μια ατέρμονη συζήτηση για τους διαιτητές που θα διευθύνουν τα ματς, καθώς όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή στον «άρχοντα» του αγώνα. Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα είναι σχεδόν αδύνατο ένας διαιτητής να μην επηρεαστεί.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι διαψευστήκαμε όταν ο Βασάρας είχε ορίσει τον Γιάχο στο ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού.Ο Χιώτης διαιτητής που ζει και εργάζεται στην Αθήνα (;) μας είχε ξαφνιάσει ευχάριστα με τα πολύ καλά σφυρίγματά του σε εκείνο το ντέρμπι. Κάτω από αυτό το πρίσμα ο Δούρος τον επέλεξε για το ματς της Τούμπας, παίρνοντας ταυτόχρονα ένα ρίσκο να μη χρησιμοποιήσει τον κατά τεκμήριο καλύτερο Ελληνα διαιτητή Τάσο Κάκο.Ο Κερκυραίος ρέφερι διηύθυνε τον αγώνα Ολυμπιακού - Εργοτέλη και δεν είχε δικαίωμα να παίξει σε δεύτερο συνεχόμενο αγώνα των Ερυθρολεύκων. Ενδεχομένως ο Δούρος να τον επέλεξε για το ματς αυτό ακριβώς για να τον αποφύγει στον αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός.
Οι πιέσεις εντείνονται και προς την ΚΕΔ για τους ορισμούς των διαιτητών. Για να πάψει να υφίσταται αυτό το περιβάλλον, εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Οι διοικήσεις τους να δείξουν υπευθυνότητα, να κάνουν μια συμφωνία κυρίων και να αντιστρέψουν το κλίμα, το οποίο φόβισε ακόμα και τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο («είναι θέμα χρόνου να γίνουμε Αίγυπτος»).
Είναι κάτι που το λέμε από το καλοκαίρι, αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των στημένων αγώνων. Αν δεν συμφωνήσουν οι παράγοντες των ομάδων στην αυτονόητη εκεχειρία, τότε θα θρηνήσουμε νεκρούς.
Μόνο ευχή μπορούμε να κάνουμε για τον αυριανό αγώνα της Τούμπας, καθώς είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν εστίες έντασης, ακόμα και με βάση τα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Οικονομική κρίση, ανεργία, περιθώριο και κακό οικογενειακό περιβάλλον μπορούν εύκολα να οδηγήσουν νέους ανθρώπους σε ακραίες ενέργειες. Το φιτίλι της κοινωνικής έκρηξης ήδη σιγοκαίει στα γήπεδα και ένα ντέρμπι παραδοσιακών αντιπάλων είναι ότι πρέπει για να πυροδοτηθεί. Πόσο μάλλον που η κρισιμότητα του αγώνα και η ανάγκη των βαθμών δημιουργούν συγκεκριμένες συνθήκες κλιμάκωσης της έντασης.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: