Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η λύση, αν δεν έρθουν οι Αραβες

Μπορεί να 'ρθουν οι Αραβες του Τσάκα και να βάλουν 15, 40, 200 εκατομμύρια ευρώ. Το πιθανότερο όμως είναι να μην έρθει κανένας και τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Η λύση, αν δεν έρθουν οι Αραβες
Ο ΠΑΟ έχει ραντεβού με την πειθαρχική της UEFA τον Μάρτιο -τα περιθώρια στενεύουν. Οσοι Ροναλντίνιοι και πριγκίπισσες ήρθανε, ήρθανε.
Φρόνημα
Η ΠΑΕ δεν κάνει σαφές –ίσως για να μην καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα της ομάδας που παλεύει για τον τίτλο– ότι ο ΠΑΟ τον Μάρτιο δεν θα πάει στην UEFA για ενημέρωση, αλλά για να περάσει από πειθαρχική επιτροπή. Ο ΠΑΟ, όπως και η ΑΕΚ, όπως και ο ΠΑΟΚ που κλήθηκε πρώτος γιατί υπήρχε στο πρόγραμμα το ματς με την Ουντινέζε, έχει ήδη κατηγορίες και κινδυνεύει με τιμωρία. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμα κι αν προηγείται με 10 βαθμούς στο πρωτάθλημα δεν μπορεί να επικαλεστεί την επικείμενη κατάκτηση του τίτλου για να διαβεβαιώσει την UEFA ότι θα βρει μελλοντικά χρήματα. Η UEFA τον απειλεί με κυρώσεις για τα χρέη που προέκυψαν, γιατί δεν έγιναν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δεν θα εξετάσει γενικά ποια μπορεί να είναι μελλοντικά η θέση του. Ο ΠΑΟ πρέπει να πάει στην πειθαρχική χωρίς χρέη, αλλιώς κινδυνεύει να μην παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ ακόμα κι αν κατακτήσει το πρωτάθλημα. Κι ο χρόνος που έχει μπροστά του είναι λίγος.
Πόσα
Πόσα χρήματα χρειάζονται άμεσα; Η ΠΑΕ δεν το λέει -πιθανότατα για να μη δημιουργήσει πανικούς. Σίγουρα ωστόσο οι εκτιμήσεις για «ανάγκη 4-5 εκατ. ευρώ» έχουν γίνει στο πόδι: είναι ίδιες με αυτές που έκανε ο ΠΑΟΚ πριν πάνε οι άνθρωποί του στη Νιόν. Το πιθανότερο είναι ότι στον ΠΑΟ χρειάζονται όλα τα 15 εκατ. ευρώ τα οποία υποτίθεται ότι θα έβαζαν οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες. Μακάρι να κάνω λάθος.
Θέμα
Ο Τζίγκερ κρύφτηκε πίσω από το θέμα των Αράβων για μήνες: ο ΠΑΟ παραμένει κατά 56% δικός του και, αν δεν συνεργαστεί με τους υπόλοιπους μετόχους, η ευθύνη για ό,τι θα συμβεί δεν είναι κανενός άλλου. Οσο τα περιθώρια στενεύουν, θα γίνεται φανερό αυτό που από τον Οκτώβριο γράφω: η μόνη πρόταση που έχει μπει στο τραπέζι και η οποία μπορεί να βοηθήσει την ομάδα (εγγυώμενη και την αγωνιστική της σταθερότητα μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος) είναι αυτή του Ανδρέα Βγενόπουλου, δηλαδή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμή μετοχής στα 0.33 ευρώ και ανάληψη του συνόλου των ευθυνών της υπόθεσης του Βοτανικού από τον Τζίγκερ. Αυτά ακριβώς αναφέρει ως λύση στην επιστολή που πρόσφατα έστειλε στον Γόντικα και το περιεχόμενο της οποίας δεν κυκλοφόρησε. Αν είναι αλλιώς το πράγμα, ας με διαψεύσουν.
Τιμή
Το γιατί ο «Βγενό» θέλει τιμή μετοχής στο 0.33 ευρώ είναι νομίζω κατανοητό: μόνο αγοράζοντας μετοχές σε πολύ χαμηλό κόστος μπορεί κάποιος να βάλει χρήματα στην ΠΑΕ –τα χρήματά του θα πιάσουν τόπο, γιατί θα αντιστοιχούν σε ένα σοβαρό μετοχικό μερίδιο. Το 2009, στην τούρλα της στιγμής, οι τότε νέοι μέτοχοι έβαλαν 35 εκατ. ευρώ (και βάλε) και πήραν μόλις το 34% της ΠΑΕ: αυτό το λάθος δεν θα ξαναγίνει. Αν ρωτάτε γιατί κάποιος να αγοράσει μετοχές αντί να πάρει το 56%  που ο Τζίγκερ χαρίζει, η απάντηση είναι απλή: όποιος αγοράζει στην παρούσα φάση μπορεί να επιβάλει όρους, όποιος πάει να πάρει το μερίδιο του Τζίγκερ το παίρνει με τους όρους του, δηλαδή χρεώνεται και τις συμφωνίες της ΓΗΠΕΛ και τα κόστη της Παιανίας και τους ανθρώπους του και όλα. Ο σκοπός είναι να μειωθεί σταδιακά το μερίδιο του Βαρδινογιάννη και κάποια στιγμή αυτός να μην παίζει κανένα ρόλο –αλλά για να συμβεί αυτή η απεμπλοκή (που και ο ίδιος λέει πως θέλει), πρέπει να δεχτεί τους όρους των άλλων. Αλλιώς ή θα βάλει τα 15 εκατ. ευρώ ο ίδιος ή ο ΠΑΟ θα του σκάσει στα χέρια: άλλη λύση δεν υπάρχει.
Κέντρο
Και κάτι τελευταίο. Οταν ο Φερέιρα νοσηλεύτηκε στο «Ιατρικό Κέντρο», ο «Βγενό», που είναι μεγάλος θαυμαστής και υποστηρικτής του, τον επισκέφτηκε χωρίς να το μάθει κανείς. Ο κόουτς τον ρώτησε τι θα γίνει και ο Βγενό τον καθησύχασε, λέγοντας ότι «ίσως οι μέτοχοι να χρειαστεί να  τσακωθούν, αλλά μια λύση θα βρεθεί». Ας τσακωθούν, αλλά όσο γίνεται γρηγορότερα…
Ζώα
Mου γράφει ο Δημήτρης Βεργίνης από τη Θεσσαλονίκη μετά τα αιματηρά γεγονότα στην Αίγυπτο:
«Ζωα. Αυτό είμαστε. Δεν ξεφύγαμε ποτέ απ' τον κόσμο των ενστίκτων. Των γενετήσιων ενστίκτων: του σεξ με όποιο κόστος και της αρχηγικής επιβολής στον κατουρημένο μας χώρο. Ακόμα χειρότερα: ζώα με μυαλό. Λειτουργούμε βάσει σχεδίου πάνω σε πράξεις που απλά πρέπει να γίνουν. Ακολουθούμε χωρίς κρίση την αγέλη, αλλά μόλις κυκλώσουμε το θύμα, τότε με κρίση το στέλνουμε στον θάνατο. Μας ζαλίσαν εδώ και κάτι αιώνες με λέξεις όπως"πολιτισμός", "ανωτερότητα του είδους μας", "λογική", "έλεγχος των παρορμήσεων"... Μας περιορίζουν με νόμους και τακτ, κοινωνίες και αξιοπρέπεια. Και πίσω απ' αυτά τα παραπετάσματα ζούμε. Αλλά, στο τέλος, κάτι μέρες σαν τη χθεσινή στην Αίγυπτο, μια χαραμάδα μένει ανοιχτή. Κάποιος θεματοφύλακας του "καλώς συμβιώνειν" είναι απρόσεχτος και τότε όλοι οι "άγριοι φίλοι" των παλιών εποχών έρχονται στην επιφάνεια, ξαναβγαίνουν στο φως. Τότε παίρνουμε λοστούς, παίρνουμε πέτρες, τσεκούρια, μαχαίρια, κρυβόμαστε στην ανωνυμία και χτυπάμε τυφλά. Τότε ξαναγινόμαστε ζώα άρρωστα. Τότε μυρίζουμε το αίμα και τρέχουμε σ' αυτό. Θέλουμε να σκοτώσουμε. Και το κάνουμε με μίσος. Με μένος. Για εκδίκηση που μας φόρεσαν τον μανδύα του ανθρώπου. Το κάνουμε για την ηδονή. Για την απόλαυση. Και αυτό είναι εν τέλει -ευτυχώς- αυτό είναι που μας ξεχωρίζει απ' τα δύσμοιρα, άβουλα, άλογα, υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη μας. Η απόλαυση, η χαρά όταν αγελαία αφαιρούμε μια ζωή, όταν αναίτια ποδοπατάμε, λιώνουμε, εξοντώνουμε. Γιατί εκείνα -οι λύκοι, τα λιοντάρια, οι τίγρεις- σκοτώνουν για να ζήσουν, για να προστατευτούν, για να τραφούν... Οχι για την πλάκα τους, όχι για το ξεχαρμάνιασμά τους.... Γαμώτο. Ζώα. Ούτε καν τέτοια δεν αξίζουμε να είμαστε»!
Δεν το 'χα διαβάσει
➜Με επέπληξε ο κ. Μιχάλης Τροχανάς γιατί δεν γνώριζα από πού εμπνεύστηκε το όνομα της κίνησης «Θεμέλιο 21». Το όνομα το βρήκε στο βιβλίο «ΑΕΚ» του «Ενωσίτη» δικηγόρου Σωτήρη Ι. Νόταρη, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑΛΑΥΡΙΑ το 2008 με πρόλογο του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Εκεί, στη σελ. 73, αναφέρεται ότι «μια από τις τελευταίες βραδιές του Μάη 1924 (…) μέσα από την αντάρα, τον χαμό και τη συμφορά, βλέπεις να ξεπετάγεται το πρώτο ΘΕΜΕΛΙΟ της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως…». Αν είχα διαβάσει τη μελέτη του θα το γνώριζα, αλλά είμαι σαν τον Χρυσοχοΐδη κι εγώ.…
Πηγή: Sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: