Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η Τούμπα βγάζει πρωταθλητή!!

Η στρατηγική Μαρινάκη – Βαλβέρδε για την κατάκτηση της νίκης και η απάντηση του Μπόλονι. Διαβάστε την... προανάλυση του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.
Η Τούμπα βγάζει πρωταθλητή!
Το πρωτάθλημα δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος. Τεστάρεται η αντοχή των ομάδων στο χρόνο και όχι οι αγωνιστικές εξάρσεις. Ορισμένες «στροφές» είναι, ωστόσο, σημαντικές για τον καθορισμό του τελικού νικητή. Η αναμέτρηση στην Τούμπα θα αποτελέσει τη «μητέρα των μαχών» και αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Είναι, επομένως, λογικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση του παιχνιδιού τόσο από τους γηπεδούχους όσο και από τους φιλοξενούμενους. Το overlap.gr θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει τις κινήσεις των προπονητών και της διοίκησης του Ολυμπιακού ενόψει μίας αναμέτρησης «χωρίς αύριο».
«Σβηστά φώτα» πριν την αναμέτρηση
Το επικοινωνιακό τμήμα του Ολυμπιακού επέλεξε να μην «πολώσει» το κλίμα πριν το ντέρμπι, ώστε να μειώσει τον φανατισμό του κοινού που θα παρακολουθήσει το παιχνίδι. Η ιστορία έχει αποδείξει πως η συντονισμένη προπαγάνδα πριν τα παιχνίδια ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός «ντοπάρει» τους οπαδούς του δικέφαλου, προωθεί την «αφόρητη πίεση» της κερκίδας, οδηγεί σε βίαιες αντιδράσεις και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ερυθρόλευκων. Αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζουν οι ποδοσφαιριστές μειωμένη απόδοση, απόσπαση προσοχής από το τακτικό πλάνο του προπονητή, έλλειψη συγκέντρωσης και ψυχικό αποπροσανατολισμό. Αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει ο Μαρινάκης, επιδιώκοντας να «σβήσει τους προβολείς» καθώς πιστεύει ότι η ομάδα του διαθέτει μεγαλύτερη αγωνιστική ποιότητα από τον αντίπαλο και έχει τη δυνατότητα να τον κερδίσει μία «καθαρή ποδοσφαιρική μάχη». Επομένως, πάσης φύσεως εξωαγωνιστικό αίτιο που ενδέχεται να επηρεάσει την αναμέτρηση δεν είναι προς όφελος του Ολυμπιακού.
«Υψηλές στροφές» στις προπονήσεις
Ο Βαλβέρδε γνωρίζει τη σημασία της κυριακάτικης αναμέτρησης και προσπαθεί να «ντοπάρει» ψυχολογικά τους παίκτες του. Δεδομένου ότι διαθέτει «πλήρες roster» χωρίς απουσίες, δίνει έντονο ρυθμό στις προπονήσεις και προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό για την κατάρτιση της 11άδας. Ως αποτέλεσμα, θα παρατάξει ετοιμοπόλεμους ποδοσφαιριστές με αυξημένο κίνητρο και διάθεση να κερδίσουν τις προσωπικές μονομαχίες και να αποδώσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Τέλος, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τακτική και την «υπομονή» καθώς γνωρίζει ότι οι αντίπαλοι ενδέχεται να παρουσιάσουν σημάδια κόπωσης λόγω του μέσου όρου ηλικίας, της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων και του βεβαρημένου αγωνιστικού τους προγράμματος.
«Πίεση ψηλά» και έμφαση στην ανάπτυξη από αριστερά
Το μυρμήγκι γνωρίζει ότι ο ΠΑΟΚ θα παρουσιάσει ευάλωτη αμυντική γραμμή, δεδομένης της απουσίας των Ετό-Σνάουτσνερ, της ανετοιμότητας του Τσιρίλο και της απειρίας των Γλύκου-Κατσικά-Σταφυλίδη. Ως εκ τούτου, αναμένεται να δώσει εντολή για πίεση των επιθετικών του ώστε να «κρατήσουν πίσω» τον δικέφαλο και να οδηγήσουν τους αμυντικούς σε λάθη που θα προσφέρουν την ευκαιρία επίτευξης γκολ.
Δεδομένου ότι ο δικέφαλος διαθέτει συμπαγές κεντρικό άξονα με έμπειρους σκληροτράχηλους ποδοσφαιριστές, ο Ολυμπιακός αναμένεται να «απλώσει το παιχνίδι» και να εστιάσει στην ανάπτυξη «με τη μπάλα κάτω» από τις πτέρυγες. Η επικείμενη χρησιμοποίηση του 21χρονου rookie Αποστολόπουλου στο δεξί άκρο της άμυνας δίνει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για «ιδιαίτερο φόρτωμα» της αριστερής πτέρυγας με στόχο τη δημιουργία «ρηγμάτων» λόγω της δυσανάλογης τακτικής παιδείας, εμπειρίας και ποδοσφαιρικής ποιότητας.
Τέλος, ο Βαλβέρδε θα προσπαθήσει να «βγάλει από το παιχνίδι» το βαρόμετρο του δικέφαλου. Τον φυσικό του ηγέτη, τον Πάμπλο Γκαρσία. Αυτό θα επιτευχθεί με δύο τρόπους: την πίεση που θα τον καταστήσει «αγωνιστικά ανενεργό» και τον εκνευρισμό που ενδέχεται να τον οδηγήσει σε ακραίες αψυχολόγητες αντιδράσεις που θα του «κοστίσουν».
Οι «άσσοι στο μανίκι» του Μπόλονι
Ο Ρουμάνος τεχνικός θα επιδιώξει να καλύψει τα «κενά» της ομάδας του μέσω της ομαδικής λειτουργίας και των αλληλοκαλύψεων. Θα προσπαθήσει να «ρίξει το tempo» της αναμέτρησης, να «κρατήσει μπάλα» στο κέντρο και να «ροκανίσει» το χρόνο ώστε να μεταφέρει την πίεση στην πλευρά του Ολυμπιακού. Αναμένεται, τέλος, να δώσει ειδική εντολή στον Σαλπιγγίδη να συμμετέχει ενεργά στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας «ντουμπλάροντας» τον Αποστολόπουλο. Τέλος, θα παρατάξει οπισθοχωρημένη διάταξη με έμφαση στη συνοχή μεταξύ των γραμμών και την «καταστροφή» του παιχνιδιού του αντιπάλου.
Ο βαθμός ανταπόκρισης του Σάλπι στον πολυσύνθετο ρόλο που θα του αποδόσει ο Μπόλονι θα καθορίσει την εξέλιξη του παιχνιδιού
Ο βαθμός ανταπόκρισης του Σάλπι στον πολυσύνθετο ρόλο που θα του αποδόσει ο Μπόλονι θα καθορίσει την εξέλιξη του παιχνιδιού
Ο Μπόλονι γνωρίζει ότι αποκλειστικός στόχος των πρωταθλητών είναι η επίτευξη της νίκης, επομένως θα προσπαθήσει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο το μηδέν στην άμυνα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το σταδιακό «ανέβασμα των γραμμών» από τον Βαλβέρδε προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στα «καρέ» του δικέφαλου. Εκεί ακριβώς ποντάρει ο Ρουμάνος, καθώς γνωρίζει πως οι επιτελικοί του διαθέτουν ταχύτητα και ικανότητα στο «παιχνίδι αντεπιθέσεων». Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, θα εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης τέρματος με «κόντρα στον ελεύθερο χώρο».
Σχόλιο: Ο Μπόλονι σχεδιάζει να «παρασύρει» τον Ολυμπιακό σε επιθετικό παιχνίδι, γεγονός που θα επιτρέψει στους ποιοτικούς αμυντικούς χαφ να τροφοδοτήσουν με «μακρινή μεταβίβαση» τους ταχείς εξτρέμ οι οποίοι θα «κλέψουν» το παιχνίδι λόγω του ταλέντου που διαθέτουν «στον κενό χώρο».
Συμπέρασμα
Ο Ολυμπιακός διαθέτει πληρέστερο και ποιοτικότερο roster από τον δικέφαλο, καθώς και αυξημένο βαθμό ετοιμότητας κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν πως οι πρωταθλητές διαθέτουν μεγαλύτερο κίνητρο και αντιμετωπίζουν τον ΠΑΟΚ ως «ρυθμιστή τίτλου». Ο Μπόλονι γνωρίζει ότι η ομάδα του θα «αναρριχηθεί βαθμολογικά» με ενδεχόμενη νίκη, ενώ θα αποκτήσει εξαιρετική ψυχολογία ενόψει της δύσκολης συνέχειας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επομένως, οι γηπεδούχοι θα αντιμετωπίσουν το παιχνίδι σαν «τελικό» και δε θα επιτρέψουν τον Ολυμπιακό να το «κλέψει» χωρίς να «ματώσει».
ΥΓ. Οι «στημένες φάσεις» αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας σε κάθε ντέρμπι. Λογικό είναι, λοιπόν, να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό τον τομέα από αμφότερους.
 πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: