Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Καλή επιλογή, αν ξέρεις τι παίρνεις, ο Πασιένσια!

Καλή επιλογή, αν ξέρεις τι παίρνεις, ο Πασιένσια
Στην πρώτη ανάγνωση, ο προπονητής που φαίνεται να επιλέγει ο Ολυμπιακός μοιάζει, σε βιογραφικό και προδιαγραφές, με εύστοχη επιλογή. Διαλέγει έναν συμβατό με τα δικά του αγωνιστικά χαρακτηριστικά προπονητή, έναν που μοιάζει, στην πρώτη ανάγνωση, έτοιμος να έρθει στον Πειραιά για να εξελίξει τη δουλειά που θα παραλάβει και όχι να την διαγράψει, να την ακυρώσει για να ξεκινήσει να στήνει μια νέα οικοδομή από την αρχή.
Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.

Οι Πορτογάλοι θεωρούν τον Ντομίνγκος Πασιένσια μια πολύ καλή επιλογή για μια σταθερή, νικήτρια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό. Ολες οι απορίες και οι αμφιβολίες τους σχετίζονται μόνο με την υπό πίεση αντίδραση του Πορτογάλου προπονητή, διότι αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο πάγκος, στον οποίο πηγαίνει να καθίσει, γράφει στην πλάτη την απαίτηση για τίτλους και επιτυχίες, όχι απλώς την προσμονή.

Στην περίοδό του στην Σπόρτινγκ, όταν είχε προβλήματα, τους έβλεπε όλους γύρω του σαν εχθρούς. Η Λισσαβόνα ξέχασε πολύ γρήγορα ότι το περασμένο καλοκαίρι είχαν αποκτηθεί 17 ποδοσφαιριστές και χρειαζόταν χρόνος για να γίνουν όλοι αυτοί μια ώριμη ομάδα. Τον κατηγόρησαν για περίεργες επιλογές, αλλά και για κακούς χειρισμούς στη σχέση με τους ποδοσφαιριστές. Ισως επειδή η καλή εκκίνηση στη σεζόν δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που είχαν οι οπαδοί και η διοίκηση της Σπόρτινγκ τον καιρό της πρόσληψης του πρώην τεχνικού της Μπράγκα.

Ο Ολυμπιακός διαπραγματεύεται με έναν πολύ φιλόδοξο προπονητή. Συζητά με έναν τεχνικό που φτιάχνει ομάδες με στερεή άμυνα, που περνούν σε πολύ σύντομο χρόνο και με μεγάλη αρμονία από τη φάση της άμυνας στη φάση της επίθεσης, έναν προπονητή τον οποίο η αγορά της Πορτογαλίας αντιλαμβάνεται ως το next best thing μετά τον Μουρίνιο, ειδικά μετά την αποτυχία του Βίλας Μπόας στην Τσέλσι.

Στη Σπόρτινγκ έδειξε αδυναμίες στη διαχείριση της πίεσης που έχει ένα top club. Και δεν είχε μεγάλη στήριξη από τη διοίκηση που τον είχε επιλέξει και ακριβοπληρώσει. Αν ξέρει, δηλαδή αν έχει προλάβει να τον ερευνήσει ώστε να καταλάβει τι ψωνίζει, ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί προδιαγραφές και περιβάλλον ευνοϊκό για επιτυχημένη δουλειά από έναν αποδεδειγμένα ικανό προπονητή της νέας γενιάς των Πορτογάλων. Ο Πασιένσια θα χρειαστεί, λένε όσοι τον έχουν παρατηρήσει στενά, να νιώσει ότι τον εμπιστεύονται και τον υποστηρίζουν, να μη νιώσει ότι πιέζεται ασφυκτικά ή ότι αμφισβητείται από αυτούς που τον επέλεξαν και αυτόν που τον πληρώνει. Διότι αν του συμβεί για δεύτερη σερί φορά νωρίς να νιώσει έντονη πίεση, δεν υπάρχει στο ιστορικό του εγγύηση ότι δεν θα λυγίσει.

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: