Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η μαύρη μέρα του Χέιζελ (video)

Στις 29 Μαΐου του 1985 λίγη ώρα πριν Λίβερπουλ και Γιουβέντους αναμετρηθούν για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο στάδιο «Χέιζελ» η γιορτή μετατρέπεται σε εφιάλτη.
Το ευχάριστο κλίμα που επικρατεί δεν προϊδεάζει με τίποτα για αυτό που θα ακολουθήσει. Περίπου μια ώρα πριν την έναρξη του αγώνα οι οπαδοί της Λίβερπουλ παραβιάζουν ένα διαχωριστικό και βρίσκονται στον χώρο που είναι οι οπαδοί της Γιουβέντους. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά τραγικό, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια θύρα που τελικά καταρρέει και παίρνει πολλούς από αυτούς μαζί της, 39 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίζονται.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως η Γιουβέντους με γκολ- πέναλτι του Πλατινί κερδίζει τον τίτλο. Αποτέλεσμα πιο μαύρης μέρας στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων ήταν η Λίβερπουλ να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για έξι χρόνια, ενώ απαγορεύτηκε για μια πενταετία να βγουν στην Ευρώπη οι υπόλοιποι σύλλογοι της Αγγλίας.

Γιουβέντους -Λίβερπουλ        1-0
Βρυξέλλες, «Χέιζελ»
Σκόρερ   : 58΄πεν. Πλατινί
Διαιτητής: Ντάινα (Ελβετία)
Θεατές   : 58.000

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Τραπατόνι): Τακόνι, Φαβέρο, Καμπρίνι, Μπρίο, Σιρέα, Μπονίνι, Πλατινί, Ταρντέλι, Μπριάσκι (84΄ Πραντέλι), Ρόσι (89΄ Βινιόλα), Μπόνιεκ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Φάγκαν): Γκρόμπελααρ, Νιλ, Μπέγκλιν, Λόρενσον (3΄ Γκιλέσπι), Χάνσεν, Νίκολ, Νταλγκλίς, Γουϊλαν, Γουόρκ, Ρας, Γουόλς (46΄ Τζόνστον)

Δεν υπάρχουν σχόλια: