Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Μας έκανε… σοφότερους ο «Ντούντα»

Μας έκανε… σοφότερους ο «Ντούντα»
«Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας μας για τα επόμενα δυο χρόνια».

Πόσο θα ήθελαν οι φίλοι των Πειραιωτών αυτή η ανακοίνωση να είχε βγει το καλοκαίρι… 2012, αλλά ήταν από το 2010.

Αντίθετα, ο «Σοφός» του ευρωπαϊκού μπάσκετ στις 15 Ιουνίου γνωστοποίησε πως αποχωρεί -ύστερα από δύο χρόνια- από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει τις μεγαλύτερες στιγμές της δεύτερης θητείας του «Ντούντα» στον Πειραιά.

Το δεύτερο πέρασμα του Ντούσαν Ίβκοβιτς από τον πάγκο του Ολυμπιακού διήρκησε δύο χρόνια, από το 2010 μέχρι το 2012, με το πρώτο να ήταν από το 1996 μέχρι το 1999. Όπως στην πρώτη του θητεία, έτσι και στη δεύτερη, ο «Ντούντα» οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στην κορυφή της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας.

Για την τρομερή ομάδα του Ολυμπιακού το 1997, με την οποία ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε το triple crown κατακτώντας τους δύο εγχώριους τίτλους (πρωτάθλημα και Κύπελλο) αλλά και την Ευρωλίγκα, έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις. Ομοίως και για το φετινό κατόρθωμα.

Ίβκοβιτς η επιστροφή

Τον Ιούλιο του 2010, η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε και επίσημα την πρόσληψη του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος επέστρεψε στον πάγκο της, ύστερα από 11 χρόνια. Οι ιδιοκτήτες της ομάδας, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, οι οποίοι πότε δεν έκρυψαν τη λατρεία τους για τον «Ντούντα», ήταν διατεθειμένοι να του προσφέρουν «γη και ύδωρ», προκειμένου να δουν την αγαπημένη τους ομάδα ξανά στην κορυφή.

Την πρώτη του χρονιά, στη δεύτερή του θητεία στον Ολυμπιακό, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στη δεύτερη συνεχή κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Στην Ευρωλίγκα, η Σιένα απέκλεισε τους «ερυθρόλευκους» στην προημιτελική φάση αφήνοντάς τους εκτός Final 4, ενώ και στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν κατάφεραν να εκθρονίσουν τον Παναθηναϊκό.

Η σεζόν 2011/12 δεν ξεκίνησε ιδανικά για τον Ολυμπιακό. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι εξέφρασαν την επιθυμία να αποχωρήσουν από τη διοίκηση της ΚΑΕ, ενώ είχε αποφασιστεί ήδη η σημαντική μείωση στο μπάτζετ της ομάδας, την ώρα που είχαν φύγει -για άλλες πολιτείες- αρκετά από τα αστέρια που υπήρχαν την προηγούμενη χρονιά.

Όμως, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ποτέ δεν τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που έκανε ήταν να προσηλωθεί στη δουλειά του και στο χτίσιμο του νέου Ολυμπιακού και το μόνο που ζήτησε, ήταν «πίστωση χρόνου», καθώς η ομάδα με τον πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, θα άρχισε να λειτουργεί καλύτερα από τα Χριστούγεννα και μετά, έτσι όπως εκείνος την είχε σχεδιάσει…

Στην πορεία, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει κάπως τα σχέδιά του, καθώς οι δύο από τους τρεις Αμερικανούς που είχε αποκτήσει το καλοκαίρι, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι Λούκας και Χάουαρντ αποχώρησαν και τη θέση τους πήραν οι Ντόρσεϊ και Λο. Ευτυχώς για τους «ερυθρόλευκους» οι δύο λανθασμένες επιλογές δεν τους κόστισαν, καθώς ήταν μέσα σε όλους τους, τους στόχους (πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας, Ευρωλίγκα).

Τον Μάρτιο, ο Ολυμπιακός διεκδικούσε την πρώτη κούπα της σεζόν στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό. Όμως, οι «ερυθρόλευκοι» δεν τα κατάφεραν, καθώς ηττήθηκαν από τον «αιώνιο αντίπαλο» Παναθηναϊκό και δεν κατέκτησαν το συγκεκριμένο τρόπαιο, ύστερα από δύο σερί χρόνια.

Οι περισσότεροι έδειξαν -για άλλη μία χρόνια- να μην πιστεύουν και πολύ στις δυνατότητες του συνόλου του Ντούσαν Ίβκοβιτς, το οποίο στο διάστημα εκείνο άρχισε να παίζει πολύ ωραίο και γρήγορο μπάσκετ.

Πάντως, ένας σίγουρα που δεν απογοητεύτηκε, ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, καθώς πίστευε πως μία μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός είναι «αναγκασμένη» να διεκδικήσει τους δύο εναπομείναντες στόχους, που ήταν το πρωτάθλημα Ελλάδας και η Ευρωλίγκα. Για τον πρώτο στόχο, η… μισή δουλειά έγινε με την εξασφάλιση της πρωτιάς στην κανονική διάρκεια, με αποτέλεσμα να έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα play offs.

Στην Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός στο TOP 16 είχε να περάσει τα εμπόδια των ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές και Γαλατασαράι, όπου τελικά τα κατάφερε κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Στην επόμενη φάση, θα αντιμετώπιζε τη Σιένα με μειονέκτημα έδρας, με το δρόμο για το Final 4 της Κωνσταντινούπολης να μην είναι… στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς ήταν ακόμη νωπή η μνήμη από τον οδυνηρό αποκλεισμό από την ομάδα της Ιταλίας, την προηγούμενη σεζόν. Όμως και εκεί, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν έχασε την πίστη του και κοουτσάροντας μαεστρικά το «δημιούργημά» του, εξασφάλισε την πρόκριση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Πρώτος αντίπαλος η Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός χωρίς να χάσει σε κανένα σημείο τον έλεγχο του παιχνιδιού, επικράτησε με το τελικό 68-64 και προκρίθηκε στον τελικό της Ευρωλίγκας, όπου θα αντιμετώπιζε το μεγαθήριο -και μεγάλο φαβορί- ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στον τελικό της 13ης Μαΐου, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε άλλη μία εξαιρετική διαχείριση του υλικού του και έστειλε τον Ολυμπιακό -για δεύτερη φορά στην ιστορία του- στην κορυφή της Ευρώπης, 15 χρόνια μετά την επιτυχία του 1997, όπου βρισκόταν τότε στον πάγκο του.

Ως έμπειρος προπονητής που είναι, ήξερε πως μετά το κατόρθωμα της Κωνσταντινούπολης, θα έπρεπε να πείσει τους παίκτες του πως είναι υποχρεωμένοι να κατακτήσουν και την κορυφή της Ελλάδας. Και το κατάφερε και αυτό. Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε και πρωταθλητής Ελλάδας επικρατώντας του Παναθηναϊκού με 3-2 νίκες στη σειρά των τελικών, κλείνοντας έτσι με τον ιδανικότερο τρόπο την πολύ πετυχημένη χρονιά.

Όμως, τον Ιούνιο του 2012, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς πήρε μία απόφαση, η οποία έγινε σεβαστή από όλους τους φίλους του Ολυμπιακού, παρά το γεγονός πως τους έβρισκε εκ διαμέτρου αντίθετους… Αποφάσισε να μην συνεχίσει στον πάγκο των Πειραιωτών, επικαλούμενους στους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ κόπωση και πως ήθελε να επικεντρωθεί στην εθνική ομάδα της Σερβίας…

«Στη σημερινή (15/6) μας προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο και τον αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Σκινδήλια συζητήσαμε και αναλύσαμε τόσο τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο ελληνικό μπάσκετ και τον Ολυμπιακό σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όσο και τη δική μου καταπόνηση τα τρία τελευταία χρόνια με την ταυτόχρονη ενασχόλησή μου με την Εθνική Σερβίας και τον Ολυμπιακό. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οδηγούμε στην απόφαση να μην παραμείνω στην ομάδα.

Αποχωρώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους προέδρους, τους διοικούντες, τους συνεργάτες μου, τους παίκτες και όλους τους φίλους του Ολυμπιακού
», ήταν η δήλωση αποχώρησης του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος ήρθε κύριος και έφυγε κύριος…

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δίδαξε σε όλη την Ευρώπη πως τα λεφτά δεν παίζουν μπάσκετ. Δίδαξε σε όλους πως πρέπει να δουλεύουν με το υλικό που έχουν και να μην έχουν υποερβολικές απαιτήσεις, αλλά πάνω απ' όλα να πιστεύουν στο δημιούργημά τους…

Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια, ο «Ντούντα» μας έκανε… σοφότερους.


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: