Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Με τρέλα (Ανγκέλα) και στη Βενεζουέλα!!

Για κάθε Ελλάδα που μας πληγώνει, υπάρχει και μια Ελλάδα που μας πωρώνει. Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει ιστορίες με ελληνική τρέλα από τη Βενεζουέλα μέχρι την Αγκέλα!
Με τρέλα (Ανγκέλα) και στη Βενεζουέλα!
Τι μπορείς να περιμένεις φτάνοντας στην άλλη άκρη του κόσμου; Να απολαύσεις μια ακόμα προσπάθεια της Εθνικής μπάσκετ να σηκώσει τη χώρα λίγο ψηλότερα; ΟΚ. Να ζήσεις έναν άλλο πολιτισμό; Ασφαλώς. Να δεις μέρη που δεν έχεις ξαναδεί; Δίχως άλλο. Αν υπήρχε κάτι που δύσκολα περιμένεις είναι ότι θα ζήσεις μια νύχτα στη Βενεζουέλα που θα σε κάνει να φύγεις με τα πνευμόνια γεμάτα Ελλάδα!
Οι 8.000 Έλληνες που κατοικούσαν στη Βενεζουέλα την δεκαετία του '80 έχουν μειωθεί αισθητά, αλλά λίγοι ή πολλοί, οι Έλληνες παραμένουν Έλληνες. Και το βράδυ της Τετάρτης, στην ελληνική κοινότητα του Καράκας στήθηκε ένα γλέντι που τα είχε όλα! Από τζατζίκι και μπάσκετ μέχρι χορούς και συνθήματα για τη Μέρκελ!

Έλληνες πρώτης και δεύτερης γενιάς, έφτιαξαν σε μια γωνιά της πρωτεύουσας της χώρας έναν ονειρικό χώρο. Σχολείο που φιλοξενεί 30 παιδιά, μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες σε όλη την Λατινική Αμερική, γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, βιβλιοθήκη, μέχρι κι ένα πρόχειρο αλλά μερακλίδικο ταβερνάκι. Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Τάκης Τσαγκρώνης δώρισε ένα λάβαρο της ΕΟΚ με υπογραφές των παικτών και μια φανέλα της Εθνικής που έγινε... ανάρπαστη από τους Έλληνες ομογενείς οι οποίοι ήθελαν να βγάλουν μια φωτογραφία φορώντας την...

Τα... πρωτοπαλίκαρα βέβαια που ξεσήκωσαν την κοινότητα ήταν και πάλι οι ηρωικοί 20 Πελαργοί που έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι πληρώνοντας από την τσέπη τους για τη... λόξα τους. Κι όταν έδωσαν το σύνθημα... καταλύθηκαν τα πάντα. «Με τρέλα, με τρέλα, με τρέλα, μαζί σου ήρθαμε και στη Βενεζουέλα, στην Άνγκελα δεκάρα εγώ δεν δίνω, και με δραχμές θα πάω στο Λονδίνο» ήταν το τραγούδι που έκλεψε την παράσταση όπως θα δείτε στο βίντεο.




Κι όσο το πάρτι συνεχιζόταν νάσου και οι μαντινάδες, να και ο χαβαλές διά μικροφώνου, αλλά και το αποκορύφωμα: Μπρος στην εκκλησιά, οι Έλληνες να τραγουδάνε «Ελλαδάρα-ομαδάρα»! Να πέσει το video παρακαλώ...





Σκουντής, Φιλέρης, Καβαλιεράτος, Μένεγος, η ψυχή των Πελαργών, Θάνος Μηλιούσης και τα ελληνόπουλα της Βενεζουέλας έδιναν ρεσιτάλ στις μπασκέτες του τσιμεντένιου γηπέδου (ακόμα μεγαλύτερο πάντως έδωσαν όταν στρώθηκε το τραπέζι) και το ραντεβού ανανεώθηκε για απόψε στο «Polyedro» του Καράκας... Κερδίσει-χάσει η Εθνική, με τέτοιους πατριώτες, η Ελλάδα μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει...

Στη φωτογραφία εικονίζονται μεταξύ άλλων: Ο παππάς Μανώλης Ρεμουνδάκης από τη Σητεία, ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Μπαλάς, ο δάσκαλος του σχολείου Γιάννης Ραδαίος και τα δραστήρια μέλη της κοινότητας, δηλαδή οι οικογένειες Θεόδωρου Μαραγγέλη, Νίκου και Κώστα Μπακόπουλου, Βασίλη Κατερίνη, Τίμου Παρασκευά και Βαγγέλη Μπούγια, του Γιάννη Γιαννόπουλου, Θεόδωρου Λαλιώτη, Νίκου Δασκαλόπουλου, της οικογένειας Λάμπρου, ο πρόξενος, μέλη της ελληνικής πρεσβείας, ο Τάκης Τσαγκρώνης και δημοσιογράφοι.
Εις το επανιδείν...



πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: