Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ο Δώνης κι ο ΠΑΟΚ θέλουν το πλάνο τους

Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει ποια λάθη των προηγούμενων καλοκαιριών θα πρέπει να αποφύγει ο ΠΑΟΚ προκειμένου να αποδώσει η επένδυση στο πρόσωπο του Γιώργου Δώνη

Ο Δώνης κι ο ΠΑΟΚ θέλουν το πλάνο τους
Έστω σιγά-σιγά, έστω μέσα από πολλές δυσκολίες (λίγα διαρκείας και έλλειψη ρευστού που δεν βοηθά να προχωρήσει γρήγορα ο αγωνιστικός σχεδιασμός), ο ΠΑΟΚ δείχνει να βρίσκει τα πατήματά του για τη νέα σεζόν.
Η υπόθεση "διακανονισμοί", στις... καθυστερήσεις του αγώνα, οδεύει προς θετική ολοκλήρωση, ο Γιώργος Δώνης αρχίζει να μαθαίνει το υλικό του ΠΑΟΚ και να... βγάζει άκρη με τους πιτσιρικάδες που εν αφθονία είχε στις προπονήσεις πριν η ομάδα αναχωρήσει για Ολλανδία, ενώ οι παίκτες αρχίζουν σιγά-σιγά να ζυμώνουν στο μυαλό τους τι τους περιμένει την επόμενη σεζόν.
Όλα αυτά καλά, αλλά κάτι λείπει για να μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος για την πρόκληση της εποχής Δώνη. Τι είναι αυτό; Το δημόσιο ξεκαθάρισμα των στόχων. Το να μάθει, δηλαδή, ο κόσμος του ΠΑΟΚ ποια είναι τα κριτήρια που βάζει η ΠΑΕ για να θεωρηθεί πετυχημένη ή αποτυχημένη η σεζόν που, επίσημα, αρχίζει στις 2 Αυγούστου για τον "Δικέφαλο".
Στον ΠΑΟΚ είναι γνωστός μόνο ο πρώτος, χρονικά, στόχος
Για να 'μαστε δίκαιοι, τη δεδομένη χρονική περίοδο, υπάρχει ένας στόχος που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επιτευχθεί και το γνωρίζει πολύ καλά ο Δώνης: Η είσοδος στους ομίλους του Europa League γιατί τα χρήματα δεν... περισεύουν στον ΠΑΟΚ προκειμένου να μπορεί με άνεση να κινηθεί και σε περίπτωση που κάτι στραβώσει στην ευρωπαϊκή πορεία του το καλοκαίρι. Αυτό τον στόχο, μάλιστα, ο "Δικέφαλος" έχει μάθει να τον υπηρετεί καλά τα τελευταία χρόνια. Μπαίνει στους ομίλους, παίρνει μία ισχυρή οικονομική και ηθική τόνωση και προχωρά. Το θέμα όμως είναι ότι ο ΠΑΟΚ από τον (εκάστοτε) προπονητή του τα τελευταία χρόνια, ζητά ξεκάθαρα μόνο αυτό και τίποτα άλλο.
Από την ώρα που η ομάδα μπαίνει στους ομίλους, είναι σαν να χάνει την πυξίδα της, σα να μη ξέρει τι ακριβώς θα κυνηγήσει μέσα στη σεζόν για να θεωρηθεί πετυχημένη. Κι αυτό, εν πολλοίς, συμβαίνει γιατί από την αρχή δεν υπάρχει ξεκάθαρη ιεράρχηση στόχων... Ένα, δύο, τρία... Κάπως έτσι ο καθένας επιλέγει ένα διαφορετικό φίλτρο με το οποίο κρίνει το έργο του προπονητή. Το παράδειγμα του Λάσλο Μπόλονι την περασμένη σεζόν είναι απολύτως ενδεικτικό. Ο Ρουμάνος αποχώρησε, και ακόμη στις συζητήσεις μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ δεν υπάρχει ξεκάθαρο πόρισμα σχετικά με το αν ο ένας χρόνος παρουσίας του στην ομάδα παίρνει θετικό ή αρνητικό πρόσημο.
Δεν είναι τυχαίο, νομίζω, το γεγονός ότι ο τελευταίος που φέρει τον κοινά αποδεκτά τίτλο "πετυχημένος" ως προπονητής του ΠΑΟΚ είναι ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος σε συνεργασία με τη διοίκηση έφτιαξαν το περίφημο τριετές πλάνο και το επικοινώνησαν άριστα στον κόσμο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αντέξει όλους τους κραδασμούς που προέκυψαν (κάκιστη πρώτη σεζόν, αποκλεισμός από τη Χέρενφεϊν στο Europa League το καλοκαίρι του 2009) μέχρι η ομάδα να ρολάρει και να φτάσει στο σημείο να διεκδικεί το πρωτάθλημα.
Ο Δώνης και τα κριτήρια αξιολόγησής του
Πώς, λοιπόν, θα κριθεί ο Γιώργος Δώνης; Με βάση όσα θα έχει πετύχει στο τέλος της διετούς συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ; Με πρώτο κριτήριο το τι θα έχει πετύχει ο "Δικέφαλος" σε επίπεδο στόχων, με το αν η ομάδα παραμείνει στα επίπεδα των τελευταίων χρόνων με το μισό μπάτζετ ή από το αν θα έχει καταφέρει να προωθήσει στην ενδεκάδα ένα, δύο ή και περισσότερους πιτσιρικάδες ακόμη; Όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν ερωτήματα στον αέρα. Χρειάζεται να αναλυθούν από την διοίκηση προκειμένου και ο κόσμος να γνωρίζει πώς ακριβώς οριοθετεί τη συνεργασία της με τονΈλληνα τεχνικό και με ποιο τρόπο θα κρίνει το έργο του.
Και έχει σημασία όλα αυτά να γίνουν τώρα, άμεσα, πριν αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις της νέας περιόδου. Μόνο έτσι η διοίκηση Βρύζα θα προστατεύσει την επένδυση που έκανε στο πρόσωπο του Γιώργου Δώνη εκτιμώντας ότι ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει τον τρόπο οργάνωσής του και θα βρει ένα τεχνικό με τον οποίο θα πορευτούν μαζί για πολλά χρόνια.
Πηγή: Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: