Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Και τώρα πρωτάθλημα!!

Τελική ευθεία από σήμερα, για την έναρξη του πιο περίεργου πρωταθλήματος των τελευταίων ετών. Γράφει ο Μιχάλης Τσώχος.
Και τώρα πρωτάθλημα
Ενός πρωταθλήματος, που θα ξεκινήσει, αλλά κανείς δεν ξέρει με πόσες ομάδες θα τελειώσει. Τα οικονομικά προβλήματα, έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς πρωτόγνωρο για τα όσα γνωρίζαμε. Επομένως και το να βγάλεις συμπεράσματα, για τα αγωνιστικά δεδομένα των ομάδων, είναι αρκετά επισφαλές. Έχουμε όμως αρκετό δείγμα, μετά την ολοκλήρωση και του φιλικού του Ολυμπιακού στη Νάπολι, ενώ μπροστά υπάρχουν μόνο τα επίσημα ευρωπαιχνίδια, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Ατρομήτου.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Όταν φεύγει ο προπονητής σου, που τουλάχιστον την περυσινή χρονιά, είχε δείξει να βάζει την ομάδα σε σωστή πορεία, έπρεπε να περιμένει κανείς τις ανορθογραφίες στα φιλικά του καλοκαιριού. Το μεγάλο ερωτηματικό για τους πρωταθλητές είναι περισσότερο η ευρωπαϊκή τους παρουσία και λιγότερο, οι εντός συνόρων υποχρεώσεις τους. Η ποιότητα του ρόστερ και το βάθος σε επιλογές, είναι δεδομένα, για την δυναμικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος. Λίγες είναι οι ομάδες, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα κενά στην αμυντική λειτουργία, που παρουσιάστηκαν και κόντρα στη Νάπολι, ή να αντέξουν στις εμπνεύσεις των πολλών χαφ του Ολυμπιακού. Στο τσάμπιονς λήγκ όμως, η εικόνα του Σαν Πάολο ήταν εξόχως προβληματική. Δεν ξέρω πόσο απαραίτητος είναι ο αντικαταστάτης του Μιραλάς (αν και οι περισσότεροι μεσοεπιθετικοί, που έχουν μαζευτεί είναι «εσωτερικοί χαφ» και όχι πλάγιοι), σίγουρα όμως χωρίς αμυντικό χαφ, δεν πάει πουθενά. Και μου προξενεί εντύπωση, ότι είναι κάτι, που φωνάζει από το πρώτο κιόλας φιλικό, όταν φάνηκε πόσο πολύτιμος ήταν, με τον τρόπο που αγωνιζόταν ο Ορμπάιθ. Δείτε τον Χολέμπας ως ένα μικρό παράδειγμα, για να καταλάβετε τι λέω: την κάλυψη που του παρείχε πέρυσι ο Βάσκος, δεν την έχει εφέτος, για αυτό και η αριστερή πλευρά «μπάζει νερά».
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Οι «πράσινοι» χτίστηκαν πάνω στις επιθυμίες του Φερέιρα. Ο Πορτογάλος ετοιμάζει ένα light σχήμα, που θα τρέχει πολύ: Κουίνσι, Σισοκο, Χριστοδουλόπουλος, Φορναρόλι, Ζέκα, Μαυρίας έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, που θέλει ο προπονητής. Κόντρα στην Μάλαγα, θα μπορέσουμε να δούμε πόσο ανταποκρίνονται και σε πιο υψηλό επίπεδο, διότι τα ματς με τους Σκωτσέζους ήταν περισσότερο «προπονητικά διπλά». Αυτό που μοιάζει αυτή την ώρα να λείπει στο τριφύλλι είναι το βάθος στον πάγκο. Με δεδομένο πια ότι θα αγωνίζεται μέχρι τον Δεκέμβριο στην Ευρώπη (στο Γιουρόπα, αν δεν περάσει τους Ισπανούς), θα χρειαστεί να βγάλει λαγούς από το καπέλο ο Φερέιρα, ώστε να μην κάνει εκτός προγράμματος γκέλες και να αντέξει μέχρι τέλους (ό,τι δηλαδή δεν έγινε πέρυσι).
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
Όποιος υποτιμήσει τον Ντούσκο εφέτος, θα το πληρώσει. Με την προσθήκη του Σουμπίνιο και κυρίως του Γιαννούλη, ο κόουτς του Ατρομήτου έχει τα υλικά, που θέλει για το αγαπημένο του παιχνίδι από τα άκρα. Και μάλιστα διαθέτει στον άξονα και αρκετές εναλλακτικές λύσεις, για τις απαιτήσεις της Ελλάδας. Αν λείπει κάτι από τους Περιστεριώτες, είναι ο γρήγορος, ευέλικτος και γκολτζής φορ. Δεν βλέπω ότι ο Κούτσι, μπορεί κατ ελάχιστον να καλύψει το κενό του Μήτρογλου και σε γκολ και σε λειτουργία παιχνιδιού.
ΠΑΟΚ
Η μετάβαση στην εποχή Δώνη εξελίσσεται ικανοποιητικά και με πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα, όλα βαίνουν καλώς. Το διοικητικό μοιάζει μέρα με την ημέρα να λύνεται, μετά την είσοδο ενός πραγματικού (όπως δείχνει μέχρι τώρα και με τα λόγια, αλλά κυρίως με τις πράξεις του) σοβαρού επενδυτή-επιχειρηματία (όπως είναι ο Σαββίδης). Εάν μάλιστα καταφέρει να ανοίξει την αγορά της Ρωσίας, για επενδύσεις στην ομάδα, πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα για να ανεβεί το σκαλί, που τόσα χρόνια επιθυμούν οι οπαδοί του. Με ένα «δωράκι» της τελευταίας στιγμής (ελέω πρόκρισης) στα αμυντικά χαφ, το «τρένο» δύσκολα θα εκτροχιαστεί. Υπομονή και στήριξη θα χρειαστεί.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Η τελευταία ομάδα, που μας εκπροσώπησε στην Ευρώπη, είναι εκείνη, που συμπληρώνει το παζλ των συλλόγων, που έχουν βάλει βάσεις και για τη νέα χρονιά. Ταβάνι για τους Αρκάδες θα είναι η συμμετοχή τους στα πλέι-οφφ και η έξοδος τους για 2η χρονιά εκτός συνόρων.
Από εκεί και πέρα κύριοι, το απόλυτο ερωτηματικό, και σε ορισμένες περιπτώσεις το χάος. Η ΑΕΚ (αν καταφέρει να παίξει) θα παλέψει για την παραμονή της, με ρόστερ ομάδας β κατηγορίας. Ο Άρης επίσης διαθέτει τόσα νέα παιδιά, που πολύ δύσκολα μπορεί να βλέπει ψηλότερα. Η Ξάνθη έκανε βήματα προς τα πίσω τα τελευταία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να βλέπουν παρά μόνο την επιβίωση τους.
Να θυμάστε σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος και ένα ακόμη πράγμα: όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση περισσότερο την επιβίωση του οργανισμού, που λέγεται Σούπερ Λίγκα και λιγότερο την «νομιμότητα». Εδώ έχουμε φτάσει λίγα 24ωρα πριν την έναρξη και ακόμη υπάρχουν ομάδες, που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά και άδειες. Όλοι όμως κάνουν τα στραβά μάτια και με την προτροπή και του συνδρομητικού καναλιού, που θεωρεί ότι δίχως τα μεγάλα εμπορικά ονόματα (έστω και με ομάδες Νέων) μπαίνει σε περιπέτειες. Θα δουν λοιπόν πράματα και θάματα αυτό τον χειμώνα, που έρχεται.
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: