Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η Primera που θέλει να γίνει …Premier!!

Αν κάποιος έλεγε πριν από δύο ή τρία χρόνια ότι η Ρεάλ Μαδρίτης για 40 μέρες θα μάζευε ευρώ ευρώ τα λεφτά που χρειάζεται για να πάρει τον Λούκα Μόντριτς θα τον έβγαζαν τρελό. Γράφει ο Άγγελος Μενδρινός.
Η Primera που θέλει να γίνει …Premier
Η ομάδα που κατά παράδοση ξοδεύει αμύθητα ποσά κι έχει πάρει τον Ζιντάν, τον Μπέκαμ, τον Φίγκο, τον Ρονάλντο δεν μπορεί να πάρει από την Τότεναμ τον 26χρονο Κροάτη που ναι μεν είναι καλός ποδοσφαιριστής, αλλά δεν μπορεί να συναγωνιστεί ούτε στο ελάχιστο τις ακριβές μεταγραφές των προηγούμενων χρόνων.
Κι όμως η Ρεάλ αδυνατεί να πληρώσει γύρω στα 30 εκ. ευρώ για να πάρει τον μοναδικό ποδοσφαιριστή που θέλει αυτή τη μεταγραφική περίοδο!
Στα ίδια και η Μπαρτσελόνα που αρκέστηκε στην απόκτηση του νέου προπονητή της (Βιλανόβα) και του Τζόρντι Άλμπα από τη Βαλένθια.
Τα χρήματα δεν υπάρχουν πια και στην Ισπανία. Οι μεγάλες εταιρείες η μια μετά την άλλη περικόπτουν κονδύλια, άρα και διαφήμιση, ενώ το καθοριστικό πλήγμα ήρθε από τις τοπικές κυβερνήσεις που χρηματοδοτούσαν τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης της Καταλωνίας λόγω χρεών που οφείλονται και στην Μπαρτσελόνα η μία μετά την άλλη οι τοπικές κυβερνήσεις άρχισαν να περιορίζουν στο ελάχιστο τη χρηματοδότηση.
Τι μένει; Η τηλεόραση. Κι εδώ όμως οι καλές μέρες έχουν περάσει. Οι 20 ομάδες της Ισπανικής Primera εισπράττουν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τους σε όλο τον κόσμο 600 εκ. ευρώ! Από τα αυτά σχεδόν τα μισά (270 εκ. ευρώ) μοιράζονται στις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Να φανταστείτε ότι η 3η σε εισπράξεις ομάδα είναι η Βαλένθια που αρκείται στα 48 εκ. ευρώ!
Λογικό είναι οι μικροί να επαναστατούν. Λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων λίγο έλειψε να μην αρχίσει το πρωτάθλημα. Συνασπίστηκαν 13 ομάδες που ονομάστηκαν «Junta de Primera» κι απειλούσαν να μην αρχίσουν τους αγώνες τους εάν δεν υπάρξει δικαιότερο σύστημα διανομής των χρημάτων και περισσότερες ευκαιρίες για εμπορικές ώρες.
Επειδή οι αγώνες της Primera δεν παίζονται μόνο στην Ισπανία, αλλά και στο εξωτερικό οι περισσότερες χώρες αγοράζουν το πρωτάθλημα εξ αιτίας της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Λογικό είναι να θέλουν να δείχνουν αυτές τις ομάδες. Οι αντίπαλοί τους πάλι υποστηρίζουν ότι πρωτάθλημα με δύο ομάδες δεν γίνονται. Θέλουν κι αυτές να παίξουν σε «prime time» ώρες γιατί κι αυτοί έχουν χορηγούς που θέλουν να κάνουν τη διαφήμισή τους κι όλα τα σχετικά.
Εφέτος λοιπόν… έσπασαν οι ώρες, μπήκαν αγώνες και τη Δευτέρα κι η LFP, η αντίστοιχη Superleague προσπαθεί ν’ αντιγράψει την Αγγλία. Να κάνει την Primera… Premier!
Μόνο που υπάρχουν και οι σχετικές δυσκολίες. Το πρωτάθλημα εφέτος ξεκίνησε μαζί με τον Αγγλικό χωρίς να λάβει κανείς υπόψιν του ότι άλλες οι κλιματολογικές συνθήκες στην Αγγλία κι άλλες στην Ισπανία. Άλλος ο καιρός στο Λίβερπουλ και στο Μάντσεστερ στις 18 Αυγούστου κι άλλος ο καιρός στη Μαγιόρκα, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη!
Η 1η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις μέρες (Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη). Οι αγώνες αρχίζουν από τις 6 το απόγευμα και φθάνουν στις 11 το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα οι φίλοι του Ισπανικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να ετοιμαστούν για γερό ξενύχτι αφού τα ματς με τη διαφορά ώρας θα τελειώνουν λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα. Και με δεδομένο ότι τα ματς τα έχει ο ΟΤΕ TV πιάστε από τώρα θέση στην κοντινή καφετέρια…
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: