Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Φεύγει ο Πιλάβιος, έρχεται το χάος;

Η Nova συμφώνησε με τη Σούπερ Λίγκα να υπάρχει στο πρόγραμμα ματς πρωταθλήματος και τη Δευτέρα. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Φεύγει ο Πιλάβιος, έρχεται το χάος;
Αυτό ωστόσο για το οποίο δεν μπορεί να είναι βέβαιη η Λίγκα και η Νova (κι όποιος άλλος έχει απομείνει να ενδιαφέρεται) είναι αν το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου, όπως είναι προγραμματισμένο. Και κυρίως με τι ομάδες θα ξεκινήσει, καθώς τέσσερις-πέντε είναι στον «αέρα». Με την ΑΕΚ και τον Αρη να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς, αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό, δύσκολα θα πάρουν φορολογική ενημερότητα και θα βγάλουν δελτία στους πολλούς καινούργιους παίκτες τους.



Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια σειρά από ειδησούλες που έχουν να κάνουν με την έναρξη του πρωταθλήματος.

Αντίο

Η πρώτη είδηση που έχω να σας δώσω είναι ότι –πλην θεαματικού απροόπτου– αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει την απόφασή του να φύγει από την ΕΠΟ και να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της Ομοσπονδίας τον Οκτώβριο ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Κουρασμένος από τα πολλά που συνέβησαν τα δύο τελευταία καλοκαίρια, ο Πιλάβιος θα μείνει για λίγο στην άκρη (αφού τον περιμένει κάποια θέση στην ΟΥΕΦΑ –ας είναι καλά ο Θόδωρος Θεοδωρίδης) και θα παρακολουθήσει τη μάχη δύο φίλων του, δηλαδή του Βασίλη Γκαγκάτση και του Γιώργου Σαρρή –μάχη που θα κριθεί όχι μόνο από τη στάση του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και από το αν τελικά θα είναι ή όχι υποψήφιος ο Διονύσης Ψωμιάδης που υποστηρίζεται από καμιά δεκαριά ενώσεις, απαραίτητες και στους άλλους δύο. Τι σχέση έχει η πρόθεση του Πιλάβιου να μας αποχαιρετήσει με την επικείμενη έναρξη του πρωταθλήματος; Εχει και παραέχει. Από τη στιγμή που ο Πιλάβιος αποφάσισε να φύγει, δεν έχει σκοπό να κάνει τίποτα περισσότερο από το να σεβαστεί τα καταστατικά και τους νόμους. Να τους διευκολύνει και να τρέχει στα δικαστήρια δεν το βρίσκω πιθανό.
Ενημερότητες
Υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι η ΑΕΚ, ο Αρης και ο Πανιώνιος (και πολύ πιθανόν η Κέρκυρα και ο ΟΦΗ, αν όχι και ο ΠΑΣ) δεν μπορούν να εξασφαλίσουν φορολογική ενημερότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να σφραγίσουν εισιτήρια και κυρίως δεν μπορούν να βγάλουν δελτία στους ποδοσφαιριστές που απέκτησαν και στους ερασιτέχνες που ανέβασαν από τις ομάδες των Νέων. Με δεδομένο ότι η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου, μπορεί να δοθεί κάποια παράταση –η οποία ωστόσο δεν θα επιτρέπει στις ομάδες να αποκτήσουν ξένους ποδοσφαιριστές, καθώς για αυτούς η προθεσμία τελειώνει στο τέλος του Αυγούστου. Το χειρότερο στην προκείμενη περίπτωση είναι ότι σήμερα δεν είναι ορατό πότε μπορεί να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Υπάρχει μια υπόσχεση του Υπουργείου Οικονομικών ότι μόλις ανοίξει η Βουλή (στις 27 Αυγούστου) θα υπάρξει ένα νομοθέτημα (τροποποίηση ή κάτι τέτοιο) που θα επιτρέπει στις Εφορίες ­­­­­­­­–ειδικά για τις αθλητικές εταιρείες– να εκδίδουν προσωρινές ενημερότητες, με βάση τις οποίες το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί. Ποιος, όμως, εγγυάται ότι αυτή η τροποποίηση θα ψηφιστεί σχετικά γρήγορα; Κανείς απολύτως! Θα ήταν άλλωστε εντυπωσιακό, με όλα αυτά τα προβλήματα που έχει, ο Στουρνάρας και οι συνεργάτες του γυρίζοντας τον Αύγουστο να ασχοληθούν πρώτα απ' όλα με τις ΠΑΕ. Τι θα γίνει, λοιπόν; Θα αρχίσει το πρωτάθλημα χωρίς να ξέρουν οι ομάδες ποιους παίκτες έχουν; Και πότε θα τους βγάλουν δελτία, αφού για την ψήφιση του νομοθετήματος δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση;
Αδειες
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αδειοδότηση των ομάδων από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Για να υπάρξει αυτή χρειάζεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα των ΠΑΕ και φυσικά εγγυητική επιστολή ίση με το 10% του προϋπολογισμού τους. Σήμερα οι ομάδες που δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα δεν μπορούν να καταθέσουν και εγγυητική, αφού για την έκδοσή της χρειάζονται χρήματα. Αν υποθέσουμε ότι αύριο η Λίγκα αποφάσιζε ότι δεν χρειάζονται εγγυητικές (η Λίγκα ήταν κατά του πιστοποιητικού από την ΕΕΑ και τις μέρες της ψήφισης του αθλητικού νόμου...), είναι δεδομένο ότι ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, η Ξάνθη κ.λπ. θα δυσφορούσαν αφάνταστα, αφού οι ίδιες για να εξασφαλίσουν τις εγγυητικές καλοκαιριάτικα στριμώχτηκαν πολύ. Κι αν ωστόσο συμφωνούσαν όλοι, υπάρχει ο σημαντικός κίνδυνος να βρεθούν κατηγορούμενοι όσοι (θα) αποφασίσουν την αλλαγή του κανονισμού. Ο Αλέξης Κούγιας π.χ., που παρακολουθεί την ιστορία, λέει ότι θα είναι αμείλικτος, αφού μια πιθανή παράβαση του νόμου  προκαλεί άμεση ζημιά στην Παναχαϊκή.
Χάος
Τι θα γίνει; Ο Πιλάβιος λέει να τηρηθεί ο νόμος. Η Λίγκα λέει ότι δεν είναι δική της δικαιοδοσία η ΕΕΑ και οι ενημερότητες, αλλά ευθύνη του κράτους. Ο Γιάννης Ιωαννίδης μπορεί ν' αλλάξει σύνθεση στην ΕΕΑ για να πάει η αξιολόγηση των φακέλων αργότερα. Κι εγώ βλέπω να έρχεται ένα χάος...      

Αντίπαλος
Εχει να φοβηθεί τίποτα ο Παναθηναϊκός από τη Μάδεργουελ; Λογικά όχι. Οπως φάνηκε στο πρώτο ματς οι Σκωτσέζοι έχουν μεγάλα προβλήματα όχι μόνο στη δημιουργία φάσεων, αλλά και στη διαχείριση της μπάλας: όταν ο ΠΑΟ τους την άφησε και κάπως κλείστηκε δεν ήξεραν τι να την κάνουν! Οι όποιες επιθετικές τους δυνατότητες περιορίζονται σε κάποιες σέντρες και κάποιες πλαγιοκοπήσεις: αν η άμυνα του Παναθηναϊκού είναι στοιχειωδώς σοβαρή, ο Καρνέζης δεν θα έχει προβλήματα απόψε. Φυσικά στο μυαλό όλων πρέπει να είναι ότι πέρυσι ο ΠΑΟ στα αντίστοιχα ματς με την Οντένσε και τη Μακάμπι έπαιξε χειρότερα στην Αθήνα, παρά εκτός έδρας –όμως όλοι στην ομάδα λένε πως τα περσινά παθήματα γίνανε μαθήματα.

Τσάμπιονς Νέων
Δύσκολα θα δοθούν δανεικοί από τον Ολυμπιακό ο Καραγκούνης, ο Λυκογιάννης, ο Γιαννιώτης και όποιος άλλος παίκτης έχει δικαίωμα συμμετοχής στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού: το λέω για τους πολλούς που ενδιαφέρονται να πάρουν δανεικούς τους συγκεκριμένους. Ο βασικός λόγος, που οι παίκτες αυτοί δεν θα δοθούν δανεικοί, είναι ότι η ομάδα έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων και τους χρειάζεται για να έχει εκεί μια αξιοπρεπή παρουσία. Οπότε κι αυτοί μέχρι τον Δεκέμβριο είναι απαραίτητοι.
Ποια πρέπει να είναι η αποστολή του ΠΑΟ απόψε; Νομίζω να διασκεδάσει λίγο το κοινό του και να του υποσχεθεί ότι φέτος θα είναι ως ομάδα περισσότερο θεαματική, περισσότερο αξιόμαχη και περισσότερο σοβαρή από πέρυσι. Ο ΠΑΟ χρωστάει στο κοινό του ένα καλό ευρωπαϊκό ματς: το τελευταίο του τέτοιο εντός έδρας χάνεται στον χρόνο! Θυμίζω ότι η τελευταία του νίκη στο ΟΑΚΑ για το Τσάμπιονς Λιγκ ήταν προ τριετίας (!) με την Ανόρθωση (με 1-0), ενώ το τελευταία του καλό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ ήταν προ διετίας με τη Ρόμα. Η ομάδα του Φερέιρα με αντίπαλο την αδύναμη και τακτικά υπερφίαλη Μάδεργουελ πρέπει να δείξει πρόοδο και σοβαρότητα: ο μεγάλος αντίπαλος είναι ο εαυτός του.
Πιστεύω ότι το ΟΑΚΑ με δεδομένη και τη στιγμή και την τρομερή ζέστη θα έχει πολύ κόσμο. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού κάθε καλοκαίρι συμπαραστέκεται στην ομάδα και σχεδόν ποτέ δεν την έχει αφήσει μόνη της. Προσωπικά δεν θα μου κάνει εντύπωση να βρεθούν στο ΟΑΚΑ πάνω από 25-30 χιλιάδες θεατές. Αλίμονο στην ομάδα αν τους απογοητεύσει...
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: