Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Καταθέτει τον φάκελο!!

Χωρίς το έγγραφο της φορολογικής ενημερότητας θα καταλήξει στα χέρια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ο φάκελος αδειοδότησης του Άρη. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία μιας βδομάδας που είχαν στη διάθεση τους οι ομάδες για να συμπληρώσουν τους φακέλους που κατέθεσαν στις 2 Αυγούστου και αν δεν συμβεί κάτι θεαματικά θετικό την τελευταία στιγμή, όλα δείχνουν ότι ο Άρης, αλλά και μια σειρά από ομάδες δεν θα καταφέρουν να συμπεριλάβουν το δικαιολογητικό της φορολογικής ενημερότητας.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία 24ωρα, οι ιθύνοντες της κίτρινης ΠΑΕ κατέληξαν στην πικρή διαπίστωση ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις περίπου 800.000 ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθεί η οφειλή από τους διακανονισμούς στην Εφορία, ώστε η εταιρία να είναι ενήμερη φορολογικά. Μια ελπίδα ότι η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης θα εμφάνιζε ως οφειλή του Άρη στη μηχανογράφηση της ένα ποσό κοντά στις 500.000 ευρώ, που ενδεχομένως και να μπορούσε την ύστατη στιγμή να καλυφθεί (με εκχώρηση των χρημάτων που προβλέπονται στη συμφωνία χορηγίας με τον ΟΠΑΠ) γρήγορα διαψεύστηκε και έτσι τα στελέχη της ΠΑΕ, αλλά και εκείνα της Κοινωνίας Μελών Άρη, αναζήτησαν άλλες λύσεις και φόρμουλες για να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες επικοινώνησαν με φορεία, τόσο πολιτειακούς, όσο και από το χώρο του ποδοσφαίρου, όμως πρακτική και άμεση λύση στο ζήτημα δεν δόθηκε.

Το μόνο που προκύπτει και αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο αισιοδοξίας για θετική κατάληξη, έστω προσωρινά, του θέματος είναι η πρόθεση της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκα να ζητήσουν μια πιο επιεική μεταχείριση των ομάδων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη φορολογική ενημερότητα. Να τους δοθεί δηλαδή μια πίστωση χρόνου, προκειμένου ή να καλύψουν οικονομικά της οφειλές τους ή να καταστεί δυνατό να βρεθεί μια κεντρική λύση, μέσω κυβερνητικής παρέμβασης, όπως η τροπολογία που επεξεργάζονταν το Υπουργείο Οικονομικών για χορήγηση προσωρινής φορολογικής ενημερότητας, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές.

Μια λύση επομένως που θα μπορούσε να δοθεί και εξετάζεται, είναι η Ε.Ε.Α. να παραβλέψει το δικαιολογητικό της φορολογικής ενημερότητας και να δώσει άδεια συμμετοχής στις ομάδες, υπό την αίρεση ότι θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα και να προσκομίσουν το έγγραφο. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί πέρσι με την περίπτωση του ΟΦΗ, που κατέθεσε φάκελο χωρίς ενημερότητα και πήρε παράταση να την υποβάλλει ως το τέλος Δεκεμβρίου. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν απασχολεί μόνο μια ΠΑΕ, αλλά σχεδόν το 1/3 εκείνων που συμμετέχουν στη Σούπερ Λίγκα δημιουργεί μια επιπλέον προσδοκία ότι εν τέλει θα δοθεί λύση.

Φυσικά υπάρχει και μια άλλη σοβαρή εκκρεμότητα που προκύπτει από την αδυναμία εξασφάλισης φορολογικής ενημερότητας από τις ΠΑΕ, για το οποίο επίσης αναζητείται φόρμουλα να ξεπεραστεί. Ο Άρης, καθώς και οι υπόλοιπες ομάδες, στην περίπτωση που δεν πάρουν ενημερότητα δεν μπορούν να επικυρώσουν τα νέα τους συμβόλαια στην ΕΠΟ, επομένως οι «κίτρινοι» δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν κανέναν από τους νέους παίκτες τους, μέχρι να εξασφαλίσουν το δικαιολογητικό από την Εφορία! Φυσικά κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης των ομάδων, που δεν θα μπορέσουν να εμφανιστούν ανταγωνιστικές, με τον Άρη χαρακτηριστικά να υποχρεούται να παίξει τα παιχνίδια του με μόλις 14 παίκτες, ώσπου να εξασφαλίσει ενημερότητα. Λύση στο πρόβλημα φαίνεται ότι μπορεί να δώσει η ΕΠΟ, η οποία θα εκδώσει προσωρινά δελτία στις ομάδες, τα οποία θα επικυρωθούν όταν μεταχρονολογημένα κατατεθεί το έγγραφο της φορολογικής ενημερότητας.

Εφ' όλης της ύλης η Κ.Μ.Α.

Η κατάσταση φαντάζει στην παρούσα φάση κάτι παραπάνω από ρευστή και η αγωνία στο στρατόπεδο του Άρη «χτυπάει κόκκινο». Τις εξελίξεις παρακολουθεί και το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωνίας Μελών Άρη, που μετά το «ναυάγιο» στην υπόθεση Ηλιάδη αναζήτησε σε συνεργασία με το δ.σ. της ΠΑΕ τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί η κατάσταση.

Τα στελέχη του Φορέα περιμένουν τι θα προκύψει σήμερα από τη συνεδρίαση της Ε.Ε.Α. (που υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβληθεί, προκειμένου να πάρουν λίγη πίστωση χρόνου ακόμη οι ΠΑΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον καταρτισμό του φακέλου τους), προκειμένου εν συνεχεία να αξιολογήσουν την κατάσταση και να τοποθετηθούν. Στη διάρκεια της χθεσινής μέρας τα μέλη του δ.σ. είχαν διαβουλεύσεις σχετικά με το περιεχόμενο της δημόσιας απάντησης που θα πρέπει να δώσουν στα όσα ανέφερε στην γραπτή δήλωση απόσυρσης του ενδιαφέροντος του ο Δημήτρης Ηλιάδης.

Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις και να μην αφήσουν τίποτα να αιωρείται, που τυχόν μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι άλλα πράγματα έλεγε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ο επιχειρηματίας και σε άλλα συμπεράσματα - θέσεις κατέληξε. Το προσχέδιο της θέσης της Κ.Μ.Α. φέρεται να είναι έτοιμο, όμως χρειάζεται να επικυρωθεί από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο δεν ήταν δυνατό να συνέλθει στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα.


πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: