Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Περί Στράτου...!!

Ο Θανάσης Ασπρούλιας και ο Σπύρος Καβαλιεράτος απλώνουν τη δική τους ξεχωριστή ματιά στην απόφαση του Στράτου Περπέρογλου. Εκτός από το αγωνιστικό, υπάρχει και μία ανθρώπινη θεώρηση των πραγμάτων...

Περί Στράτου...
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ
Αν χρειαστεί, υπάρχει και μια θέση ξένου ελεύθερη...

Η 12αδα του Ολυμπιακού έκλεισε, δίχως να εξαντληθούν οι θέσεις των ξένων! Τρεις Αμερικανούς και δύο Ευρωπαίους θα έχουν οι ερυθρόλευκοι, τους ίδιους που είχαν και την περασμένη σεζόν. Ο μόνος που αποχώρησε είναι ο Μάρκο Κέσελ και στη θέση του δεν αποκτήθηκε παίκτης από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά σμολ φόργουορντ από την άλλη άκρη της Αθήνας. Ο Περπέρογλου μετακόμισε από το Μαρούσι στο Φάληρο και ο Ολυμπιακός κέρδισε άλλη μια μάχη από τον Παναθηναϊκό. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του Δημήτρη Μαυροειδή, όμως δεν είναι το ίδιο. Ο Πέρπε έγινε ο τελευταίος που έκλεισε την πόρτα στους πράσινους, που τελικά κράτησαν μόνο δύο παίκτες από το περυσινό ρόστερ... Και ο ένας είχε ούτως ή άλλως συμβόλαιο.
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πήρε έναν παίκτη καλύτερο του Μάρκο Κέσελ για τη θέση "3", έχει ήδη αποκτήσει και έναν καλύτερο στη θέση "5" σε σχέση με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Κράτησε όλους τους υπόλοιπους που ήθελε, συνεπώς το ρόστερ θα είναι μία σκάλα πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι... Συν τοις άλλοις, οι παίκτες που τη σεζόν 2011-12 μπήκαν στα βαθιά και κολύμπησαν με επιτυχία, δεν θα είναι κάτι σαν ρούκι, αλλά θα κουβαλούν την εμπειρία μιας γεμάτης χρονιάς. Και παιδιά σαν τον Παπανικολάου, τον Σλούκα, τον Μάντζαρη και τον Κατσίβελη, εξελίσσονται καθημερινά και βελτιώνουν το παιχνίδι τους.

Στη θεωρία ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος, δεν μπορεί να διαφωνεί κανείς με αυτό. Έχει την απαραίτητη χημεία αφού έγιναν μόνο δύο προσθήκες, αλλά μένει να δούμε και την πράξη. Κανείς δεν πήρε το πρωτάθλημα ή την Ευρωλίγκα το καλοκαίρι, μέσα στο γήπεδο κρίνονται όλα. Το ότι έγιναν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση είναι σαφές, αλλά μέχρι εδώ. Τώρα, ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει στο παρκέ και να παίξει μπάσκετ, έχοντας και μια κίνηση... μπόνους αν φανεί πως κάτι δεν έχει γίνει σωστά στο σχεδιασμό. Υπάρχει ελεύθερη μια θέση ξένου, ώστε να γίνει και διόρθωση, αν και εφόσον χρειαστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι την περασμένη σεζόν, το σκηνικό ανατράπηκε τον Δεκέμβριο... Τώρα ίσως να μην χρειαστεί αλλαγή, να φτάνει και μια προσθήκη.

Την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός έχει κινηθεί σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, έχει ανανεώσει το ρόστερ του, δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με πέρυσι. Στη μάχη του καλοκαιριού, οι πράσινοι έχουν χάσει τις εντυπώσεις, διότι οι απώλειες ήταν τεράστιες. Και δεν ήταν μόνο θέμα εντυπώσεων, αλλά και ουσίας, διότι έχουν χαθεί παίκτες υψηλού επιπέδου. Αν το δούμε, λοιπόν, σε θεωρητικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πίσω από τον Ολυμπιακό τούτο το καλοκαίρι. Ομως κι εδώ ισχύει ότι καθρέφτης είναι το παρκέ, συνεπώς είναι καλό να περιμένουμε. Αλλωστε, οι πράσινοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους, δεν έχουν κλείσει το ρόστερ τους ακόμα...


ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ

Καλή τύχη Στράτο


Ομοιος του Εφιάλτη, ένας αμετανόητος προδότης, ένα παλιόπαιδο, φυγόμαχος και φιλοχρήματος... Ναι, αυτός είναι ο Στράτος Περπέρογλου. Στα 28 χρόνια του, όπως ο Μπατίστ στα 35 έδειξε το πραγματικό πρόσωπό του, το οποίο έκρυβε άριστα από τότε που εμφανίστηκε στο κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ. Εν τέλει, όλοι αυτοί οι ...εκατομμυριούχοι που μαθαίνουν να ζουν μέσα στη χλιδή, εκτός από τη δεδομένη αθλητική ποιότητα που κουβαλούν, διακατέχονται και από μία υποκριτική ικανότητα την οποία, έχουν καταχωνιασμένη μέσα στο σεντούκι τους και την ξεσκονίζουν, σαν αποκριάτικη στολή, τη μία και μοναδική φορά που θα χρειαστεί να αποκαλύψουν το κανονικό πρόσωπό τους. Αυτός είναι ο Στράτος Περπέρογλου. Και ο Μπατίστ. Στ'ανάθεμα τα χρόνια της προσφοράς του, στ'ανάθεμα ο ιδρώτας τους, το προφίλ και η προσωπικότητα που ξετύλιγαν μέχρι σήμερα.

Μία απόφαση ζωής, είναι ικανή στα μάτια και τη συνείδηση του απλού φιλάθλου να διαγράψει τα πάντα. Τελικά, τα sites κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνουν κακό. Καλό κάνουν! Αντιλαμβάνεται κανείς με ευκολία και συμπυκνωμένα τις σκέψεις των ανθρώπων. Λογικών και παράλογων. Για τους περισσότερους φίλους του Παναθηναϊκού, μέσα σε ένα βράδυ, ο Στράτος Περπέρογλου μετετράπη από ένα φιλήσυχο παιδί που κοιτάει τη δουλειά του και μόνο αυτή, σε τσαρλατάνο. Επειδή φρόντισε για το μέλλον του. Επειδή φρόντισε να είναι ευτυχισμένος στο εργασιακό περιβάλλον του και να μην ξεσπάει στην οικογένειά του κάθε φορά που θα επέστρεφε σπίτι. Λυπάμαι αγαπητοί φίλοι... Δε θα συνταχθώ. Αδιάφορο μου είναι αν ο Στράτος Περπέρογλου επέλεξε να παίξει στον Ολυμπιακό. Το μόνο που έχω να του ευχηθώ είναι καλή τύχη. Την καλύτερη τύχη μέσα από την καρδιά με την ευχή να ξαναβρεί τον εαυτό του και να αφήσει κατά μέρους, τις ψυχολογικές συνέπειες του σημαντικού προβλήματος που μπορεί να δημιουργήσει η πολύ σοβαρή περιπέτεια που πέρασε πέρσι. Καλή τύχη Στράτο! Και αρνούμαι να σκεφτώ οτιδήποτε αρνητικό για έναν άνθρωπο, που τόσα χρόνια, είτε με τον Πανιώνιο, είτε με τον Παναθηναϊκό, δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα... Ηταν πάντα ταπεινός, σοβαρός, ήρεμος υπεύθυνος και συνεπής. Δεν προκάλεσε ποτέ, ήθελε να δίνει πάντα το καλύτερο εαυτό του, τίμησε και με το παραπάνω τα χρήματα που εισέπραξε και τη φανέλα που φόρεσε.

Οι άνθρωποι δεν κρίνονται από μία τέτοια απόφαση, αλλά από τη διάρκειά τους και είναι στενάχωρο, για ένα από τα πιο ήσυχα και από τα καλύτερα παιδιά που πέρασαν ποτέ από το ΟΑΚΑ να παράγονται σχόλια σαν κι αυτά που όλοι διαβάζουμε.

Ο Περπέρογλου ήρθε στον Παναθηναϊκό από τον Πανιώνιο ως ένα παιδί ταλαντούχο που έκανε καλές σεζόν και κατάφερε να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο στην μηχανή του Ομπράντοβιτς,. Ηταν πάντα ο εναλλακτικός πόλος στο παιχνίδι του. Ηταν πάντα ο ...+1! Αυτός δηλαδή που όταν χρειαζόταν, αν χρειαζόταν, θα ήταν εκεί. Μετά τον Διαμαντίδη... Μετά τον Διαμαντίδη και τον Μπατίστ... Μετά τον Διαμαντίδη, τον Μπατίστ και τον Ντρου. Μετά τον Διαμαντίδη, τον Μπατίστ, τον Ντρου και τον Σάρας... Μετά τον Διαμαντίδη, τον Μπατίστ, τον Ντρου, τον Σάρας και τον Πέκοβιτς.. Είτε ως δεύτερος πόλος (αν δε βρισκόταν κάποιος άλλος), είτε ως έκτος πόλος (αν στη διάρκεια του παιχνιδιού, οι προηγούμενοι πέντε, στην κρίσιμη φάση δεν τα κατάφερναν), θα σήκωνε το ανάστημά του. Με αποκορύφωμα το Φάιναλ Φορ του 2009.

Ο Παναθηναϊκός έχασε έναν σημαντικό παίκτη. Ομολογώ ότι ακόμα και τώρα, δεν έχω απάντηση για τους λόγους. Αλλά δε μπορώ να αποδεχτώ και την στάση της ΚΑΕ, που ανέφερε ότι είχε αποσυρθεί από τη διεκδίκησή του αμέσως μετά την πρώτη προσφορά που του κατέθεσε επειδή γνώριζε ότι μιλάει με τον Ολυμπιακό.
Θα μου επιτρέψει ο αξιόλογος Μάνος Παπαδόπουλος (έχω γράψει ότι τον θεωρώ κορυφαίο στην Ευρώπη σε αυτό που κάνει), που ομολογουμένως, διανύει μία από τις επίπονες σεζόν της καριέρας του και προσπαθεί να το κάνει ξεπερνώντας μύριες όσες δυσκολίες, όχι άγνωστες αλλά ανοίκειες μέχρι τώρα για αυτόν... Ξέρει πολύ καλά, καλύτερα από τον καθένα μας, καλύτερα από όλο τον κόσμο, ότι αν θες να κρατήσεις έναν παίκτη, για τον οποίο μάλιστα γνωρίζεις ότι μπορεί να τον διεκδικήσει ο Ολυμπιακός, δεν αποσύρεις την αρχική πρότασή σου αμέσως μετά την κατάθεσή της. Αν φυσικά θες πραγματικά να τον κρατήσεις. Πολύ δε περισσότερο σε μία σεζόν που μία ομάδα-Αυτοκρατορία κάνει restart.
Είμαι όμως περίεργος... Στο διάστημα που εκκρεμούσε η υπόθεση Περπέρογλου, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι από τον Ολυμπιακός επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον Στράτο και να τους εκφράσουν την επιθυμία τους να συνεργαστούν μαζί του. Το έκανε ο Σπανούλης, το έκανε κι ο Μπαρτζώκας... Το έκαναν κι από τον Παναθηναϊκός. Ο Αρτζι! Αλλά μάλλον δεν πέτυχε. Διότι ούτε ο κόουτς μπορούσε να πάει κόντρα στη βασική σκέψη του, κι ούτε ο Στράτος είναι αφελής για να μην καταλαβαίνει...
Οι παίκτες, πάνω απ'όλα, είναι άνθρωποι... Και θέλουν, στο περιβάλλον που εργάζονται, να νιώθουν επιθυμητοί. Αν αυτός ο δεσμός διαρρηχθεί, τότε μπαίνουν δεύτερες σκέψεις. Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι φέτος, ο Περπέρογλου δεν ένιωσε επιθυμητός από την ομάδα με την οποία κατέκτησε τόσους τίτλους. Ισως να μην ήταν κιόλας... Οχι τόσο, ώστε να πειστεί ότι πρέπει να παραμείνει.
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: